A kormány előtt a devizahiteles csomag

2014. június 25. 12:36

A kormány szerdai ülésén tárgyal a devizahiteles mentőcsomagról, amelyről július 4-én szavazhat a parlament. A javaslat szerint a bankoknak kell majd bizonyítani, hogy az egyoldalú szerződésmódosításokkal nem érte hátrány a hitelfelvevőket.

2014. június 25. 12:36

A kormány szerdai ülésén tárgyalja a devizahiteles javaslatot, amelyről még a nyári szünet előtt, július 4-én szavazhat a parlament. Rogán Antal az Indexnek azt is elmondta, a javaslat értelmében nem az adósoknak kell majd bizonyítaniuk, hogy hátrányuk származott az egyoldalú szerződésmódosítás vagy az árfolyamrés miatt, hanem a bankoknak kell bizonyítani ennek az ellenkezőjét.

Az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés a javaslat értelmében semmis lesz, a bankoknak pedig meg kell téríteniük az adósok ebből eredő kárát. A szabályozás nem csak a hatályos, de az öt éven belül lejárt hitelszerződésekre is vonatkozik majd.

Rogán hozzátette: fontolgatják, hogy a végtörlesztett hitelszerződésekre is kiterjesszék a törvény hatályát. Tervezik a lakáscélú hitelek forintosítását is, de erre legfeljebb csak ősszel kerülhet sor – írja az Index.

Varga Mihály a kormányülés után bejelentette, hogy még a héten benyújtják a parlamentnek a törvényjavaslatot. Hozzátette, hogy a devizahitelesek helyzetének rendezésében kétlépcsős lesz a törvényalkotás. A devizahiteleseket ért tényleges veszteségek elszámolása a második lépcsőben történik, arra szeptemberben tesz majd javaslatot a Nemzetgazdasági Minisztérium, egyeztetve a Magyar Bankszövetséggel, és bizonyos kérdésekben a Magyar Nemzeti Bankkal.

A kormány szerint az árfolyamrés kérdése viszonylag gyorsan rendezhető, mivel a Kúria kimondta, hogy az MNB hivatalos középárfolyamát kellett volna alkalmazniuk a bankoknak – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A kabinet javaslatot tesz az elévülés kérdésének világos meghatározására is, amelyről már bankszövetség vezetőit is tájékoztatta. A kormány álláspontja szerint amíg a szerződés hatályban van, addig élő jogviszonyról van szó, elévülés csak a jogviszony lezárulta után indulhat el; ezt rögzíteni fogják a törvényben.

Varga Mihály a szerződések tisztességtelenségének kérdésével kapcsolatban jelezte: meg kell hagyni a lehetőséget mind az ügyfelek, mind a pénzintézetek számára arra, hogy bírósági úton mondják ki, a szerződés tisztességtelen vagy tisztességes volt-e. Kitért arra is: javaslatokat tesznek arra, hogy a tisztességesség vagy tisztességtelenség kimondására irányuló peres eljárásoknál milyen határidőket kell betartani. 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silvester
2014. június 25. 15:30
Akarmennyire is ragjak a gittet a bankok es szekertolo liberalis barataik,bizony a bankok tisztessegtelen magatartasa juttatott sok szazezer embert a nyomorusag kuszobere.Egyszer mindenert fizetni kell ,a bunos cselekedekert amit elkovettek a becstelenul szerzett penzeket vissza kell fizetni,fizettetni a bankokkal Kimeletlenul.
Stadionban láttalak meg
2014. június 25. 14:13
De bezzeg egy olyan fontos , a magyar lakosságot és a nemzetgazdaságot érintő cikkhez, mint például a fidesz tenyészbikája, dajcs-nemfűr belehány valamit a Twittetébe, oda min 50-100 komment szokott érkezni
Stadionban láttalak meg
2014. június 25. 14:11
Azért az sokat elmond hogy se ebbe a cikkbe se a másik, Varga Mihály a Rablóbankszövetséggel tárgyal cikbe se kommentel szinte senki Úgy néz ki, a Mandiner kommentelői nagy része zsiros állásban levő és/vagy fizetett bérkommentelő, akik havi 500-2millios fizetésük mellett nem érintettek a kb 2.5-3 Millió embert érintő devizacsalásban
Stadionban láttalak meg
2014. június 25. 14:07
EZ DURVA! KÖTELEZŐ ANYAG! OSZD MEG! – VIDEÓ! – DR. DAMM ANDREA, VARGA ISTVÁN, SIMÓ ENDRE, DR. CZIRMES GYÖRGY http://www.civilkontroll.com/ez-durva-kotelezo-anyag-oszd-meg-video/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!