Rogán: A bankok terheit növeljük a családok terhei helyett

2012. október 18. 07:50

Rogán Antal szerint egyoldalú szerződésmódosításban a bankoknak is komoly gyakorlata van, csak ezt korábban az emberek hátrányára tették – a Fidesz frakcióvezetője ezt a szerdán bejelentett kiigazítás bankokat érintő terheivel kapcsolatban mondta az M1 Az Este című műsorában.

2012. október 18. 07:50

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: mindvégig azt mondták a Bankszövetségnek is, hogy abban esetben, ha minden eszközzel le tudják szorítani a költségvetési hiányt három százalék alá, akkor azt is tudják vállalni, hogy bankadót felére csökkentik, illetve bizonyos válságadókat kivezetnek. Ugyanakkor hozzátette: „Mi ha választani kell, hogy a családok terheit növeljük vagy a bankok terheit növeljük, akkor azt fogjuk választani, hogy a bankok terheit növeljük meg. És én természetesen elismerem, hogy erre azt mondják a Bankszövetség képviselői, hogy egyoldalú szerződésmódosítás, de ebben azért a bankoknak is komoly gyakorlata van, csak korábban ezt az emberek hátrányára tették”

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán kormányszóvivői sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány további 367 milliárd forintnyi, a jövő évi költségvetést érintő kiigazító intézkedésről döntött annak érdekében, hogy az EB is teljesíthetőnek lássa jövőre a GDP-arányos 2,7 százalékos költségvetési hiányt. A miniszter egy hétpontos intézkedési csomag keretében egyebek mellett azt közölte, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem csökkentik a felére a bankadót 2013-ban, a tranzakciós illeték általános mértéke pedig 1 helyett 2 ezrelék lesz.

A Magyar Bankszövetség közleményben fejezte ki megdöbbenését, hogy a kormány „egyoldalúan megszegi” a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat. A szövetség hangsúlyozta, hogy az ismertetett intézkedések – parlamenti elfogadásuk esetén – veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, minden elemükkel tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét.

Rogán Antal erre a műsorban úgy reagált: a bankok két éve vagy 2009 óta gyakorlatilag nem hiteleznek Magyarországon, hanem forrást vonnak ki, aminek szerinte leginkább az az oka, hogy a túlnyomórészt külföldi tulajdonú bankok hazaviszik az anyabankokba a pénzt.

Az origo.hu szerda este egy neve elhallgatását kérő bankvezetőre hivatkozva írt arról, hogy felajánlotta lemondását Patai Mihály, a bankszövetség elnöke, ha a szerdán bejelentett egyenlegjavító-csomag bankokat sújtó részéből törvény lesz. Az MTI-nek banki körökből a hírt megerősítették, de a szövetség a hírügynökségnek sem kívánta kommentálni az értesülést. A hírportál úgy tudja: a kormány és a bankok közötti, tavaly decemberben kötött, írásos megállapodás egyoldalú felmondását a nemzetgazdasági miniszter közölte Patai Mihállyal, aki kedden délután egy hirtelen összehívott rendkívüli ülésen ismertette ezt a bankszövetség elnökségi tagjaival.

Az origo azt írta, a rendkívüli elnökségi ülésen Patai Mihály felajánlotta, hogy lemond a bankszövetség elnöki pozíciójáról, amennyiben a csomag bankokat érintő elemeit el is fogadja a parlament. Szándékát azzal indokolta, hogy ő a bankok és a kormány közötti viszony konszolidálására vállalkozott. A lap információi szerint a lemondási szándékáról szerdán napközben levélben tájékoztatták a hazai kereskedelmi bankok vezetőit.

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2012. október 18. 10:57
"azt mondják a Bankszövetség képviselői, hogy egyoldalú szerződésmódosítás, de ebben azért a bankoknak is komoly gyakorlata van" Amikor a Rogán és a bankok a tisztességről, az adott ígéret betartásáról vitatkoznak az valójában a süketek párbeszéde Beethoven szimfóniáiról. Még mulathatnék is rajta ha a végén nem rajtunk kisembereken hajtanák be ennek az árát minden esetben. Persze ezzel még véletlenül sem azt akartam írni, hogy a Rogán nagy ember.
kukagyerek
2012. október 18. 10:20
"Rogán: A bankok terheit növeljük a családok terhei helyett" A plafon, hogy hogy nem szakadt rá?
huttinger
2012. október 18. 09:45
Kíváncsi vagyok mikor szakad el a cérna Csányinál.
soelmo
2012. október 18. 09:42
Trágya...csak ennyi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!