EP-képviselők: Hasznosak voltak a budapesti megbeszélések

2012. szeptember 26. 18:57

Juan Fernando López Aguilar szocialista és Rui Tavares zöldpárti európai parlamenti képviselő szerint nagyon hasznos, sikeres és informatív tárgyalásokat folytattak Budapesten. Az elmúlt három napban a közelmúltbeli jogi változásokról tájékozódtak, következtetéseket azonban egyelőre nem vonhatnak le a magyarországi helyzetről.

2012. szeptember 26. 18:57

Az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottságának küldöttsége hétfőn érkezett Budapestre, hogy tájékozódjon a magyarországi jogi változásokról. A látogatás végén, szerdán sajtótájékoztatót tartott a delegációt vezető spanyol Juan Fernando López Aguilar, a szakbizottság elnöke és a portugál Rui Tavares jelentéstevő.

Juan Fernando López Aguilar kifejtette: a hatalmi ágak szétválasztását vizsgálták egyebek mellett az igazságszolgáltatással, az adatvédelmi hatósággal, a média- és sajtószabadsággal kapcsolatban. Hasznos párbeszédet folytattak a kormányzati és közigazgatási szervekkel, a parlamenti pártokkal, civilekkel és szakértőkkel – mondta. Hozzátette: gyakran ellentétes véleményeket hallottak. Hangsúlyozta, nem egy külföldi intézményt, egy idegen hatalom parlamentjét képviselik, hanem az Európai Parlamentet, amelyet az európaiak, így a magyarok is választottak. Felhatalmazásukból adódóan budapesti tartózkodásuk alatt kérdéseket tettek fel, és válaszokat vártak minden tárgyalópartnerüktől, majd visszatérve Brüsszelbe ezek alapján jelentést írnak. 

Rui Tavares kiemelte, céljuk, hogy objektíven, átlátható és kiegyensúlyozott módon készítsék el jelentésüket. Kérdésre válaszolva ugyanakkor azt mondta, a dokumentum elkészítésének nincs pontos határideje. A delegációban minden politikai pártcsalád helyet kapott, de a képviselőknek fel kell függeszteniük a pártkötődésüket, amikor ilyen vizsgálatokat végeznek, objektívnek kell lenniük – fogalmazott. Hozzáfűzte: az EP általános gyakorlatának megfelelően magyar EP-képviselők nem lehettek a delegáció tagjai. Nem volt részrehajló tárgyalópartnereik listája, igyekeztek minden felet és a függetleneket is meghallgatni – reagált egy kérdésre.

Gál Kinga fideszes néppárti képviselő, aki ugyancsak tagja az EP bizottságának, a sajtótájékoztató után az MTI-nek azt mondta: elfogadhatatlan, hogy kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben; az EP korábban az országot elítélő határozatot fogadott el, most pedig vizsgálóbizottságot küldött Magyarországra. A többi tagállamra ugyanakkor nem terjesztenek ki hasonló vizsgálatot, például Románia esetében a szocialista és a liberális frakciók nyomására határozatot sem fogadtak el.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. szeptember 27. 08:29
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ujabb_nagy_hitelreszt_torlesztunk_most_az_imf-nek.532386.html
krisztoforo48
2012. szeptember 27. 08:00
Ez a Lopez nagyon értheti a dolgát,azért szárnyal Spanyolország is.Oszthatja az észt,szégyenérzet nélkül.
fogd a pénzt és kuss
2012. szeptember 27. 07:35
López és szoci :-))) biztos véletlen
Claypool
2012. szeptember 26. 21:09
"..következtetéseket azonban egyelőre nem vonhatnak le a magyarországi helyzetről..." Mert otthon még meg kell kérdezniük,hogy mit is gondoljanak róla!! XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!