MSZP: Százmilliárdot buktunk a kormány miatt

2012. július 06. 14:16

A szocialisták úgy vélik: százmilliárd forint körüli kamatveszteséget szenvedett el hazánk azzal, hogy a kormány akadályokat gördített az IMF-hiteltárgyalások elindulása elé.

2012. július 06. 14:16

Az MSZP szerint százmilliárd forintos többletkamatterhet okozott az országnak, hogy a parlament csak most fogadta el a jegybanktörvény módosítását. A szocialisták ráadásul úgy ítélik meg, az Országgyűlés pénteken ezzel hiába hárította el a hiteltárgyalások megkezdésének egyik akadályát, a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztése a Magyar Nemzeti Bankra újabb akadályt jelent az IMF/EU-megállapodás előtt.

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: továbbra is ellentmondásosnak tartják a kormány viszonyát a Nemzetközi Valutaalaphoz, mert amíg véleményük szerint Varga Mihály tárca nélküli miniszter érti a megállapodás szükségességét, a gazdaságpolitikát meghatározó Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter továbbra sem kötelezte el magát emellett.Közölte azt is, hogy az MSZP-frakció meghívta a hiteltárgyalásokért felelős Varga Mihályt, hogy adjon tájékoztatást a képviselőcsoportnak arról, milyen mandátummal tárgyal majd a nemzetközi szervezetekkel.

Az MSZP-s politikus kitért arra, hogy a parlament már januárban elfogadhatta volna az MNB-törvény módosítását, erre a szocialisták javaslatot is tettek, és így az ország fél év alatt százmilliárd forint többletkamattehertől szabadulhatott volna meg. Józsa István arról is beszélt, sérti a nemzeti bank függetlenségét, és ezért újabb akadályt jelenthet a hiteltárgyalások sikere előtt, hogy a kormányoldal az MNB-re is ki akarja terjeszteni a pénzügyi tranzakciós illeték fizetésének kötelezettségét.

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2012. július 07. 10:46
az mszp csak százmilliárdot bukott a kormány miatt? na de kedves fidesz kormány, ennél hatékonyabban kell működni, sokkal megnyugtatóbb volna, ha a maszop és csatolt részei ezer milliárdot buknának
krisztoforo48
2012. július 07. 05:37
Józsa "úr" keveset írt!Több száz milliárdot buktak,hogy nem Önök maradtak kormányon és most ez nagyon fájdalmas ugye?
Akitlosz
2012. július 07. 05:23
Ezek vették fel az IMF hitelt 2008-ban, amikor nélküle államcsődbe vitték volna az országot. Persze úgy, hogy visszafizetni azt ebben a ciklusban kelljek. Szemetek. Semmi jóra nem vezet az ország vég nélküli eladósítása.
ciseaux
2012. július 07. 00:06
Szóval buktunk 100 milliárd Ft-ot a kamatterheken...Aha! Most azt tessék elmesélni, hogy 2002-2008 között mik voltak azok a hedonizáló népőrületek, melyek elengedhetetlenné tették a 21 milliárd USD gyorssegély-kölcsönt? Akkoriban 200 Ft-on volt a dolcsi, szóval kb. 4200 milliárd Ft-ot és a kamatait buktuk, amit a Jó Isten sem tudja mikor fizetünk vissza. Persze ha a propaganda igaz lenne, hogy a nép fölélte ezt a pénzt, akkor nem tudom, hogy én még miért nem kaptam meg a nekem járó csekket ebből a 4200 milliárdból? Az én reálbérem pont akkora, mint 1978.-ban, annyi a változás, hogy akkor 3.600 Ft volt a reálbérem, most meg 142 ezer. Ez kb 40 szeres inflációt jelent. A bibi csak annyi, hogy ugyanazzal a vásárlóerővel a valamikori 1.50-Ft-os BKV jegy 275%-ban inflálódott, a szolgáltatások(víz,gáz,villany) kb. 200%. De a helyzet nem reménytelen, hiszen mehetek presszótnyitni Bécsbe....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!