Kizárással és pénzbírsággal büntethetik a kirívóan sértő kijelentéseket

2012. december 03. 12:24

Egy fideszes módosító indítvány szerint ha egy képviselő kirívóan sértő kifejezést használ, akkor rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül kizárhatnák az ülésnap hátralévő részéből, vagy akár utólag is pénzbírságot szabhatnak ki rá. Az alkotmányügyi bizottság támogatta a javaslatot.

2012. december 03. 12:24

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és frakciótársa, Gulyás Gergely az országgyűlési törvényen változtatna, és ahhoz a törvényjavaslathoz nyújtottak be módosító indítványt, amelyben fideszes képviselők kezdeményezik, hogy a 2014. őszi önkormányzati választásig ne kelljen választaniuk önkormányzati tisztségük és országgyűlési mandátumuk között a honatyáknak. A módosító javaslat szerint, ha egy képviselő felszólalása során kirívóan sértő kifejezést használ, vagy a sértő kifejezés súlyos rendzavaráshoz vezet, akkor az ülést vezető elnök rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül javasolhatja a képviselő kizárását az ülésnap hátralévő részéből vagy kezdeményezheti a képviselővel szemben pénzbírság kiszabását. A kizárásról az Országgyűlés vita nélkül szavaz, de ha a Ház határozatképtelen, akkor az ülést vezető elnök mondja ki a döntést.

A házelnök a kirívóan sértő kifejezés elhangzásától számított öt napon belül jogosult lenne a képviselővel szemben pénzbírság kiszabását javasolni. Az Országgyűlés erről is vita nélkül határozna, és a pénzbírság összege nem haladhatná meg a képviselő egyhavi tiszteletdíjának harmadát. A fideszes képviselők módosító javaslatuk indoklásában azt írták: az Országgyűlésben nemrég elhangzott elfogadhatatlan politikai kijelentések miatt nem tűrhet halasztást az indítvány elfogadása. 

Az MSZP-s Steiner Pál az alkotmányügyi bizottság vitájában egy szocialista kapcsolódó módosító indítványt ajánlott a kormánypártiak figyelmébe, amelyben a pénzbírság lehetősége nem, a szó megvonásának joga viszont szerepelne, valamint rögzítenék azt is, hogy a „nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság más, az emberi személyiség lényegi vonásán alapuló csoportjaihoz tartozás miatti gyűlölet keltésére irányuló kijelentéseket” szankcionálhatná az ülést vezető elnök.

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás kijelentette: minden olyan javaslatot elutasítanak, ami a képviselői véleménynyilvánítási szabadságot korlátozza. Szerinte a Gyöngyösi Márton felszólalása miatt kialakult „hisztéria” arra utal, hogy vannak olyanok, akik a demokrácia intézményrendszerét másként szeretnék működtetni, és ki akarnak zárni olyan véleményeket a parlamentből, amelyek részei a közgondolkodásnak. A képviselő szerint ez a népképviseleti rendszer drasztikus korlátozásához vezet, és sérti azokat a választópolgárokat, akik a Jobbikra szavaztak. Steiner Pál jelezte: nem akar Gaudi-Nagy Tamással vitába bocsátkozni és kijelentette: „aki listázni akarja a zsidókat, az fasiszta”. 

A fideszes Gulyás Gergely is azt jelezte: nem ért egyet Gaudi-Nagy Tamással, mert itt nem arról van szó, hogy a szólásszabadságot büntetőjogi eszközökkel korlátozzák, hanem arról, hogy az Országgyűlés méltóságának megőrzése érdekében legyen lehetőség a szólásszabadság korlátozására. Hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy ezen a területen a büntetőjogi eszközök alkalmazása oda vezethet, hogy „néhány hülyéből csinálunk mártírokat”. A bizottság a vita után végül 24 igennel, a kormánypárti képviselők és az MSZP-s tagok szavazatával támogatta Rogán Antal és Gulyás Gergely javaslatát.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2012. december 03. 15:03
Hát ahogy elnézem Kövért nem sok fog maradni a patkóba ,a volt komcsi mind ki zavarja,bármiért. Csúnyán nézett 10000ft. Orbánra csúnyát mondani,már jön is a TEK és durr neki.
Kárpát
2012. december 03. 13:51
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r1ACGZFa9bw Minden "zsidónak" akibe magyargyűlöletet neveltek látni kellene a videót. Megváltozni sosem késő......
Odoaker
2012. december 03. 13:14
Kirívó pedig az, amit én annak tartok. Pont.
Odoaker
2012. december 03. 13:14
Kirívó pedig az, amit én annak tartok. Pont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!