Szakmai-etikai chartát dolgoz ki az új HÖOK-elnök

2015. január 02. 08:31

Szakmai-etikai kódexet dolgoz ki a HÖOK, a dokumentum februárra készülhet el – mondta a szervezet új elnöke, Gulyás Tibor az MTI-nek, hozzátéve: a kódex elfogadását az ősszel kiderült gólyatábori események is időszerűvé tették. A jövőben a gólyatáborok szervezésére is vannak megoldási javaslataik, például, hogy egy adott rendezvénynek mindig legyen felelőse.

2015. január 02. 08:31

Szakmai-etikai charta kidolgozása kezdődött meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájánál (HÖOK), a magatartásmintákat rögzítő dokumentumot februárban fogadhatják el. Erről Gulyás Tibor, a HÖOK január elsején hivatalba lépett új elnöke beszélt az MTI-nek adott interjúban, kitérve arra is, hogy a charta létrejöttét a gólyatábori történések is időszerűvé tették. A kidolgozáskor az ombudsmani ajánlásokat is tanulmányozni fogják.

A hallgatói vezető azt mondta, hogy alapvetően elégedett a felsőoktatási stratégiával, amelyet december közepén fogadott el a kormány. 

Hozzátette: mindannyian érdekeltek a hazai felsőoktatási színvonalának javításában. A hallgatókat érintő javaslataik közül kiemelte, hogy az oktatói munka hallgatói véleményezésének megerősítése hangsúlyosabban szerepel a dokumentumban, és a cselekvési tervben külön is megjelenik.

Rámutatott: az elnöki pályázatában hangsúlyos helyen szerepel, hogy a hallgatói önkormányzatok gazdálkodásán javítani kell. Mint kifejtette: a hallgatói önkormányzatok a felsőoktatási intézmények részeként működnek, így ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a felsőoktatási intézmények más szervezeti egységeire, ettől függetlenül megkezdték annak áttekintését, hogy az egyes felsőoktatási intézményekben milyen a gazdálkodási modellek vannak. Azt már egyértelműen látni, hogy vannak teljesen jó gyakorlatok, de előfordult a másik véglet is. Az a feladatuk, hogy a jó gyakorlatokat bemutassák és feltárják azokat a problémákat, amellyel segíteni tudják a hallgatói önkormányzatok munkáját – mondta. Megjegyezte: azt jónak tartja, hogy ha alapvetően a felsőoktatási intézmény szervezeti egységeként működik a hallgatói önkormányzat.

Gulyás Tibor úgy látja, nem csak lehet, de felelősségteljesen mindent meg is kell tenni azért, hogy ne fordulhassanak elő hasonló gólyatábori erőszakos cselekmények. Az első kiderült konkrét esetről azt mondta: a fonyódligeti elkövetőnek volt egy olyan előélete, ami alapján feltételezhető volt, nem biztos, hogy megfelelően tud viselkedni közösségben. Ha az érintett hallgatói vezetőnek volt tudomása erről, akkor óriási hibát vétett, ugyanakkor a felelősség kérdését érdemes komplexen nézni. Egy biztonsági szolgálatnak például azért fizetnek, hogy a rendezvényen minden rendben legyen – mutatott rá, megjegyezve: az indokoltnál talán nagyobb jelentőség övezi a hallgatói önkormányzati vezetők felelősségét. Az a kérdés, hogy ez a hallgatói önkormányzatokkal szemben támasztott fenntartások miatt van így, vagy azért, mert a HÖK-vezetői státusz nem rendezett. Számos megoldási javaslatuk van – jelezte, és példaként említette, hogy egy adott rendezvénynek mindig legyen megnevezve a felelőse, aki az egész folyamatot végigköveti. Az Index a fonyódligeti ügy kirobbanása után az ősz folyamán több gólyatábori erőszakról is írt, ezekre azonban nem reagált a HÖOK-elnök.

Azt is mondta, hogy az ombudsmani jelentésben megfogalmazott panaszokat áttekintik és megnézik, hogyan adaptálhatók gólyatáborokra.Hangsúlyozta: egy gólyatábor előkészítésén egy hallgatói önkormányzat legalább fél évig dolgozik, és komoly előkészületek előzik meg azt is, hogy milyen szervezeteket vonnak be.

