Provokátorfigyelés: az MSZP az adatvédelmi hatósághoz fordul

2015. március 19. 12:37

Az MSZP azt kéri Péterfalvi Attilától, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökétől, hogy soron kívül vizsgálja ki a Fidelitas provokátorfigyelő hálózatával kapcsolatos adatvédelmi aggályokat. A szocialistákat az ÁVH-s időkre emlékezteti a „besúgóhálózat” ötlete.

2015. március 19. 12:37

Az MSZP az adatvédelmi hatóság elnökéhez fordul a Fidelitas által szerdán bejelentett „provokátorfigyelés” ügyében – közölte Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón. Azt mondta, az ÁVH-s időkre emlékezteti őket a "besúgóhálózat" ötlete.

Az MSZP azt kéri Péterfalvi Attilától, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökétől, hogy soron kívül vizsgálja ki az adatkezelés mikéntjét, azt, hogy az kimeríti-e a képmással való visszaélés fogalmát, illetve célja-e a gyűlöletkeltés – ismertette Bárány Balázs, jelezve, a hatóság állásfoglalásának nyilvánosságra hozatalát kérik.

A szocialista politikus a pártállami diktatúra államvédelmi szervezeteként működő Államvédelmi Hatóság (ÁVH) egykori Andrássy úti székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt kérdezte: hogyan képzeli a Fidesz a besúgóhálózat működését; mik lesznek a jogi következményei annak, ha valakit feljelentenek provokátorként, kirúgják-e az egyetemről; mennyi idő alatt fog elévülni „az a bűncselekmény, hogy valaki baloldali vagy ellenzéki”?

Bárány Balázs az újságírók előtt felmutatott egy korábbi demonstrációról készített fényképet, amely egy az Erzsébet hídon vonuló tömeget ábrázol, és azt mondta, a „Fidesz ifjú besúgói a fénykép segítségével egyesével feljelenthetik a tüntetés résztvevőit.

Böröcz László, a Fidelitas hétvégén megválasztott elnöke szerdán sajtótájékoztatón azt közölte, hogy „provokátorfigyelő csapatot alakítanak, mert „mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni mások rendezvényét. Egyúttal arra kért mindenkit, „aki provokátorokat ismer fel, hogy küldje el nekik a nevüket, képüket. A bejelentésre válaszul ellenzéki pártok, valamint azok ifjúsági szervezetei tiltakozásukat fejezték ki, és a kezdeményezés leállítását követelték. 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2015. március 19. 16:04
Utáltátok a Kádár rendszert? Akkor nesztek, a Rákosi rendszer! Anyázás előtt 2 kérdés: Gondoltátok volna ezt 89-ben? Ezt szerettétek volna? Péter Gábor elismerően bólogat a sírjában...
Mich
2015. március 19. 15:15
"A szocialistákat az ÁVH-s időkre emlékezteti a „besúgóhálózat” ötlete." Haha... az MDP/MSZMP/MSZP-sek már megint rosszul emlékeznek a "régi szép idôkre"...
írmag
2015. március 19. 14:43
Jó helyen vagytok. Lehet megtenni a vallomást. Kapkodtok ugyan egy kicsit. Biszkuig is nehezen jutottunk el, akkor most folytassátok onnan.
luga
2015. március 19. 13:52
Az MSZP maga jogfolytonos az ÁVH-val.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!