Szijjártó elmondta, hogy állhatna bíróság elé Goodfriend

2014. december 09. 09:33

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint lenne rá lehetőség, hogy magyar bíróság elé álljon André Goodfriend amerikai ügyvivő: ehhez az kellene, hogy az Egyesült Államok, mint küldő állam lemondjon Goodfriend diplomáciai mentességéről. A NAV azt közölte: Vida megteszi a szükséges lépéseket.

2014. december 09. 09:33

Volna rá lehetőség, hogy André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője Magyarországon, magyar bíróság előtt tárja fel bizonyítékait és védje meg álláspontját a beutazási tilalommal kapcsolatban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az M1 Ma Reggel című műsorában.

A miniszter kifejtette: a Bécsben 1961-ben aláírt nemzetközi szerződés rendelkezik a diplomáciai mentességről. Ez azt jelenti, hogy a diplomaták mentesek a fogadó ország joghatósága alól – mondta a külügyi tárca vezetője, de hozzátette: ha a küldő állam lemondhat bizonyos ügyekben a diplomácia mentességről.

Szijjártó Péter kiemelte: ha egy magyar nagykövet nyíltan, nyilvánosan súlyos gyanúba keverné, fogalmazna meg súlyos vádat fogadó államának egy kormányzati tisztségviselőjével szemben, arra biztatná, hogy lemondva a diplomáciai mentességről, a fogadó ország szervei, bíróságai előtt bizonyítsa be igazát.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén felszólította az amerikai ügyvivőt, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé. Egyúttal azt mondta: ha Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nem pereli be André Goodfriendet, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjét, Orbán Viktor miniszterelnök leváltja őt az adóhatóság éléről.

Reagálásában, az MSZP-s Bárándy Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán Viktor által emlegetett pert nem lehet Magyarországon megindítani. Az egyetlen megoldás szerinte az, hogy a NAV elnöke vízumkérelmet nyújt be az Egyesült Államok nagykövetségénél. André Goodfriend Twitter-bejegyzésében azt írta, az Egyesült Államok és Magyarország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegély-egyezményt.

A 444 az Orbán által szorgalmazott személyiségi jogi perrel kapcsolatban felhívja rá a figyelmet: Goodfriend sosem nevezte meg sem Vidát, sem más konkrét személyeket a kitiltási botrányban. Mindig csak „érintettekről” beszélt.

A NAV az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy Vida Ildikó megteszi a szükséges lépéseket. 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2014. december 09. 18:18
"Az amerikai ügyvivő André Good-friend képmutató magatartása semmi más célt nem szolgált, mint hogy leplezze a Magyarország szuverenitásába történő beavatkozási kísérletet ."
Eltünt
2014. december 09. 18:18
"Az amerikai ügyvivő André Good-friend képmutató magatartása semmi más célt nem szolgált, mint hogy leplezze a Magyarország szuverenitásába történő beavatkozási kísérletet ."
BőröndÖdön
2014. december 09. 14:36
Robokuty,te tényleg ennyire sötét vagy??
kisfejsze
2014. december 09. 13:26
nekem nem indokolták meg miért utasították el a vízumkérelmemet 2007-ben.szerintem kamu,hogy megmondják nem kötelező.tehát aki ezen rugózik az vakvágányon van.erre is van egy sablonszöveg amiből semmi konkrétumot nem tudsz meg.az ügyvivő úr csak homályos utalásokat fog tenni,mert ez a játék része,hogy etessenek minket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!