Jövő héten új elnöke lehet az Alkotmánybíróságnak

2014. november 27. 19:02

2015. február 24-én jár le Paczolay Péter jelenlegi AB-elnök megbízatása, utódját már három hónappal korábban meg lehet választani. A jövő héten akár erről is dönthet az Országgyűlés, az indítványtétel joga Kövér Lászlónál van.

2014. november 27. 19:02

Az Alkotmánybíróság elnökének megválasztása is szerepel az Országgyűlés jövő heti napirendi javaslatai között. A csütörtökön közzétett tervezet szerint erről hétfőn titkos szavazással döntenek a képviselők. A dokumentumban személyi javaslat nem szerepel. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének megbízatása 2015. február 24-én jár le, utódját három hónappal korábban meg lehet választani, az Ab tagjai közül.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke azt mondta az MTI-nek: az országgyűlési törvény alapján minden olyan közjogi tisztségviselő személyére a házelnök tesz javaslatot, amelyet más törvény nem nevesít. Az Ab-elnök ilyen, ezért Kövér Lászlónak van indítványtételi joga, tette hozzá.

A jelöltet az Országgyűlés elnökének kérése esetén az igazságügyi bizottság meg fogja hallgatni, de döntési jogosultsága nincs a testületnek, jelezte Gulyás Gergely. Az elnökjelöltről az összes országgyűlési képviselő kétharmadának szavazatával, azaz jelenleg legalább 132 igen szavazattal dönt a parlament; mandátuma 12 évre szól.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. november 28. 00:57
Na, vajon melyik szervilis pöcs lesz az? Mióta a saját szolgáival töltötte fel az AB-t a fidesz, teljesen nevetségessé vált ez a brigád (is).
paraklétosz
2014. november 27. 19:26
Még a végén kiderül, ha kell, Veszprém nélkül is megvan a kettő per három.
=nessuno=
2014. november 27. 19:19
Bohózat.
3M..
2014. november 27. 19:19
Nem szükséges, nem sok vizet zavarnak. Alaptörvényünk, csak alkotmány utánzat. Nem állította helyre a jogfolytonosságot, nem állított helyre semmit. Az alaptörvényhez mérten, az alkotmánybírók 3/4-ét utcára kellene tenni. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!