Lehel vezér szobrát avatta fel az államfő

2014. május 31. 13:46

Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter Lehel vezért ábrázoló szobrát avatta fel Jászberényben Áder János. Az államfő az avatóbeszédében arról beszélt, az ősök tisztelete nem feladat, hanem önmagunk elfogadása.

2014. május 31. 13:46

„Mi magunk vagyunk az emlék, a hagyomány hozzánk tartozik” - idézte Babits Mihály gondolatát ünnepi beszédében az államfő. Jászberényhez így tartozik hozzá Lehel vezér emlékezete és a jász kürt tisztelete, helye van címerben, zászlón, pecséten, intézmények nevében és különösképpen a szívekben - fogalmazott.

A történelemben csak addig láthatunk tisztán, ameddig elér a tudomány, ahol a múlt mozaikdarabjai még előkerülnek. Azon túl csak a lelkünk segítségével láthatunk, és a mondák mindig kitöltik a múltdarabok között hiányzó láncszemeket - utalt Lehel vezér mondájára Áder János. A jászberényiek tudják, hogy az itt élőket mi teszi közösséggé, a közös öröm, a közösen elvégzett munka, az együtt megélt hagyomány. De a jászok azt is tudják, „csak az a nemzet, az a közösség remélhet valamit az élettől, amely a hagyományt megbecsüli, és hívő kegyelettel adja tovább” - mondta a köztársasági elnök a város főterét megtöltő közönségnek. A nemzeti hagyomány nemcsak azt jelenti, hogy őrzünk valamit a múltból, ragaszkodunk a régihez, hanem azt is: szeretni és ünnepelni tudjuk azt, ami csak a miénk és senki másé, hangsúlyozta az államfő.

Európában azoknak a nemzeteknek van jövőjük, amelyek őrzik hagyományaikat, nem dobják el, nem cserélik újabbra, modernebbre őket, nem hagyják magukat lebeszélni róluk, nem érzik elavultnak, és az újjal összeférhetetlennek - folytatta. Jászberény új szobra formát ad annak a ragaszkodásnak, amellyel a jászok szeretik és őrzik hagyományaikat, otthonukat, hazájukat. Lehel vezér a Jászság jelképe, mert ő a jászok bátor elszántsága, büszkesége, vitézül kiontott honvédő vére és megóvott szabadsága - mondta Áder János. A kard ma már pihen, ám a legendás alak arra int, hogy a maga módján mindenkinek meg kell harcolni hittel, munkával, tudással, hűséggel a hazáért.

Lehel vezér szobra, Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter alkotása Jászberény főterén kapott helyet. A művet Pap Géza, Jászberény díszpolgára adományozta a településnek.

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2014. június 01. 06:48
"A jászoknak annyi köze Lehelhez, hogy Jászberényben őrzik Lehel kürtjét." Bárcsak a pestieknek is csak annyi köze lenne Orbánhoz, hogy a Nemzeti Múzeum őrzi a Vezér hátizsákját! :)
trendo
2014. június 01. 06:46
Úgy tűnik, minden kurzusnak megvannak a maga kedvenc, udvari szimbólumbarkácsolói. Hiába, kis országban másként nem lehet köztéri szoborra megbízást kapni. Melocco a mai kor Giccsfalusy-Stréber Zsigmondja, a másik fószer még nem vitte ennyire. :) Kíváncsi vagyok a szoborra, mely ettől függetlenül akár még kvalitásos munka is lehet!
Catullus
2014. május 31. 18:44
A jászok tudtommal iráni származásúak. Most akkor magyarok vagy nem ? (bár a jobbik és Irán...)
Lehel
2014. május 31. 18:31
Na végre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!