Devizahitelesek tüntettek a Parlament előtt

2014. július 04. 13:30

A devizahitelek eltörlését, a hitelesek kártalanítását és a felelősök megbüntetését követelték mintegy ötvenen a Parlament előtt, miközben a devizahiteles mentőcsomagról tárgyalt a Ház.

2014. július 04. 13:30

Nagyjából ötvenen demonstráltak az Országház előtt a devizahitelek miatt. A tüntetők a devizahitelek eltörlését, a hitelesek kártalanítását és a felelősök megbüntetését követelték.

A demonstráción Tatár József, a tüntetést szervező Otthonvédelmi Tanács szóvivője hangsúlyozta: azt követelik, hogy egy átlagos, hétmillió forintos devizahitel esetében – amely időközben 14 millió forintra nőtt – 5,9 millióval csökkentsék a tartozást. Szerintük nem méltányos, hogy a törvényjavaslat, amely az árfolyamrést és az egyoldalú szerződésmódosítást szüntetné meg, csupán 1,2 millió forint jóváírását jelentene egy ilyen hitelnél. Szerintük a rendszerben „nem volt deviza”, ezért nem azzal kell számolni – tette hozzá.

A tüntetők egy része a Bankcenter elől vonult a Parlamenthez, többségük pedig forgalomlassító autósdemonstrációt tartott, az 56-osok terétől a Kossuth térig. A résztvevők transzparensein más feliratok mellett „a bankok csaltak”, „bankárkasztnak börtönkosztot”, illetve „követeljük minden végrehajtás betiltását” volt látható. 

Az Országgyűlés pénteken szavaz a devizahiteles mentőcsomagról, amely érvénytelennek nyilvánítja az árfolyamrésre vonatkozó kikötést, valamint a bankokat kötelezi annak bizonyítására, hogy az egyoldalú szerződésmódosítások jogszerűen történtek.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silvester
2014. július 04. 16:55
Tatar urnak igaza van.....Magam is azt vallom,hogy valojaban Nem volt Deviza ,akkor mihez es minek is kell az MNB.kozeparfolyamot az elszamolas soran figyelembe venni. Virtualis nem letezo valuta utan.Ilyen modon bemegyunk az adott bankba egy tekercs Wc papirral es fizeto eszkozkent hasznaljuk,mint virtualis forintot fizetoeszkozkent.Aligha fogadja el a bank a budipapirt fizetoeszkozkent,akkor miert is kellene elfogadni a virtualis nem letezo valutaalapon tortent elszamolast.
tango47
2014. július 04. 15:12
Én tényleg szolidáris vagyok azon hitelfelvevőkkel szemben, akiket a bankok harácsolása tett tönkre és emiatt nem tudnak fizetni már (van , aki már kifizette a hitel felét és még mindig majdnem a teljes hitelösszeggel tartoznak), DE! Nehogy már "eltöröljék" a devizaalapú hiteleket! Ez olyan, mintha el lehetne törölni minden havonta fizetendő szolgáltatási díjat (sokan sportot űznek a közös költség nem-fizetésből, amit a fizetők finanszíroznak évek óta). Ez csak úgy működne, ha a fizetéseket, nyugdíjakat is eltörölnék.
Ángyán Páván
2014. július 04. 14:35
Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.
Fletonovics
2014. július 04. 14:35
A szolidaritásnak is vannak határai! Egy hülye ismerősöm, úszik a hitelben! Mindenáron fenn akarja tartani a megszokott életszínvonalát. Azért vesz fel újabb és újabb hiteleket, mert arra számít, hogy csőd lesz! Addig meg jól él. Vajh, milyen értelmi színvonalon mozog?:) Nagy az Isten állatkertje!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!