GKI: A rezsicsökkentés is a gazdagoknak kedvez

2013. november 21. 11:17

A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss elemzése szerint a rezsicsökkentés valójában csak a társadalom felső tizedében csökkentette a kiadásokat, míg az alsó jövedelemkategóriákban nőttek a megélhetés költségei.

2013. november 21. 11:17

A KSH árindexei és kiskereskedelmi forgalmi adataiból a GKI azt állapította meg: ugyan a kormányzat az energiaköltségek és a kommunális szolgáltatások tekintetében valóban csökkentette az árakat, viszont más költségek jelentősen növekedtek. Utóbbira jelentenek példát a tranzakciós adó miatt megdrágult pénzügyi szolgáltatások, a drágább telefon és tv-díjak, valamint az alkohol és a cigaretta árának emelkedése. 

Vagyis az emelkedő árú élelmiszerek, gyógyszerek és élvezeti cikkek miatti többletkiadás jobban sújtja a kevésbé tehetőseket, a lakosság 80 százalékát, míg a magasabb jövedelmű és magasabb rezsit fizető rétegek azok, akik élvezik a rezsiharc gyümölcseit – írja az Index az elemzésről. 

Összességében az infláció miatt a tavalyinál 283 milliárd forinttal költött többet a lakosság idén az év első tíz hónapjában, viszont kevesebb kiadás ment a háztartási energia és a kommunális szolgáltatások mellett a ruházkodásra és az üzemanyagra is. Többet költöttünk azonban élelmiszerre, közösségi közlekedésre és oktatásra, valamint az adóemelések miatt jelentősen nőttek a szeszesitalra, cigarettára, pénzügyi szolgáltatásokra és hírközlésre fordított kiadások is.

A GKI elemzése rámutat: ezek összességében nagyobb többletkiadások, mint amit  a rezsivel megspórolnak a vagyonosabbak, ráadásul az e-útdíj és a biztosítási adó még csak most kezd begyűrűzni az árakba.

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. november 21. 14:52
el kell lehetetleníteni a piacot és akkor ugye minden olcsó állami lesz :D?
Trillian
2013. november 21. 14:16
Végül is az alkohol és a cigaretta is rendszeres havi kiadás, tehát rezsi. Meg a szerencsejáték is, meg a kábítószer is...
Felebarát
2013. november 21. 13:54
ezt k merte leirni, mi az a gki...valami maszopos köcsög banda?
ciprióta
2013. november 21. 13:42
ritka nagy faszság ez az elemzés ebben a formában, miként lehet egy profilban kezelni a látens és luxus kiadásokat, cigarettát, piát a rezsivel????Nem muszáj lumpenné válni végleg szociáltalibánok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!