Kurier: A jogszerű külföldi földvásárlóknak nem kell félniük Magyarországon

2012. augusztus 26. 11:59

A Kurier című osztrák napilap egy cikkében Magyarországon tevékenykedő osztrák gazdálkodókat és vállalkozókat szólaltatott meg a zsebszerződések, illetve az azok elleni fellépés körüli vitáról.

2012. augusztus 26. 11:59

„Magyarország még mindig jogállam. Ha valaki jogszerűen szerezte a földjét, akkor nem kell félnie” – mondta el a lapnak Johann Wurzinger, a burgenlandi szőlőtermesztők szövetségének elnöke. Egy másik interjúalany érthetőnek nevezte, ha egy település lakossága kifogásolja, hogy a környéken a földek többsége külföldi kézben van.

A Kurier egy másik írásában ismertette, hogy 2014-ig külföldiek nem vásárolhatnak termőföldet Magyarországon, kivéve, ha valaki Magyarországon él és legkevesebb három éve saját nevén mezőgazdasági tevékenységet folytat. Különös vita dúl ugyanakkor az erről szóló igazolások körül – írta a lap.

A cikk szerint habár 2011-től Budapesten kell kiállítani az igazolásokat, egyes megyék továbbra is adtak ki tanúsítványokat, aminek birtokában külföldi gazdák jóhiszeműen földet vásároltak. A lap ír arról is, hogy az állam vissza akarja vásárolni a nemzeti parkok területén fekvő termőföldeket is, és aki nem fogadja el a felajánlott árat, annak a földjét kisajátíthatják. A Kurier szerint a felajánlott ár a piaci árnál jóval alacsonyabb.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Clintonné-Mónika
2012. augusztus 27. 07:41
A sógorozást el kellene felejtenünk! A labancok legfeljebb a f@szomnak a sógorai.
enes
2012. augusztus 26. 19:21
Nagykapornak fölött elképesztő hosszan drága acélból készült kerítés van. Ez osztrák szokás, meg csak nekik van erre pénzük. Kíváncsi vagyok, kié a föld Nagykapornakot nyugat felé elhagyva, közvetlenül a főút mellett. Ha strómann, meg kellene nézni a könyvelését, elszámolta-e költségként a több km hosszú, drága kerítést. Érdekes lenne, ha nem lenne nyoma a könyvelésében. Mert akkor az osztrák gazda hozta, ott jelentkezett a könyvelésben. Egyébként osztrák mánia ez a mindent elkerítek.
kukagyerek
2012. augusztus 26. 19:03
"Kurier: A jogszerű külföldi földvásárlóknak nem kell félniük Magyarországon" Meg a jogszerűtleneknek sem! Addig, ameddig a fidesz-mszp=MSZMP van hatalmon.
Senior
2012. augusztus 26. 16:32
Remélhetőleg nagyon szigorú feltételekkel, de a kormány kénytelen lesz engedélyezni a külföldiek termőföld vásárlását, és nem csak az uniós jog miatt. Tiltás esetén rövid időn belül hatalmas területek kerülnének parlagra, mint az Antall-Torgyán ámokfutást követően. Nem is beszélve a külföldiek által alkalmazott, és a magyar viszonyok közt jól megfizetett magyar munkavállalók ezreiről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!