Törvényszék: A rendőrség túllépte a tiltás határidejét

2013. május 03. 16:43

A bíróság szerint a rendőrség túllépte az egy rendezvény megtiltásához rendelkezésre álló 48 órás határidőt, ezért helyezték hatályon kívül „a bolsevizmus és a cionizmus áldozataira történő kegyeleti megemlékezést” tiltó határozatot.

2013. május 03. 16:43

A Fővárosi Törvényszék honlapján azt írta, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteki végzésével hatályon kívül helyezte a budapesti rendőrfőkapitány azon döntését, amellyel megtiltotta a szombati budapesti rendezvényt. Ha a rendőrség a bejelentés hatósághoz való beérkezésétől számított 48 órán belül nem tiltja meg a rendezvény megtartását, azt tudomásul vettnek kell tekinteni – tudatta a bíróság, hozzátéve: e határidő után tiltó határozat nem hozható, így a rendőrség határozata jogszabálysértő. A bíróság közleménye szerint a rendezvény megtartása iránti kérelem április 12-én délután érkezett be, a BRFK pedig a tiltó határozatát a gyülekezési törvényben rögzített 48 órás határidőn túl, április 29-én hozta meg.

A bíróság megállapította továbbá, hogy a rendőrség alá nem támasztott feltételezésekre hivatkozva tiltotta meg a rendezvényt, ami súlyosan jogszabálysértő, és a tényállás-tisztázási kötelezettség súlyos sérelmét jelenti. A bíróság a jogszabályi előírásnak megfelelően, határidőben hozta meg döntését, három napon belül, május 3-án.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
willdataa
2013. május 04. 12:51
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * A bíróság két okból helyezte hatályonkívül a rendőrségi tiltást: 1.) tartalmi okból, mert a tiltás alá nem támasztott feltételezés alapján történt, miközben a rendőrségnek tényállás tisztázási kötelezettsége van amit így megsértett, 2.) formai okból, mert mindezt ráadásul a rendelkezésre álló 48 órán túl tette meg. Tehát ez a tiltás még időben meghozva is jogellenes lett volna. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Clermont Vitriol
2013. május 03. 22:31
Én egyszerűen nem értem, hogy a rendőrségen miért vannak még mindig dilletánsok, vagy tudatos obstruálók? Kérem vegyétek már észre, hogy szándékosan gáncsolnak ahol csak tudnak.
BőröndÖdön
2013. május 03. 19:12
A maradék jogállammal sem boldogul a baltás!
painkiller00
2013. május 03. 17:52
Sanyi segítsss!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!