Nem akart ijesztgetni, mégis Matolcsy terveiről beszélt Orbán

2012. július 06. 09:45

Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György asztalfiókjában jó néhány terv lapul még – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió műsorában. A miniszterelnök azt is közölte: a jegybanktörvény módosításának elfogadása után „bármikor beeshetnek” az IMF képviselői a tárgyalások megkezdésére.

2012. július 06. 09:45

A kormány nem vesz részt a tranzakciós illeték jegybankra való kiterjesztése körül kialakult vitában – jelentette ki Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában. „Hogy ide hárítja, oda hárítja, ráteszi a bankokra a terhet, maga akarja állni ebben a vitában a kormány nem vehet részt” – mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy pénzügyi tranzakciós illetéket mindenki fizet, és a jegybank sem lehet kivétel. Arra a felvetésre, hogy a jegybanktörvény-módosítás megszavazása után „pár percen belül lehet időpontot kérni a valutaalaptól”, azt felelte: „nem kell kérni időpontot, jönnek ők (...), bármikor beeshetnek mostantól”. Hangsúlyozta, szerinte az IMF-hitel értelme a pozíciójavítás, nem pedig a túlélés.

A munkahelyvédelmi terv időzítésére kitérve a kormányfő azt mondta: először meg kellett várni, hogy Brüsszel június 22-én visszavonja „a Magyarországra indokolatlanul kirótt büntetéseket”. Az elmúlt két évben Magyarországnak más gazdaságpolitikájáért folyamatosan küzdenie kellett, „folyamatosan fenyegettek bennünket, részben források elvonásával, részben azzal, hogy rossz hírünket keltették a nemzetközi pénzpiacokon, leminősítettek bennünket. (...) Amíg nem sikerült megnyernünk ezt a csatát az EU-val, addig újabb csatát nem érdemes megnyitni. Ezt a csatát megnyertük”, most pedig egy következő szakasz kezdődik – fejtette ki.

Orbán Viktor hozzátette, a meghirdetett tízpontos akciótervtől, a szociális adócsökkentéstől elsősorban nem munkahely-növekedést, hanem a meglévő munkahelyek stabilizálását várja. Külön kiemelte a képzettséget nem igénylő munkát végzők támogatását, véleménye szerint ugyanis ma Magyarországon ezeknek az embereknek a kelleténél jóval kisebb a megbecsültségük. Mint mondta, a munkahelyvédelmi tervnek az is célja, hogy világossá tegye: ezek a munkavállalók fontosak, tisztelik őket, megbecsülik őket. Megjegyezte azt is, hogy a hatmillió forintnál kevesebb éves adóbevétellel rendelkező kisadózók január 1-jétől választhatják majd az átalányadózást.

„Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az asztalfiókjában jó néhány terv lapul még” – mondta Orbán Viktor, példaként említve, hogy a tárcavezetőnek van egy beruházásösztönző terve, amelyre ősszel tér vissza a kormány. Azzal kapcsolatban, hogy meddig megy el a kormány a munkahelyvédelmi akcióterv érdekében, a miniszterelnök azt válaszolta: ha a kiszámíthatatlan európai gazdaságpolitika miatt néhány dolog másképp alakul, és „kicsit kell változtatnunk, a tartalék módosításával és felhasználásával reagálunk, ha nagyot kell reagálni, ha gyors és mély reakció kell, akkor összehívjuk a parlamentet, és megváltoztatjuk a törvényt”.

A jövő évi költségvetésről szólva a kormányfő azt mondta, a büdzsével két dolgot kell garantálni a gazdasági életnek: kiszámíthatóságot és rugalmasságot. Utóbbit azért, „mert csak a jóisten tudja, hogy mi fog történni és mi nem az eurózónán belül, amire nekünk azonnal reagálni kell”. Így a 2013-as költségvetés főszámai nem változnak, azokat tartani kell, de a büdzsé belső szerkezetében kellő és rugalmas tartalékalapot kell biztosítani - emelte ki, megjegyezve, hogy összességében nincs olyan terület, amelyre ne jutna több pénz, mint a korábbiakban.

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. július 07. 00:33
"Egy öt éve nem létező eszközt adóztatott volna meg a kormány, de most a nemzetgazdasági miniszter egy utolsó pillanatban beadott módosító indítvánnyal javítja a hibát, így megadóztatnák a jegybankot. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hétfői zárószavazás előtt ma egy utolsó pillanatos, zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be a sárgacsekk-adóhoz. A kormány egy olyan javaslatot adatott be egy hete a költségvetési bizottsággal, amely olyan eszközt adóztatna, amely öt éve nem létezik. Abban azt írták elő, hogy a jegybanki kéthetes betét elhelyezése után adót kell fizetnie a Magyar Nemzeti Banknak. Ez azonban 2007 óta nincsen, helyette kéthetes kötvény van. "
Aldo Raine hadnagy
2012. július 06. 21:03
"Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György asztalfiókjában jó néhány terv lapul még – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió műsorában." Ebben igazából az az ijesztő, hogy ezeket a faszságokat ők TERVEZIK. Tehát nem egy drogozás utáni bevillant ötletekről van szó, vagy egy átiszogatott éjszakát követő másnaposan ébredés utáni tompa elme szüleményei ezek...nem, ők megtervezik,és hosszas ötletelések nyomán jönnek elő az unortodox gazdasági ámokfutás újabb és újabb elemeivel. Viszont akkor itt nem is áll fenn a hirtelen felindulás...ez bizony az előre kiterveltség minősített esete. Így nagyobb büntetés is jár majd érte.
Hajdú Sógor
2012. július 06. 14:53
Ha minket elfú az idők zivatarja: Nem lesz az Istennek soha több magyarja.
Gumimaci
2012. július 06. 14:38
"Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az asztalfiókjában-2014ig- jó néhány terv lapul még. Oszt megyünk a p.csába. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!