LMP: Állítsák le a paksi bővítést és tegyék közzé a hitelszerződést!

2014. március 14. 14:37

Az LMP szerint a paksi bővítés leállítása és az ahhoz kapcsolódó orosz hitelszerződés elutasítása nemzeti érdek. Szél Bernadett látni szeretné a hitelszerződés hiteles magyar fordítását, valamint tudni akarja, hogy lehet-e még változtatni a feltételeken. Ha nem, akkor ez tulajdonképpen ultimátum – jelentette ki.

2014. március 14. 14:37

Szél Bernadett azt mondta, írásbeli kérdést nyújt be Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben azt tudakolja, hogy fel lehet-e még mondani a szerződést illetve, hogy lehet-e változtatni annak feltételein. Ha a feltételeken nem lehet változtatni, azt ultimátumként is lehet értelmezni – jelentette ki.

A politikus azt is közölte: elvárják, hogy a kormány tegye közzé a szöveg hiteles magyar fordítását. Egyúttal hamisnak nevezte Orbán Gábornak, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának azt a pénteken elhangzott kijelentését, amelyik szerint a paksi bővítés finanszírozására két lehetőség között választhattak: vagy megpróbálják a piacról felvenni a szükséges forrásokat, vagy egy államközi szerződés keretében alakítanak ki egy finanszírozási konstrukciót. Az LMP alapállása az, hogy nincsen szükség a bővítésre, ugyanis léteznek olyan stratégiák, amelyekkel lehetne Magyarország függőségét csökkenteni – folytatta.

A hitelszerződés alapján előállhat olyan helyzet is, amikor Magyarországnak akár önhibáján kívül is, de egyik napról a másikra vissza kell fizetnie a teljes összeget – hívta fel a figyelmet. A szerződésnek ugyanis van egy olyan kitétele, amelyik szerint 180 napos fizetési késedelem után az orosz fél akár a hitel teljes összegét visszakérheti – emelte ki.

Csütörtökön került nyilvánosságra, hogy az orosz kormány jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodás tervezetét és utasítást adott az aláírásra.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lastres
2014. március 14. 23:38
érvek tömege. Meg kell hajolnom :)
bsandor
2014. március 14. 20:09
basszátok meg,nem szeretlek titeket ócsárolni de valóban szükség van az erőműre,a maszop is megcsinálta volna
bookmark
2014. március 14. 19:27
Bernike anorexiás és személyiségzavarai összefüggésben vannak az étkezési zavaraival. Még itt fog pezsegni egy kicsit, de ha az LMP nem jut be a következő parlamentbe akkor a kutyát nem fogja érdekelni az 52x megismételt hisztériája. Bernike, ajándékozd meg magad egy szép Filet mignon-al zöld bors mártással és sült krumplival. Hidd egy csodát fog tenni neked.
kjkj945
2014. március 14. 18:44
https://www.youtube.com/watch?v=4szfWQ7Sspg A lumpnak csak ez a jÓ!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!