Bizottságot állítana fel a Jobbik a paksi bővítés felügyeletére

2014. január 21. 13:12

A Jobbik azt várja, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a paksi bővítéssel kapcsolatos szerződéseket, valamint egy ciklusokon átívelő országgyűlési bizottság felállítását is kezdeményezik, amely végigkísérné a beruházás megvalósulását.

2014. január 21. 13:12

Balczó Zoltán hangsúlyozta: a Jobbik már 2009-ben is célként jelölte meg a paksi erőmű bővítését, amely álláspontjuk szerint növeli az energiaellátás biztonságát és csökkenti a villamos energia árát. Emlékeztetett arra is, hogy 2009-ben az Országgyűlés a baloldali pártok és a Fidesz támogatásával fogadta el a bővítésről szóló országgyűlési határozatot. Sajnálatosnak nevezte, hogy a baloldal most a kampány részeként „kitáncol” ebből az egységből és „azt a látszatot keltik, hogy a bővítés pótolható megújuló energiával”. Balczó Zoltán illúziónak nevezte, hogy akár középtávon megújuló energiaforrásokkal kiváltható lenne a nukleáris energia magyarországi felhasználása. 

Álláspontjuk szerint a kormány előzetesen egyeztethetett volna a parlamenti pártokkal, mert ezzel talán elkerülhető lett volna, hogy a baloldal ezt a „nemzetstratégiai ügyet politikai hecckampány részévé tegye kampánymegfontolásokból”. Balczó kiemelte: a Jobbik azt szeretné, ha a kormány lehetővé tenné a szerződés minden részletének megismerését, különös tekintettel a várható „financiális következményekre”, mert egyelőre a pontos hitelösszeget sem lehet ismerni, illetve annak visszafizetési feltételei sem nyilvánosak.

Emellett az ellenzéki párt azt szeretné, ha a beruházás során a hírek szerint a szerződésbe foglalt 40 százalékos hazai részvétel nem Magyarországon működő külföldi multinacionális cégeknek, vagy „gyanús Közgép-hátterű konzorciumoknak”, hanem munkahelyeket teremtő és a közterheket viselő magyar vállalkozásoknak adna lehetőséget. Ezenkívül a Jobbik kezdeményezni fogja „egy ciklusokon átívelő” országgyűlési bizottság felállítását, amelynek tagjai „végigkísérik a beruházást és értékelik a nemzetbiztonsági szempontból fontos információkat is”.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2014. január 21. 20:49
Ez a bizottság felállítósdi valami vírus útján terjed ott a parlamentben..?
predator
2014. január 21. 19:22
Az Jobbik ezzel ismét bizonyította,hogy az egyetlen valódi konstruktív ellenzéki párt a magyar Országgyűlésben. A többi az csak mindent ellenez teli torokkal ordítva amit az éppen aktuális kormány csinál,legyen az jó az országnak,vagy rossz.
csuka
2014. január 21. 15:56
http://alfahir.hu/jobbik_magyarorszagon_a_kozbeszerzes_a_korrupcio_melegagya „2010-ben, amikor a Fidesz kétharmaddal kormányra került, akkor azt a rendszerváltás, a valódi rendszerváltás és a forradalom jelszavával nyerte meg, és ez egy olyan társadalmi igényt tükrözött, amely szeretett volna leszámolni a két évtizede zajló mutyik, háttéralkuk, kartellezések rendszerével – mondta Szilágyi. Hozzátette: ehhez képest „az elmúlt négy évben nem láthattunk olyan hetet, hogy ne lenne hír a Fidesz körüli korrupciós botrányokról” az országos médiában és az Országgyűlésben.” --- A FIDESZ-MSZP-DK-stb. maffiára bízni a paksi bővítést? Biztosított a soha meg nem térülő befektetés.
kvantumfilozófus
2014. január 21. 15:53
Hogy Paks bővítésére szükség van, az felelős és az ország érdekét szem előtt tartó körökben nem lehet vita tárgya. Csak az lehet téma, hogy ez a beruházás átlátható és ellenőrizhető formában folyjon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!