„Alkotmányellenes a médiahatósági elnökhelyettes rendeletalkotási joga”

2013. június 26. 11:12

Az MSZP és a Jobbik képviselője szerint alaptörvény-ellenes az a kormányzati módosító indítvány, amely rendeletalkotási joggal ruházná fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettesét – derült ki az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának szerdai ülésén. A testület 18 igen, három nem szavazattal támogatta a módosító javaslatot.

2013. június 26. 11:12

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az egyes törvényeknek az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításához nyújtott be egy indítványt, amely rendezi azt a helyzetet, hogy ha a médiahatóság elnöke nem jelölt ki a rendeletkiadásban őt helyettesítő elnökhelyettest.

A bizottsági vitában Lamperth Mónika (MSZP) azt kérte a testület tagjaitól, hogy ne támogassák a módosító indítványt, mert véleménye szerint az alaptörvény-ellenes. Kifejtette: az alaptörvény szerint az elnöknek rendeletben kell kijelölnie a helyettesét, törvénymódosítással pedig nem lehet felülírni az alaptörvényt. Szerinte az elnök halála miatt kialakult helyzetet alkotmányosan vagy alaptörvény-módosítással lehet megoldani, vagy úgy, hogy az elnökhelyettes a rendeletalkotásban önmérsékletet tanúsít, vagyis nem ad ki rendeletet. Akinek meg az a dolga, igyekezzen minél előbb elnököt kinevezni - fűzte hozzá.

Staudt Gábor (Jobbik) is azon véleményének adott hangot, hogy az alaptörvény teljesen világosan fogalmaz ebben a helyzetben, és nem lehet egy alsóbb szintű jogszabállyal felülírni azt, ehhez alkotmánymódosítás kell.

Répássy Róbert, a KIM igazságügyért felelős államtitkára azzal érvelt: ha az elnök nem gondoskodik a helyettesítésről, akkor szerintük helyes az, hogyha törvényben szabályozzák a kérdést, mert a rendelet kiadása csak joga és nem kötelessége az önálló szabályozó szerv vezetőjének. Elmondta, hogy a közelmúltban elhunyt Szalai Annamária, a médiahatóság elnöke nem rendelkezett erről, ez pedig jogbizonytalanságot okoz. Kitért arra, hogy még nincs jelölt a hatóság élére, az Országgyűlés pedig két hónapig nem fog ülésezni.

Az alaptörvény szerint az önálló szabályozó szerv vezetőjét rendelet kiadásában az általa rendeletben kijelölt helyettese helyettesítheti. Az NMHH-nak Szalai Annamária április 12-én bekövetkezett halála óta nincs elnöke. A hatóságnak jelenleg egy elnökhelyettese van: Mátrai Gábor, aki a hírközlési területért felel.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!