Segít a nehéz helyzetbe került felsőoktatási intézményeken a kormány

2013. február 12. 12:57

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye szerint a szaktárca rendezni fogja a nehéz anyagi helyzetbe kerülő felsőoktatási intézmények helyzetét. Megjegyezték: a kormány 47 milliárd forintos pluszforrásokat biztosít idén a felsőoktatásnak.

2013. február 12. 12:57

A Kecskeméti Főiskola és más, nehéz anyagi helyzetbe kerülő felsőoktatási intézmények helyzetét is rendezni fogja a szaktárca, amely az egyes felsőoktatási intézmények helyzetéhez, adottságaihoz igazodó költségvetési többlettámogatás biztosításán dolgozik. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében felidézte, a február 7-i felsőoktatási kerekasztal plenáris ülése után elhangzott: segélyalap jön létre a finanszírozási gondokkal küzdő felsőoktatási intézmények megsegítésére, s az erről szóló javaslatot a szaktárca hamarosan a kormány elé terjeszti. Minden egyes felsőoktatási intézménnyel külön fognak megállapodásokat kötni, amelyekben az egyetemek, főiskolák vállalják, hogy mit tesznek a finanszírozási gondok megoldása érdekében, a kormány pedig rögzíti az összeget, amelyet számukra biztosít – írják.

A kommünikében kitértek arra is: a kormány jelentős, 47 milliárd forintra rúgó pluszforrásokat biztosít idén a felsőoktatásnak, így nemhogy forráskivonás történik, hanem például olyan – az előző kormányhoz köthető – hosszú évek óta húzódó helyzeteket oldanak meg, mint a PPP-beruházások helyzete és az egyes felsőoktatási intézmények csőd közeli állapotát ellensúlyozandó adósságkonszolidáció. A formálódó új finanszírozási rendszerben az egyetemek, főiskolák oktatási, tudományos, kutatási autonómiáját továbbra is garantálja az állam – rögzítették.

Mint írták, a felsőoktatási intézmények jelenlegi finanszírozási gondjai leginkább a hallgatói létszám csökkenéséből fakadnak, ami egyrészt a demográfiai helyzetnek, másrészt egyes szakok hallgatókat vonzó képességének jelentős csökkenésével magyarázható. A hallgatói létszám csökkenése Kecskeméti Főiskola estében is jelentős volt: míg a 2006/2007-es tanévben 5410 hallgató tanult a főiskolán, addig jelenleg csupán 4376. Országosan 2006/2007-ben 424 ezer hallgató volt a felsőoktatásban, ma 25 százalékkal kevesebben, nagyjából 330 ezren tanulnak felsőoktatási intézményben. Ráadásul sok egyetemre és főiskolára – a 2002–2010-es kormányzati ciklusban – erejüket és pénzügyi helyzetüket meghaladó PPP-beruházásokat erőszakoltak rá, melyek esetében a 400 ezret meghaladó hallgatói létszámot vették alapul. Többek között ezért vannak ma súlyos pénzügyi helyzetben a felsőoktatási intézmények – állapította meg a tárca.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2013. február 12. 15:44
Azért szégyelhetné a kormány magát, hogy nem volt képes arra, hogy a nyolcvanas évek közepétől nem tudott annyi gyereket gyártani akik biztosították volna a korosztályok létszámát a feksőoktatásba. 2006-tól közel 100.000 el csökkent a létszám, s nem is nagyon fog nőni hazai viszonylatban. Mivel az állam a hallgatok létszám szerint finansziroz, így természetes velejárója a csökkenő finanszirozás. Az egyetemek kapacitásának felduzasztása nem a kormányok súldja, ezért felesleges az intézményeknek a kormányzatra mutogatni, hanem megoldásokba kell gondolkodni. Olyan nincs, hogy ide a pénzt a kapacitás szerint ami korábban kiépítettünk, főleg több állami pénz miatt, ami igaz, hogy biztosította a mi exisztenciánkat, de az általunk kiadott diplomák és annak minősége nem szolgálta sem a diákok, sem a gazdaság érdekeit. Oldja meg a kormány maga, mert mi autonomok vagyunk és baszta. Nincs tovább. Tiszta viszonyokat kell teremteni és a tényekkel nyílvánoság elé kell állni, és nem maszatolni. A kormányzat most ezt teszi és probál rendetvágni a felsőoktatás területén is. A normálisabb intézmények ez ellen nem is ágálnak és közremüködök. A médiában általában, mint mindig azoknak a hangja hallatszik akiknek nem érdekük a tisztánlátás és továbbra is dagonyázni akarnak a pocsolyába ami mögött személyes érdekeik vannak.
cheeky
2013. február 12. 15:13
Basszátok meg minek vertétek szét? Most nem kellene segíteni, faszok!
justiceforhungary
2013. február 12. 15:12
''Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye szerint a szaktárca rendezni fogja a nehéz anyagi helyzetbe kerülő felsőoktatási intézmények helyzetét. Megjegyezték: a kormány 47 milliárd forintos pluszforrásokat biztosít idén a felsőoktatásnak.'' Az adófizetők pénzéből. A hőzöngő diákok mit is csinálnak éppen ?
nacionalista
2013. február 12. 14:51
HAza kellene már zavarni a sok HA tanulok HA nem, mindegy ifjoncot. Adni nekik jobbról is balról is egyet. Bizony az állam pénzén ne szórakozzanak mert odamegyünk és szétzavarjuk őket. Arra meg ne is gondoljanak,hogy azonnal külföldre húznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!