Az év végére 25 ezer lakás kerül a Nemzeti Eszközkezelőhöz

2014. január 03. 14:34

Eddig 15 ezer lakást ajánlottak fel a jelzáloghiteleiket törleszteni nem tudó tulajdonosok a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek, az idei év végére ez a szám eléri a 25 ezret, ezzel 100-120 ezer ember lakhatása oldódik meg tartósan – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

2014. január 03. 14:34

A legtöbb felajánlás az ország keleti részéből érkezett: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 1500, Szabolcs-Szatmár-Beregből pedig 1300 lakást ajánlottak megvételre tulajdonosaik.

Az MTI kérdésére Csillag Tamás, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy még nincs elég tapasztalatuk arról, hogy elegendő-e a lakások kezelésére a 9400 forintos átlagos havi lakbér. A lakásokat egyébként a MÁV Ingatlankezelő Kft. kezeli.
 
Az alacsonynak mondható lakbér ellenére a volt tulajdonosok – most határozatlan idejű bérlők – egyharmada fizetési nehézséggel küzd a miniszter tájékoztatása szerint, de egy új jogszabályi lehetőség nekik is segít. Amennyiben a hátralék meghaladja a fél évi lakbért, úgy egy éves határozott idejű szerződést köt az eszközkezelő a bérlővel, amelyben meghatározzák a hátralék törlesztési ütemét.
 
A miniszter bejelentette, hogy a jövőben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő, örökös nélküli lakásokat is megkapja az eszközkezelő. Csillag Tamás ezt egy olyan puffernek nevezte, amelybe azok költözhetnek tovább, akik az eredeti lakásuk bérét nem tudják fizetni.
 
A jogszabály szerint az eszközkezelő az eredeti forgalmi érték 55 százalékáért vásárolja meg a lakást a fővárosban és a vidéki városokban, 50 százalékon az egyéb városokban és 35 százalékon a kisebb településeken. Az arány független attól, hogy mekkora a hitel a lakáson. Amennyiben a vételárat a bank elfogadja, akkor az eszközkezelő lesz a lakás tulajdonosa, és azt bérbe adja a korábbi tulajdonosának.
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2014. január 03. 22:07
Örülhetnek a fészekrakók. Az adófizető pógárok annál kevésbé.
Apáczai
2014. január 03. 16:15
Megint oda egy lenyúlási alkalom a bukott baloldalnak. Micsoda bizniszt tudtak volna "válságkezelés" címén összegrundolni Bajnaiék. A nagy válságkezelő szakértő. Nnnna, ebből sem lesz semmi. Meg kellene próbálni valahol Délen...
Secnir
2014. január 03. 14:57
tehát ha jól értelmezem: adott például egy 5 milliós lakás, aminek a tulaja tartozik (banknak, akárminek) 6 millióval, és nem tudja fizetni a rezsit sem. ezért az állam megveszi 5 milláért, majd kiadja havi 30.000-ért + rezsi fejében az immár volt tulajnak, aki így már csak egymillióval tartozik, nincs lakása, és a bérleti díjat és a rezsit sem fogja tudni fizetni. egy év múlva (értsd választások után) meg mehet a picsába, az államnak meg van egy (akkor már csak) négymilliót érő, lelakott lakása. ehhez csak gratulálni tudok.
bsandor
2014. január 03. 14:51
elég baj ez,vajon Gabcsi meg a smucig andor, esetleg a liba és a milliárdos hülye nem tudna besegiteni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!