Az új elnök beszélt arról is, hogy megkezdődött a szakmai-etikai charta kidolgozása, amely várhatóan a februári közgyűlésre készülhet el. A chartában a hallgatói önkormányzati vezetőkre és a közösségre vonatkozó magatartásmintákat és felelősségi elvárásokat rögzítenek majd, és beépítik a megsértésük esetére vizsgálat lefolytatásának és szankcióknak a lehetőségét. A dokumentum kitér a rendezvényszervezésre is.

Ezen a közgyűlésen döntenek azon ajánlásgyűjteményről is, amely a HÖK-re általános választási szabályokat fogalmaz meg, például időtartamra, újraválasztásra, és hallgatói kapcsolattartásról.

A HÖOK-vezető szükségesnek tartaná az ösztöndíj-rendeletet aktualizálni és a juttatásokat is emelné a gazdasági lehetőségek függvényében. Az erre vonatkozó műhelymunkákat megkezdték és áttekintik a nemzetközi modelleket is. A szervezet felmérést is indít, amelynek során megnéznék, hogy milyen a hallgatók valós szociális, kollégiumi helyzete, és anyagi helyzetük milyen szolgáltatások elérését teszi lehetővé. A jelenlegi szabályozás komoly egyenlőtlenségeket mutat, ezért át kell gondolni a rendszert, az egyenlőség irányába kell elmozdítani – fejtette ki Gulyás Tibor.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. január 02. 20:27
Ez a "Gólyatáborban tilos a nem erőszak", vagy mi lesz? A suttyó, vánnyadtpöcsű rohadékokat, akik nem tudnak csajozni, csak így bírnak maguknak nőt szerezni, remélem, hogy ezentúl sittre nyomják.
GV0917
2015. január 02. 15:22
Kedves Gulyás Tibor! Nekem gyanús a neve! A Gulyás név- és az egyetemista fogalma engem mindig régebbi próbálkozásokra emlékeztet-Demokratikus Charta!Az újabb korban pedig a "Harmickét fogam volt Marci"- maga az "egyszemélyes tömegdemonstráció! " Arról pedig a rombolásos Gurmandia jut eszembe!Mert ott is Gulyás volt a papíron megjelölt "Felelős"! Így a végén eljutunk a floridai Grünbaumokig, akik mosolyfakasztó dollárjaikkal zöldhasúnál zöldhasúbb dolcsikkal tapétázzák a magyar vidám és fekete -zöld egyetemistákat!Ha-Ha!!! Egyébként ez a pornó-filmes vagy ki a szösz szó szerint elkúrta a magyar felsőoktatási Guiness rekordját!A volt HÖOK elnök( a nevét már elfelejtettem, valami Körös-körülffy?)ugyanis már a hatodik "büfé szakot "végezte, harmincon felül, közpénzből!Ez az új szak ,az ERŐ szak (nemcsak, NÉMI de ismétlődő!)betette neki az ajtót! Mert az ő demokratikus és republikánus (gyurcsányi értelemben vett)joga a nyudijhoz-korkedvezményesen- neki járt volna! Ő lett volna világ első egyetemi hallgatója, mint ötszörös nagyapa, aki még végez valamit. Talán a "férfi wécéséni" szakot!Hát ennyit az esetről...
kuwiq
2015. január 02. 11:23
Nincs ez egy kicsit elkésve?
Berecskereki
2015. január 02. 10:04
Nincs szükség szakmai-etikai charta kidolgozására, mert elégséges lenne a törvények és az íratlan erkölcsi szabályok betartása. Amin érdemes lenne viszont módosítani: - A diákszervezetek szavazati jogának, arányának a csökkentése. - A vezetők díjazásának megszüntetése, de legalább radikális csökkentése. - Vezetői és bizottsági tagnak csak az pályázhatna, csak az lenne választható aki minimum jó eredménnyel zárja a tanulmányi évet. - Félév, év ismétlésre a teljes tanulmányi időszak alatt csak két alkalommal lenne lehetséges az államilag finanszírozott felső oktatásban. Amennyiben ezt túllépi valaki, attól kezdve teljes tandíjat keljen fizetnie. - A diákrendezvények tartásáért, bonyolításért legyenek olyan személyek, akik anyagilag és büntetőjogilag is felelősek. Ezt a joghatályos törvények figyelembevételével a működési szabályzatban kellene rögzíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!