Palkovics: Több diplomásra van szükség, nem több hallgatóra

2015. január 13. 09:32

A felvett hallgatók 35 százaléka „elvész” a felsőoktatásban – nyilatkozta Palkovics László a Kossuth Rádiónak. A kormány célja, hogy a társadalom mintegy egyharmada rendelkezzen diplomával.

2015. január 13. 09:32

A felsőoktatási államtitkár szerint több diplomásra van szükség, nem arra, hogy minél több, diplomát nem szerző hallgató legyen a felsőoktatási intézményekben. Palkovics László felsőoktatási államtitkár a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a beiratkozott, felvett hallgatók 35 százaléka az egyetemi, főiskolai évek alatt „elvész”, azaz nem szerez diplomát. Az államtitkár arról beszélt, a cél az, hogy az oktatás minőségét javítsák és az intézmények minél több hallgatónak biztosítani tudják a diploma megszerzését.

Palkovics László butaságnak nevezte azokat, a felsőoktatási stratégiát érintő vádakat, melyek szerint a kormány nem akar elegendő diplomást képezni. Szerinte ma a társadalom egyharmadának kellene diplomával rendelkeznie, de ettől még nagyon messze vagyunk, ezért is kellene javítani az egyetemet, főiskolát diplomával elvégzők arányán. Közölte, a felsőoktatási intézmények arra törekednek, hogy ezt az egyharmadot hosszú távon elérjék. Hozzátette, ha a felsőoktatási intézményekbe beiratkozott, ám diplomát nem szerző hallgatók aránya 35 százalékról annak felére csökkenne, akkor azzal már el tudnák érni a célul kitűzött arányt. 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2015. január 13. 14:20
ezért baj, mikor egy műszaki ember társadalmi kérdésekről beszél. logikusnak hitt baromságokat mond.
100bolha
2015. január 13. 13:29
A megoldás egyszerű: újra be kell vezetni a felvételi vizsgát!! Akkor a gyengébb képességűek be sem jutnának, és nem költene rájuk feleslegesen az állam.
Tintamin
2015. január 13. 10:38
HAHAHHAHA:DDDDD Ezek tényleg segghülyék!!:))) Elveszik a gimnáziumi férőhelyeket, mert MUNKAALAPÚ TÁRSADALOM kell. Erre meg jönnek ezzel. Az nem zavarja Viktort, hogy már 50 éve a tudásalapú társadalmat építi a Nyugat, nyilván nekünk Kína a példaképünk, mivel összeszerelőüzemek országává akarunk válni..
Potymog
2015. január 13. 10:35
"Az államtitkár arról beszélt, a cél az, hogy az oktatás minőségét javítsák és az intézmények minél több hallgatónak biztosítani tudják a diploma megszerzését" A jelenlegi fejkvóta rendszer a tömegoktatást támogatja, szemben a minőséggel. Át kéne gondolni, hogyan lehet a kis létszámú, de szükséges szakokat megfelelően támogatni. Az oktatás minőségének javításához valószínűleg az is hozzájárulna, ha az egyetemi oktatók nem az egyre nevetségesebbé váló közalkalmazotti bértábla alapján lennének fizetve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!