Fitch: marad a magyar besorolás

2014. november 29. 10:18

EU-átlagot markánsan meghaladó, de jövőre lassuló GDP-növekedés, kiszámíthatatlan üzleti környezet, csökkenő államadósság: megerősítette a Fitch Ratings Magyarország államadós-osztályzatát. A BB+ osztályzat egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől.

2014. november 29. 10:18

Megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait pénteken a Fitch Ratings. A besorolások kilátása továbbra is stabil. A nemzetközi hitelminősítő jelenleg BB+ osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú szuverén magyar devizaadósságot; ez a besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől.

A Standard & Poor's-nál vagyunk a leggyengébbek

A Fitch besorolási listáján a forintban kibocsátott hosszú futamú államadósság minősítése ennél egy osztattal jobb, BBB-. Megerősítették BBB szinten a besorolási országplafont is, amely a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok felső osztályzati határa. Ez két fokozattal jobb az irányadó szuverén magyar devizaadós-osztályzatnál. A Fitch az európai és az amerikai piaci zárások után bejelentett döntéssel erre az évre lezárta a magyar adósosztályzat felülvizsgálati ciklusát.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Services és a Standard & Poor's 2014-es menetrendjében sem szerepel már Magyarország besorolásainak további vizsgálata. Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor's tartja nyilván a leggyengébb besorolással: ennél a hitelminősítőnél a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata BB/B. A hosszú futamidejű BB magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, és eggyel gyengébb, mint a Moody's és a Fitch szuverén magyar besorolása. 

Markáns, de lassuló GDP-növekedés

A Fitch Ratings a magyar adósosztályzatok péntek esti megerősítéséhez fűzött londoni elemzésében közölte, hogy az idén 3 százalék feletti - jövőre azonban érezhetően lassuló - növekedést, és a következő évekre 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt vár a magyar gazdaságban. A Fitch előrejelzése szerint a magyar GDP 2014-ben 3,2 százalékkal növekszik, ami markánsan meghaladja az Európai Unió más gazdaságainak bővülési ütemét, bár elmarad a Magyarországéhoz hasonló szuverén besorolással nyilvántartott országcsoport 3,7 százalékos idei várható mediánértékétől.

A Fitch Ratings londoni elemzői az idén a GDP-hez mérve 2,9 százalékos, jövőre és 2016-ban 2,8, illetve 2,7 százalékos államháztartási deficitet várnak. A hitelminősítő szerint az idei magasabb hiányt a választási évvel összefüggő célzott költségvetési intézkedések magyarázzák. A cég szerint a 3 százalék alatti hiányok elősegíthetik a közadósság-ráta valamelyes mértékű fokozatos csökkenését, de a kiszámíthatatlan üzleti környezet hatással lehet a jövőbeni beruházásokra. A munkanélküliségi ráta markáns csökkenése élénkíti a fogyasztást, a Fitch Ratings azonban 2015-ben 2,3 százalékra lassuló GDP-növekedést vár a magyar gazdaságban, tekintettel az Európai Unió előző finanszírozási ciklusának kifutására. A globális környezet várható fokozatos javulása középtávon 2,5 százalékos növekedési ütemet tehet lehetővé a magyar gazdaságban.

Csökkeni fog az államadósság

A magyar osztályzatok megerősítéséhez fűzött pénteki elemzésében a Fitch Ratings azt valószínűsítette, hogy az államháztartás várható deficitpályája alapján a GDP-arányos államadósság-ráta lassú csökkenésnek indul. A cég előrejelzése szerint az adósságráta 2016-ra 76,4 százalékig süllyed a 2013-ban mért 77,3 százalékról. Mérsékelt hiányokkal és éves átlagban a GDP-érték 1 százalékának megfelelő elsődleges többlettel, valamint 2,5 százalékos éves GDP-növekedésekkel számolva a Fitch Ratings 2022-re 71 százalékos államadósság-rátát vár, megjegyezve, hogy ez is magas adósságterhet jelentene.

A jelentős folyómérleg-többletek és a külső adósság leépítésének folyamata ugyanakkor várhatóan a nettó küladósság markáns csökkenéséhez vezet: a Fitch Ratings saját számítási módszertana szerint az így mért adósságráta 2016 végére 40,5 százalékig csökkenhet a 2013-ban mért 64,7 százalékról. A devizaalapú adósságok ügyében hozott új törvények erősítik a háztartások pénzügyi mérleghelyzetét, ugyanakkor tovább gyengítik a már most is ingatag bankszektort. A cég várakozása szerint a magánszektornak folyósított banki hitelek értéke az idén és 2015-ben is csökkenni fog, reálértéken 1,7, illetve 0,3 százalékkal.

Az NGM ünnepel

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Fitch hitelminősítő intézet elismerte az elmúlt évek pozitív folyamatait azzal, hogy stabil kilátással erősítette meg Magyarország eddigi adósbesorolását. Összességében a Fitch a minősítés kedvező irányú változását helyezi kilátásba, amennyiben a külső eladósodottság és az államadósság csökkenése, valamint utóbbi devizaarányának mérséklődése tartós és folyamatos marad, állapítja meg az NGM.

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. november 29. 20:51
Ha Paks fejlesztését az amiknak adnák, ha a Gripeneket lecserélnénk lejárt F-16-osokra, és megszavaznánk a GMO szabad forgalmazását Magyarországon, na akkor szerintem úgy felminősítenének minket, hogy csak úgy kapkodnánk a fejünket.
harcimarci
2014. november 29. 20:21
A lettek szigorú válságkezelési programjának első lépése az volt, hogy 50%-kal csökkentették a közalkalmazottak /tanárok,közszféra dolgozók/fizetését és a nyugdíjakat. A nemzetközi sajtóban akkortájt sok fotot es cikket közöltek az ingyenkonyhákon hosszú,tömött sorokban várakozó öltönyös, elszegényedett hivatalnokokról. Tényleg,milyen kár, hogy ezt a valóban hatásos válságkezelést mi nem követtük. Bár Bajnaiék ezt a receptjet akartak nekünk is kiváltani.
Rezs Imi
2014. november 29. 18:51
egy fidesz prolinak a GDP szám olyan mint parasztnak a csokoládé....őt ez nem érdekli...rezsiszocializmus...fúj fúj Amerika...Brüsszeli bürokraták...stb...EZ kell neki....csak összezavarja a vidéki fidesz parasztságot a sok százalékjel meg tizedes vessző
Rezs Imi
2014. november 29. 18:44
A bóvli az bóvli kedves fideszes gyerekek....és a Nép hamarosan ítéletet fog hirdetni...és mind a 76 forint 60 fillért...fillérenként le fogja verni rajtatok....egyenként...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!