Kósa: Ne Strasbourg döntsön, hanem a Kúria!

2013. december 20. 12:50

„Majd ezentúl, ha a bíróság valamilyen ügyben kényelmetlenül érzi magát, akkor rögtön Strasbourghoz fog fordulni?” – tette fel a kérdést a Fidesz alelnöke.

2013. december 20. 12:50

A Kúria egyébként nem a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság, hanem a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság árfolyamkockázattal kapcsolatos döntésére vár. Kósa Lajos ezt kérdésünkre úgy kommentálta, hogy mindegyik európai bíróságot strasbourginak hívják a köznyelvben az egyszerűség kedvéért.

A jogegységi határozatban az árfolyam-különbözet és az egyoldalú szerződésmódosítások jogosságának kérdésében nem foglalt állást a legfőbb bírói testület, mivel egy ezzel kapcsolatos előzetes döntéshozatali eljárás van folyamatban az Európai Bíróság előtt, és a Kúria erre az ítéletre várt. Kósa szerint viszont ezt a kérdést a Kúria el tudta volna dönteni a magyar jogszabályok alapján is, hiszen az ügyben nincs olyan releváns nemzetközi szál, ami miatt az Európai Bírósághoz kellene fordulni. 

Felvetettük a Fidesz alelnökének: a Kúria egy fogyasztói szerződéseket szabályozó EU-s irányelv értelmezésével kapcsolatban fordult az Európai Bírósághoz, ráadásul devizaalapú hitelekről van szó. Kósa szerint azonban gyakorlatilag nem volt deviza a konstrukcióban, hiszen az ügyfelek forintban kapták és fizették vissza a hitelt, ezért a Kúriának mindenképp döntenie kellett volna az ügyben, mégpedig a magyar jog alapján, hiszen ezért fizetik a testületet az adófizetők.

Kósa hangsúlyozta: három kérdéskörből csak egyet döntött el a Kúria, és pont az árfolyamkockázat, illetve a tisztességtelen szerződési feltételek kérdésében „elkerülte a konfliktust”.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trianon
2013. december 21. 02:30
Lajoska, mennyit is nyertél a saját magatokra alkotott végtörlesztéssel? 60 Milliót +20 éves kamatos kamatait? A Dohány utcai hitközség nevében köszönjük a támogatásodat
Akitlosz
2013. december 21. 01:57
Ne a kúria döntsön, hanem a kúratórium!
Hogyisvan
2013. december 20. 22:38
..ilyen Várúrhoz hasonló senkiházi az idióta Kósa is, aki szájjártóval együtt sikeresen bedöntötte a forintot. Miért nem erről mesélnek a fizetett droidok?
várúr
2013. december 20. 22:28
Ballib szarháziak, menjetek Strasbourgba rinyálni. Moszkvába már nem mehettek, irány az EU. MIcsoda férfiatlan ostoba senkik... kell valaki, aki megsimogatja a dudoros fejük búbját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!