Orbán: A holokauszt a nemzet közös fájdalma

2014. április 16. 19:15

A Mazsihisznek írt levélben fejezte ki együttérzését a holokauszt emléknap alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök, leszögezve: „a magyar zsidóság fájdalma minden magyar ember fájdalma”.

2014. április 16. 19:15

A nemzet közös fájdalmának és veszteségének nevezte a holokausztot Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) írt levelében.

A Heisler András Mazsihisz-elnöknek címzett levélben – amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el szerdán az MTI-hez – a kormányfő azt írta: az emléknapon „új alkotmányunk szavaival valljuk, hogy a XX. század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra”. A miniszterelnök szerint itt az idő a megújulásra, eljött az ideje annak, hogy a magyar nemzet történelmét végre egészben lássuk.
 
„A magyar zsidóság fájdalma minden magyar ember fájdalma. Bár a holokauszt borzalma zsidó honfitársainkra méretett, az ő életüket, javaikat pusztította el, a nemzet közös fájdalma és vesztesége volt. Felfogásunk szerint ugyanis a magyar zsidóság a magyar nemzet része volt, és az is marad” – fejtette ki.
 
Orbán Viktor biztosította a Mazsihisz elnökét, hogy a magyar zsidók közössége a most alakulófélben lévő kormány tiszteletére, barátságára és védelmére a jövőben is számíthat.
 
„A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából kérem, fogadja együttérzésemet, és engedje meg, hogy kifejezzem a magyarországi zsidó közösség iránti nagyrabecsülésemet” – zárta levelét a miniszterelnök.
 
Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.
 

Összesen 343 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2014. április 21. 00:06
a negyvenezer, azaz 40.000 délvidéki magyar áldozatról mikor lesz állami megemlékezés emlékmű emlékév, emlékszobor, emlékhét, emlékezet órák az iskolákban...
BőröndÖdön
2014. április 17. 12:17
Az Igen Tisztelt ugyancsak a nemzet közös fájdalma...
blaupanter
2014. április 17. 11:50
A Mi fajdalmunk-minden tiszteletunk az aldozatok ,az artatlan gyermekek,fiatalok,idosek,egeszseges es beteg honfitarsaink emlekenek-,hogy az ev 365 napjanak szinte minden orajaban es perceben figyelmeztetni,bunosoknek akarjak beallitani a kereszteny hitu Magyarsagot.A mai Magyarsag Beket Akar,Senkit Nem Fenyeget,Bekeben Szeretne Elni.Itt Nem tortenhet meg az ami a nagy demokratikus,liberalis Usa-an ami a napokban tortent.El Kell Fogadni viszont a magyarorszagi zsidosagnak,hogy Ok kisebbsegben elnek,ugy ahogy a svabok,a szlavok,a romanok,a szlovak,a ruszin kisebbseg teszi.Erdekes nekik nincs bajuk,Bekeben Egyutt Tudnak Elni Velunk,mert Akarnak.
liberálzöld.
2014. április 17. 09:49
Az igazság az, hogy únom már ezt a holokauszt dolgot. Igazán sajnálom a sok áldozatot (nem csak a zsidókat, hanem a többit is), de van még a történelmünkben bőven gyászolható esemény. Hagyni kellene már a holtakat nyugodni, a sebeket pedig begyógyulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!