Életveszélyessé vált egy épület a Király utcában

2014. augusztus 21. 15:01

Életveszélyessé vált egy társasház Budapesten a Király utcában, miután leszakadt a födémszerkezete. A házat korábban már elkezdték bontani, azonban műemlékvédelem miatt a munkálatokat felfüggesztették.

2014. augusztus 21. 15:01

Leszakadt egy társasház födémszerkezete Budapesten, a Király utcában. Az épület darabjai a parkoló autókra hullottak. A lakatlan épületbe korábban 5 külföldi fiatal mászott be, de nem sokkal ezután egy hatalmas robaj hallatszott bentről. A tűzoltók még időben kimenekítették a fiatalokat: pár perccel később az egész födémszerkezet leszakadt. Az épület életveszélyessé vált.

A ház sorsáról – ami 1844-ben épült Hildi József tervei alapján – évek óta folyik a vita. 2006-ban elkezdték a tetőszerkezetet bontani, majd az épület egyéni műemlékjogot kapott, ezért a bontás leállt. A ház azóta üresen áll.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. augusztus 21. 22:03
Társasházunknak, a Kodály Köröndön található, az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított és műemléki besorolású épületének nélkülözhetetlen felújítási munkáira a Terézvárosi Önkormányzat 2000-ben kötött szerződést, amelyet a mai napig nem végeztek el. Az off-shore hátterű „beruházó”, Arie Yom Tov cége, amely már a második az eltelt közel 12 évben, 2008-ban elkezdte ugyan a bontási munkákat, de 2009-ben le is állt azokkal, jelentős károkat hagyva maga után. A zárófödémet kibontotta, a tetőszerkezetet megbontotta, ezzel is súlyosbítva az életveszélyt, amellyel a lakóknak és az épület mellett elhaladó forgalomnak is nap mint nap szembe kell néznie. Véleményünk szerint a kialakult helyzetért az elmúlt 12 év valamennyi hatalmon lévő önkormányzati testülete anyagilag és jogilag is jelentős mértékben felelős, sokkal inkább, mint a kivitelezést elmulasztó, súlyos, több milliárdos adóságokkal terhelt, végrehajtás alatt álló projektcég, melynek felszámolását már több irányból is kezdeményezték. http://urbanista.blog.hu/2012/01/24/12_ev_utan_elege_lett_a_lakoknak Hol a Pom-Tov? Picsánrúgták már?
Ángyán Páván
2014. augusztus 21. 21:54
" 5 külföldi fiatal mászott be" Na és nem függ össze velük a kurvanagy robaj az ájkengettóban?
tango47
2014. augusztus 21. 20:29
Ideje lenne a műemlékké nyilvánítás feltételeit és indokait is újragondolni, ahogy például a védett festményekkel tették (kb. a 20%-ára csökkent a számuk), mert teljesen indokolatlanul megkötik a tulajdonosok kezét. Például műemlék-JELLEGŰ házat nem lehet utólagos külső szigeteléssel ellátni.
Legális, jövedéki term. marihuánát!
2014. augusztus 21. 15:35
Azt miért nem mondják be, KI A TULAJ?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!