Devizahitelek: nincs válaszuk a pártoknak

2014. március 19. 15:05

Kampánytéma lehetett volna a devizahitelek problémájának megoldása, a legtöbb pártnak azonban nincsen reális elképzelése az ügyben – mutat rá a Policy Agenda. Az elmúlt kormányzati ciklusban több mint egyharmadával csökkent a devizahitelek száma, de ez nem jelenti azt, hogy minden esetben sikerült a fennmaradó összeget visszafizetni.

2014. március 19. 15:05

A Policy Agenda felméréséből kiderül: jelenleg 1751 milliárd forint devizahitele van a lakosságnak, ennek 34 százaléka nem, vagy csak késedelmesen tud fizetni. 2010-ben még csak az adósok 28 százaléka volt késedelmes ügyfél. Ráadásul az elmúlt négy évben nagy mértékben nőtt az egy éven túli nem fizetők aránya: 2-ről 11 százalékra.

Az MNB adatai szerint a devizahiteles szerződések száma a ciklus során 349 ezerről 231 ezerre csökkent, ennek azonban több oka is lehet: vannak, akik vissza tudták fizetni a hitelt akár az ingatlanuk megtartása mellett, akár úgy, hogy az ingatlanukat kénytelenek voltak eladni. Közöttük vannak azok is, akik forinthitelre váltottak, valamint akiknek felmondta a bank a szerződést és eladták a lakásukat.

Politikai szempontból nézve egy újabb devizahiteles mentőcsomag esetén főleg azok érezhetik sérelmesnek a számukra megkésett lépést, akik végtörlesztettek ugyan, de egyben el is kellett adniuk az ingatlanjukat.  Könnyen mondhatnák azt, hogy egy korábbi mentőcsomag esetén inkább ők is ezt választották volna, semmint a költözést, és az albérletet.

Összességében kb. 80 ezer olyan szerződés lehet, ahol már csak késve, vagy egyáltalán nem tudnak fizetni. Ugyanakkor a „jó adósok” között is a folyamatok azt mutatják egyre többen kerülnek bajba. Így kb. 150 ezer család számára biztosan kell valamilyen megoldás – írja a Policy Agenda.

Az elemzés arra is felhívja a figyelmet, hogy a Közép- és Kelet-Európai térségben Magyarországon romlott a legtöbbet a fizetőeszköz az euróhoz képest: a válság óta 31 százalékkal emelkedett a forint árfolyama az euróhoz képest. A hitelkamatokra szintén befolyást gyakorló országkockázati felár is 105 százalékkal emelkedett (míg a többi térségbeli országban csak 34 százalékkal). A Policy Agenda szerint tehát probléma gyökere mindenképpen a magyar gazdaság általános állapotának romlásából adódik.

Arra is rámutatnak: bár a devizahiteles probléma kampánytéma lehetett volna, úgy tűnik, hogy a legtöbb pártnak nincs működőképes javaslatuk az ügyben. A Haza Nem Eladó Mozgalom devizahitelek eltörlésére vonatkozó ítélete nyilvánvalóan képtelenség, az LMP kamatszámítás módját érintő elképzelése pedig csak a probléma egy részét érinti.

Ugyanakkor sem a Fidesz-KDNP, sem a legnagyobb kihívója, a Kormányváltás baloldali szövetség sem állt elő konkrét javaslattal, miközben a következő parlamentnek biztosan szembe kell néznie ezzel a problémával. Ez pedig tovább növeli a bizonytalanságot az érintettekben, és mutatja, hogy a mostani kampány nem a programokról szól – zárul az elemzés.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. március 20. 11:47
És hát ugye: "Az elemzés arra is felhívja a figyelmet, hogy a Közép- és Kelet-Európai térségben Magyarországon romlott a legtöbbet a fizetőeszköz az euróhoz képest: a válság óta 31 százalékkal emelkedett a forint árfolyama az euróhoz képest. A hitelkamatokra szintén befolyást gyakorló országkockázati felár is 105 százalékkal emelkedett (míg a többi térségbeli országban csak 34 százalékkal). A Policy Agenda szerint tehát probléma gyökere mindenképpen a magyar gazdaság általános állapotának romlásából adódik."
liberálzöld.
2014. március 20. 11:45
A megoldás: "Erős forint, erős Magyarország"!
kukagyerek
2014. március 19. 17:13
"Devizahitelek: nincs válaszuk a pártoknak" ..... Mocskos és tendenciózus ez a cím! Valami fideszes poszt-bolsi, így akarja kifogni a Jobbik vitorlájából a szelet. Hazug banda!
radical
2014. március 19. 17:13
Ez megint egy jó nagy hazugság! A Jobbiknak konkrét kidolgozott programja van amit már 2010 óta egyfolytában mondanak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!