Nem feladatom pártpolitikai vitákban részt venni

2015. március 06. 12:42

Szívből sajnálom, hogy az Ön egyik párttársa egy olyan törvény visszaküldését kérte rajtam számon, amit az MSZP testületileg utasított el a parlamentben. Nyílt levél Tóbiás Józsefnek.

2015. március 06. 12:42
Áder János

Tisztelt Pártelnök Úr!

Szívből sajnálom, hogy az Ön egyik párttársa egy olyan törvény visszaküldését kérte rajtam számon, amit az MSZP testületileg utasított el a parlamentben.

Az esetet azért is tartom különösen sajnálatosnak, mert az Ön eddigi megnyilvánulásaiból világos volt számomra, hogy Ön is tisztában van azzal, hogy Magyarország mindenkori köztársasági elnökének nem feladata a pártpolitikai vitákban részt venni, mint ahogy nem tiszte az sem, hogy pártpolitikai indíttatású nyilatkozatokat kommentáljon.

Magam sem kívánok ettől eltérni. A Buda-Cash ügyének társadalmi súlyára való tekintettel azonban arra kérem, ismertesse az alábbi tényeket mindazokkal, akik esetleges tájékozatlanságukkal könnyen sodorhatják kellemetlen helyzetbe az Ön által vezetett pártot. 


1. A takarékszövetkezeti törvényt az MSZP frakciója testületileg elutasította.
2. A törvény elfogadását követően közel száz takarékszövetkezet fordult kifogásaival, észrevételeivel, javaslataival a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, kérve, hogy a törvényt megfontolásra küldjem vissza az Országgyűlésnek. 
3. A törvényt - mint minden más alkalommal - a rendelkezésre álló rövid idő ellenére is a lehető legalaposabb vizsgálatnak vetettem alá, melynek során munkatársaim számos szakemberrel konzultáltak. A vizsgálat során egyértelművé vált, hogy a felmerült kifogások egy része jogosnak tekinthető, így a szövetkezeti törvényt megfontolásra visszaküldtem az Országgyűlésnek.
4. A visszaküldéssel egy időben világossá tettem érveimet és indokaimat, amiket az MSZP egyetlen politikusa sem kifogásolt. 
5. A takarékszövetkezetek bankká való átalakulásának lehetősége és feltételei már a törvénytervezet szövegében is adottak voltak. Az újbóli országgyűlési tárgyalás ezen nem változtatott. Maga az átalakulás pedig egyetlen takarékszövetkezet esetében sem múlhatott azon, hogy azok kezdeményezik-e bankká alakulásukat, hiszen az átalakuláshoz szükséges feltételek meglétét az erre hivatott állami szerveknek minden esetben alaposan meg kellett vizsgálniuk.
6. A Buda-Cash ügye semmilyen összefüggésben nem lehet a hitelintézeti törvénnyel, hiszen Magyarországon ma már mindenki tudja, hogy az ügy szálai több mint 10 évre nyúlnak vissza. 

Tisztelt Pártelnök Úr!

Köztársasági elnökként nemzetünk egységének megjelenítése, valamint a magyar érdekek és értékek képviselete mellett az Országgyűlés által elfogadott törvények alkotmányos vizsgálatát is olyan kötelezettségnek tekintem, amelyben semmi és senki sem ingathat meg, bárki, bármilyen indokból is érezzen késztetést erre. Elnöki eskümet követően többször is megerősítettem: ha száz jó törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat aláírom, ha száz rosszat, mind a százat visszaküldöm. Ehhez tartom magam.

Ezúton is biztosítani kívánom Önt arról, hogy a józan, alkotmányos szemlélet megerősítésében továbbra is számítok az Ön és az Ön által vezetett párt mindazon politikusainak a támogatására, akik átérzik azt a senki másra át nem hárítható felelősséget, amit minden más politikushoz hasonlóan közállapotaink és közbeszédünk minősége iránt viselnek.

Budapest, 2015. március 6.

Tisztelettel üdvözli

Áder János

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lolka-Bolka
2015. március 06. 22:36
bocsi , de direkt nem hasznaltak a KOZTARSASAG szot ... azt meghagyom a civil-demokrata - hosoknek ( hagy hisztizzenek rajta ) En speciel a Singapore -i felallast csipem . a kozossegi erdekek elobbre valok a "on megvalosito muvesz kiteljesedesnek"( libsik) Ket utodott nemet kis koccsento meg is szivta. lemente S`pore -ba es ahogy otthon megszoktak ( mert libaralizmus van) elkezdtekt a metrot festegetni . ha jol ra is basztak , mert most kapnak egy kis dadat ( amit a szuleik elfelejtettek) . kerem szepen BOTOZAS-t. Szoval bevesodik a kis buznyak hulyeknek a memoriajaba , hogy legkozelebb nem kene. Ja es mellekesen rend is van am ott , mindenki tudja nem csak a jogait de a kotelessegeit is es ez igy korrekt uzlet . Jol is elnek am ott !!!!
Lolka-Bolka
2015. március 06. 22:28
EROT EGESZSEGET ELNOK UR. vegre van egy tisztesseges elnoke magyarorszagnak. -gonc(patkany) =0 libsi besugo, de remel az egi birosag elott mar megfizet az aljassagaiert. -solyom =(-5) annyi ver nem volt a pucajaban , hogy atmenjen a hidon.
1120
2015. március 06. 17:41
Csalódtam benned, János! Tudod: "Aquila non captat muscas!"
Mich
2015. március 06. 17:30
Tóbiás egy seggfej, most már papírja is van erről, méghozzá a köztársasági(!) elnöktől...! Bizonyára ez is volt a célja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!