Döntött a kormány a költségvetés 397 milliárd forintos kiigazításáról

2012. október 05. 12:30

A 2013-as költségvetésben 397 milliárd forintos kiigazítási programról döntött csütörtöki ülésén a kormány, amellyel biztosítható a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.

2012. október 05. 12:30

A kormány 133 milliárd forinttal kiigazítja az idei költségvetést is: a minisztériumok és kormányzati intézmények idei költségvetéséből meghatározott összegeket, illetve a vagyoni fejezetekben maradványokat zárol többek között a Nemzeti Földalapnál és a Nemzeti Foglalkoztatási Alapnál.

Matolcsy kijelentette, az intézkedések révén az idén, jövőre és 2014-ben is 3 százalék alatt tartható a GDP-arányos államháztartási  hiány. Az ország ezzel nemcsak az Európai Bizottság ajánlását teljesíti, de elkerüli a több mint ezermilliárd forint kohéziós forrás elvonását.

A kormány új makrogazdasági prognózisa az idei első félévi 1,2 százalékos visszaesés megállását várja a második félévben. A GDP volumenváltozása „így is negatív tartományban lesz idén” – tette hozzá, de éves GDP-előrejelzést nem közölt. Jövőre azonban a kormány 1 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A kormány korábban 0,1 százalékos növekedést várt idénre és 1,6 százalékot 2013-ra. A gyengébb GDP-kilátásokat a miniszter az exportpiacok lassulásával, a mezőgazdaság gyenge teljesítményével, az építőipar zuhanásával, és a beruházások visszaesésével magyarázta. Kijelentette: „ha ez így lesz, akkor kötelességünk volt meghozni tegnap, azokat a döntéseket, amelyekkel rosszabb növekedés esetén is jóval 3 százalék alatt lesz a hiány”.

Az új államháztartási hiánycél az intézkedések révén az idén és jövőre is a GDP 2,7 százaléka. A kormány az EU/IMF hitelmegállapodás megkötése után jelenlegi 15 százalékról  5 százalékra csökkenti az Európai Uniós projektek társfinanszírozásának arányát, amely 55 milliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésnek.

A kormány bürokráciacsökkentő csomagról döntött, amely 30 milliárd forinttal javítja a költségvetési egyenleget. Ennek keretében a közszférában megszűnik az a lehetőség, hogy a munkavállaló egyszerre kapjon munkabért és nyugdíjat. A közszférában a következő három évben nem töltik fel a nyugdíjba vonulók helyét. Egyes ágazatokban azonban, így az egészségügyben nem lesz nyugdíjas létszámstop, mivel ott „ez nem érvényesíthető”.

Az önkormányzati rendszer átalakítása során a központi kormányzat által átvett iskolák, korházak, illetve a járási rendszer bevezetése révén nagyjából 22 ezerrel csökken a közszféra létszáma már 2013-tól.

A kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-i emelését 2014 elejéig elhalasztja, amivel 73 milliárd forintot takarít meg. Amennyiben viszont 2013-ban a tervezett 1 százaléknál jobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.

A kormány 8-10 milliárd forintos egyenlegjavulást vár az önkormányzatok által kifizetett szociális támogatásokra vonatkozó felső korlát bevezetésétől. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány még nem döntött, milyen támogatásoknál vezeti be a felső korlátot és leszögezte: semmilyen gyerekneveléssel kapcsolatos támogatás nem jöhet szóba. Jogos és igazságos lépésnek mondta, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél ne legyen nagyobb az egy főre jutó szociális támogatások összege.

A miniszter közölte: jövő évtől a készpénzfelvétel után 3 ezrelékes tranzakciós illetéket kell majd fizetni a korábban tervezett 1 ezrelék helyett. A tranzakciós illetéket mégsem terjesztik ki a Magyar Nemzeti Bankra, de 30 milliárd forinttal 40 milliárd forintra emelik a Magyar Államkincstár által fizetendő tranzakciós illeték összegét. Mint mondta, a gyengébb növekedési ráta és „partnereink kifogásai” miatt a kormány már nem számol ezzel a tétellel. Emlékeztetett: az Európai Bizottság a jegybanki tranzakciós illeték miatt kilátásba helyzete, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen.

A kormány 95 milliárd forintos többletbevételt remél az adóbeszedés hatékonyságának növelésétől. Matolcsy György a csütörtöki kormányülés „egyik legfontosabb döntésének” nevezte, hogy a kormány a jövő év során, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével valamennyi pénztárgéphez bevezeti az online kapcsolatot. A miniszter kormányzati számításokat idézett, amelyek szerint Magyarországon mintegy 500 milliárd forintot tesz ki a meg nem fizetett áfa. Az intézkedést az olaszországi, svédországi és szlovéniai sikeres példákkal is magyarázta. Bulgáriában hasonló intézkedésnek köszönhetően 1 milliárd euróval, közel 300 milliárd forinttal több lett az áfabevétel – tette hozzá.

Az adóintézkedések között említette fordított áfa kiterjesztését a sertéskereskedelemre. Az öt gabonanövénynél ez az intézkedés bevált az elmúlt hónapokban – mondta Matolcsy. A gazdaságfehérítés így összesen 120 milliárd forintnyi többletbevételt hozhat a költségvetésnek – összegezte.

A miniszter számításai szerint 51 milliárd forint egyenlegjavítást hoz a társadalombiztosítási hozzájárulásra vonatkozó plafon eltörlése. Megszűnik az a jelenlegi rendelkezés, hogy havi 661 ezer forint felett 0 százalék a TB-hozzájárulás kulcsa. Mind mondta, egyenlegében ez az intézkedéssel az adófizetők 1 százaléka valamivel többet fog befizetni 2013-ban, mint idén, de ezek az adófizetők így is többet tarthatnak meg, mint az arányos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése előtt.

Az EU miniszteri tanácsának a túlzotthiány-eljárás keretében kiadott ajánlásainak teljesítése érdekében hozott kormányzati  intézkedések a itt olvashatók.

Összesen 275 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tigrincs
2012. október 05. 23:58
----A miniszter számításai szerint 51 milliárd forint egyenlegjavítást hoz a társadalombiztosítási hozzájárulásra vonatkozó plafon eltörlése. Megszűnik az a jelenlegi rendelkezés, hogy havi 661 ezer forint felett 0 százalék a TB-hozzájárulás kulcsa. Mind mondta, egyenlegében ez az intézkedéssel az adófizetők 1 százaléka valamivel többet fog befizetni 2013-ban, mint idén, de ezek az adófizetők így is többet tarthatnak meg, mint az arányos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése előtt.---- Matolcsi lassan kezdi beismerni, hogy egy pöcs.
tigrincs
2012. október 05. 23:52
Azért próbálja meg mindenki végig gondolni. Eddig minden évben több száz milliárd forintos megszorító csomagot kell önként és dalolva( az IMF kérése nélkül) meghoznia az Orbán kormánynak akkor valóban jó irányba megy az ország gazdasága?
Holesov
2012. október 05. 22:16
Már úgy féltem, hogy valami megszorítás jön, de hál' istennek erről szó sincs, készüljünk a békemenetre, emberek!
Gregorius
2012. október 05. 22:10
Mennek Merkelhez és valamit fel kell mutatniuk a "hagyományosabb" eszközökből is, a Mercedes buszok várható beszerése mellett (amik azért fájnak, amikor van Credo stb. is.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!