Az Erste vezetője bízik a kormánnyal való együttműködésben

2013. július 30. 14:15

A bankokkal való együttműködés szándékában bízik a magyar kormány legutóbbi jelzései alapján az Erste Group vezérigazgatója.

2013. július 30. 14:15

Andreas Treichl keddi bécsi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány legutóbbi nyilatkozatai alapján reméli, hogy a jövőben együttműködés lesz a gazdaság és a politika között. Újságírói kérdésre kifejtette: az elmúlt napokban
békülékenyebb” nyilatkozatokat hallott, mint korábban. „Úgy gondolom, a kormány tudatában van annak, hogy növekedni kell, és hogy ez a bankok nélkül nem megy” – mondta.

Treichl a bankcsoport első féléves gazdasági eredményét ismertető sajtótájékoztatón a magyar gazdasági környezetet illetően elmondta, reményeik szerint 2014-ben
normalizálódik a helyzet”. „A költségvetési hiányt sikerült meglehetősen jól ellenőrzés alá vonni, az ország kikerült az uniós túlzottdeficit-eljárás alól, és az elmúlt hetekben a kormány részéről hallott nyilatkozatok arra utalhatnak, hogy a jövőben együtt akar működni a bankokkal annak érdekében, hogy fellendítse a növekedést” – mondta. „Amire égetően szüksége van Magyarországnak, az a növekedés” – tette hozzá.

A magyar tulajdonú bankok piaci többségének megteremtéséről szóló kormányzati nyilatkozatokat „inkább politikai kijelentéseknek” értékelte Treichl. Az osztrák központú bankcsoport magyar leányvállalatának veszteségessége emelkedett 2013 első félévében a múlt év azonos időszakához képest. A bank 92,1 millió euró adózás előtti, illetve 98,9 millió euró adózás utáni veszteséget jelentett. 2012 első hat hónapjában 67, illetve 72,7 millió euró volt a két adat. Treichl úgy látja, hogy a magyar leányvállalat működése még 2014-ben is veszteséges marad.

A csoport összességében nyereségesen működött, nettó eredményük 301,2 millió euró volt az egy évvel korábbi 453,6 millió euróval szemben. A nyereség csökkenését a 2012 első felében elkönyvelt, 413 millió eurót kitevő egyszeri tételekre vezette vissza a bank, amelyek javították az akkori eredményt, ellensúlyozva a romániai leányvállalathoz, a BCR-hez kapcsolódó mintegy 210 millió eurós veszteségleírást.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. július 30. 15:35
Szóljatok Ödönnek a pénze gyarapodik!!! Ödön vagyok! Hová lett a zsém??
Akitlosz
2013. július 30. 15:24
Növekedés jó lenne, de nem bármi áron. Hitelből, államadósságból, az adófizetők pénzéből nem kellene erőltetni, mert az hosszabb távon mindig több kárt okoz, mint hasznot rövid távon. A költségvetés még mindig hiányos, és az erős ilyen értelmű állami propaganda ellenére sem csökken az államadósság sajnos.
nyugalmazott tanár
2013. július 30. 14:36
Ez a hír annak bizonyítéka, hogy a devizahitelek átvezetését maga a bank is jogosnak látja be, de ilyent soha nem fog kijelenteni. Megennék a többiek... Ráadásul semmi féle kára nem keletkezik. Csak a haszna lesz tisztességes mértékű, szemben a korábbi uzsorahaszonnal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!