Origo: Örülnek a színházigazgatók, hogy nem lesz pályáztatás

2013. január 16. 09:19

A pályáztatás álszent komédia, nevezzék ki a politikusok a színházak vezetőit – így reagáltak a színházigazgatók a kulturális államtitkár azon ötletére, amellyel teljesen az állam kezébe adná a kinevezéseket.

2013. január 16. 09:19

A döntéshozók úgy csinálnak, mintha nem tudnák, hogy ki fog nyerni, miközben mindenki tudja, hogy mi lesz az eredmény” - jellemezte az Origónak a jelenlegi rendszert Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója. Máté úgy véli: teljesen mindegy, hogy milyen a pályázat, vagy mi arról a szakmai bizottság véleménye, nem egyszer előfordult már, hogy egy pályázat nem ütötte meg a szintet, mégis biztos volt annak elfogadása. Máté elmondása szerint Dörner György az Új Színháznál akár értelmetlen szavakat is írhatott volna a pályázatába. Kaposváron pedig Schwajda György 2008-as pályázata még helyesírási hibákkal is tele volt.

Az Origónak nyilatkozó színházigazgatók és színházakkal foglalkozó menedzserek szerint is elhibázott a jelenlegi, kötelező pályáztatási rendszer, amely rosszul működik. Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője például „álszentnek és cinikusnak” titulálta, míg Máté Gábor „áldemokratikus nyalánkságról” beszélt, de a többi színházigazgató is üdvözölte L. Simon László kulturális államtitkár vasárnapi bejelentését. Az államtitkár az ATV-n elmondta, hogy Balog Zoltán miniszterrel együtt javaslatot tesz majd arra, hogy módosítsák az erről szóló törvényt, és ne tegyék kötelezővé a pályáztatást a kiemelt kulturális intézmények (színházak, múzeumok, levéltárak) vezetői posztjaira.

Az Origo kérdéseire válaszolók előrelépésként értékelték, hogy az államtitkár kijelentette: nincs szükség a szakmai bizottságokra a döntésekhez. A színigazgatók és menedzserek szerint a bizottságok tagjai sem tudták függetleníteni magukat a politikától, személyük sokszor már előre eldöntötte egy pályázat kimenetelét. Azért is értenek egyet L. Simon ötletével, mert ha a pályáztatás módszere kiesik a rendszerből, a fenntartónak, azaz az államnak kell majd felelősséget vállalnia a döntéseiért.

A tervet ellenző Magyar Színházi Társaság elnöke, Csizmadia Tibor elmondta, hogy a javaslatot a társaság tagjai elutasítják, mert ezzel „újabb demokratikus intézmény dőlne be”. Szabó György, a Trafó korábbi igazgatója pedig egyértelműen rossznak tartja L. Simon javaslatát. A kulturális menedzser szerint ez szimpla klientúraépítéshez vezetne. „Sem a szakma, sem a politika nem tudja ezt egyedül csinálni” – fogalmazott.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2013. január 16. 10:10
Végülis lassan már a pályáztatás is kinevezés irányába mozdult..ebből a szempontból tisztességesebb ha felvállalja a vezetés, hogy csak a neki tetszők legyenek igazgatók
Secnir
2013. január 16. 10:01
"Origo: Örülnek a színházigazgatók, hogy nem lesz pályáztatás" versus "A pályáztatás álszent komédia, nevezzék ki a politikusok a színházak vezetőit – így reagáltak a színházigazgatók a kulturális államtitkár azon ötletére, amellyel teljesen az állam kezébe adná a kinevezéseket" hát ez nem éppen úgy hangzik, mintha örülnének :)
trabantkombi
2013. január 16. 09:50
Csak az a baj, hogy az önkormányzatok is fenntartói ezeknek az intézményeknek. Akkor ki fog dönteni? Az állam vagy az önkormányzat? Ha az állam, akkor mondjuk az ellenzéki önkormányzat megvonja a támogatást, akkor az intézmény bedől, ha fordítva akkor is. Megoldás: államosítani kell az összes kulturális intézményt, mint az iskolákat. Na így megyünk gyorsan vissza a szocializmusba!!! Tudjuk, hogy baltás daginak nem a rendszerrel volt baja, hanem csak azzal, hogy nem ő ült a trónon. Most ott van fönt - még egy évig, most jó a szocializmus. Mindent el is követ, hogy agyanolyan állapotok legyenek! Sajnos az idő nem neki dolgozik. 2014!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ördöngös pepecselés
2013. január 16. 09:43
„újabb demokratikus intézmény dőlne be” ááá dehogy maximum egy demokrtikusnak hazudott intézmény az meg úgyis bedőlt amikor beleköptek az eddigi kiváltságosok levesébe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!