Elölről kell kezdeni Hagyó perét és a Sukoró-pert?

2014. március 25. 15:50

Mivel a vidéki bíróságok egy alkotmánybírósági döntés miatt nem tartják magukat illetékesnek az olyan perekben, mint Hagyó Miklós BKV-s pere vagy a Sukoró-ügy, ezért lehet, hogy visszahelyezik a perek tárgyalását a fővárosba. Viszont ha három hónapig nincs előrelépés a perekben, akkor elölről kell kezdeni őket; ami viszont nem jelenti azt, hogy kötelező az egész eljárást teljesen a legelejéről megismételni – írja az Index.

2014. március 25. 15:50

Lehet, hogy elölről kell kezdeni olyan ügyeket, mint a BKV-botrány (Hagyó-ügy), az MVM 15 milliárdos hűtlen kezelésének ügye vagy a Sukoró-ügy, mivel a perek áthelyezését hatályon kívül helyező alkotmánybírósági döntés után a vidéki bíróságok nem tartják magukat illetékesnek az ügyek továbbvitelében – írja az Index.

Ezeket a pereket még a budapesti bíróságok leterheltségére hivatkozva helyezték át vidékre. A Hagyó-ügyet Kecskeméten tárgyalták, Kocsis István volt MVM-vezér 15 milliárdos hűtlen kezelési ügyének tárgyalása pedig Kaposváron kezdődött. 
 
A perek akkor kerültek bizonytalan helyzetbe, amikor az Alkotmánybíróság  december elején kimondta, hogy alkotmányellenes volt a bírósági ügyáthelyezések alapjául szolgáló, időközben már hatályon kívül helyezett korábbi törvény. Először úgy volt, hogy ez a döntés a folyamatban lévő ügyeket nem fogja befolyásolni, mert az AB azt az indítványt visszautasította, ami a meghozott ügyáthelyező határozatok megsemmisítését kérte – írja a hírportál. 
 
December közepétől  kezdve azonban az áthelyezett ügyeket tárgyaló vidéki törvényszékek sorban elkezdték kimondani illetékességük hiányát – mutat rá az Index. Az egyik korrupcióvádas ügyben, N. Sándor és 66 társa perében a Szolnoki Törvényszéken december 13-án már ítélethirdetésre készültek a vádlottak, amikor a tanácsa bejelentette, hogy többé nem tartják magukat illetékesnek az ügyben. A Fővárosi Törvényszék ugyanígy gondolkodott magáról, végül a Kúriához került a döntés, eszerint lehetséges Budapesten tartani a tárgyalásokat.
 
Csakhogy az idő telik, az ilyen kiemelt jelentőségű ügyekre viszont speciális, a gyorsítást célzó büntetőeljárási szabályok vonatkoznak: „a tárgyalást három hónapon belül ismétlés nélkül lehet folytatni, ha a tanács összetételében nem történt változás; egyébként a tárgyalást elölről kell kezdeni.”
 
Mindez azonban pusztán annyit jelent, hogy ismertetni kell az addigi iratanyagot, magát az eljárást nem kell újra lefolytatni. Azaz hosszadalmas felolvasások várhatóak – írja az Index. Emellett probléma, hogy nem könnyű elmerülni ezekben az ügyekben és átlátni őket, így az is elképzelhető, hogy a folyamatban lévő pereknél vidéki bírókat hívják fel Pestre lefolytatni az eljárást – mutat rá a hírportál, ami összesen nyolc eljárást sorol fel az érintett ügyek közt.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blaupanter
2014. március 26. 11:44
Minden birosagot a kozponti birosag kihelyezett videki birosagava kell rendelni.Megiscsak turhetetlen,hogy az adofizetok penzen ba......akodnak evekig,evtizedekig.
6qwasyx
2014. március 25. 18:59
Micsoda impotens kormánya van Orbánnak. 4 év alatt képtelenek egy kibaszott koncepciós pert jogerős bírói ítéletig elvinni. Arról nem beszélve, hogy a felmentő ítélet után még kurva magas kártérítést is kell majd fizetnie. Szánalmas elszámoltatás!
koronaszepe
2014. március 25. 18:19
http://tatraimiklos.blog.hu/
JohnnyFirpo
2014. március 25. 18:08
Na a nagy forradalmárok ezeket is jól elszámoltatták. Újabb dicsőséges fejezet a NER s krónikájában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!