Brókerbotrány: nem tartja magát hibásnak az agrárminisztérium

2015. április 03. 15:50

Nem tudta a Földművelésügyi Minisztérium, hogy a saját cége a tiltás ellenére továbbra is értékpapírszámlát vezet a Hungária Értékpapír Zrt.-nél. Egyúttal azt is állítják, ők nem hibáztak az ügyben; csak szó szerint végrehajtották a miniszterelnök utasítását.

2015. április 03. 15:50

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) nem hibázott a TIG Nonprofit Kft. ügyében – közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel. A tájékoztatás emlékeztet: a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) már korábban általános tiltás volt arra, hogy bármely, a minisztériumhoz tartozó cég és háttérintézmény a Magyar Államkincstáron kívül más értékpapír-kezelőnél tartsa a pénzét. Az FM csak a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, amelyet a tárca jóváhagyása és tudta nélkül tartott ott.

A szaktárca közleménye aláhúzza: a Földművelésügyi Minisztérium soron kívül vizsgálatot rendelt el a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása érdekében. A veszteség pótlása miatt a Földművelésügyi Minisztérium megkezdte az egyeztetést a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) – tartalmazza a tájékoztatás.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön közölte, hogy vizsgálja: a TIG Kft. által a Hungária Értékpapír Zrt.-től vásárolt állami diszkont kincstárjegy vétele során történt-e olyan mulasztás, visszaélés, amely felelősségre vonást tesz indokolttá. A közlemény szerint a vizsgálat lezárultával, annak eredményéről tájékoztatják a közvéleményt. Az FM korábbi közleményében azt is tudatták, hogy a tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash brókercégben a tárcának, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze. A Buda-Cash botrányt követően az FM szó szerint végrehajtotta a miniszterelnök utasítását – tették hozzá.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy egy fejlesztési banki hitelen keresztül a Miniszterelnökségnek, továbbá az FM-nek, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, valamint számos önkormányzatnak volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel. A miniszter ismertette, hogy az FM – egy háttérintézményén keresztül – 410 millió forintot helyezett el a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, ez a pénz „odaveszett”. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ezt kérdésre válaszolva azzal egészítette ki: március 6-án értesítették az FM háttérintézményét arról, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél értékpapírban tartott vagyonát nem tudják visszafizetni.

A TIG Nonprofit Kft. (a korábbi Tartalékgazdálkodási Igazgatóság) 24 teleppel látja el feladatait az országban. Így a cég foglalkozik többek között raktározással, bérbeadással, gabonakereskedelemmel, de parkolóház- és üdülőműködtetéssel is. A társaság 100 százalékban állami tulajdonban van, a tulajdonosi jogokat a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolja.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. április 04. 07:58
„Itthon Questor-ügy, deviza-ügy - Így kell ezt, Irán... Kivégeztek egy iráni milliárdost, az Iráni Iszlám Köztársaság története legnagyobb csalási ügyének fővádlottját - jelentette az állami tévé. Mahafarid Amír Hoszrávit a Teherántól északra lévő Evin börtönben akasztották fel, miután a legfelsőbb bíróság fenntartotta a halálos ítéletet - tette hozzá a tévé. Golam Ali Riahi, Hoszrávi ügyvédje a khabaronline.ir című honlap szerint közölte, hogy védence kivégzéséről nem értesítették előzetesen. Hoszrávi birodalmához legalább 35 cég tartozott, amelyek az ásványvízgyártástól kezdve, a futballklub-fenntartáson át a húsimportig nagyon sokféle tevékenységgel foglalkoztak. Az ítélet szerint 2007-től kezdődően hamis dokumentumokkal vettek fel összesen 2,6 milliárd dollárnyi hitelt az egyik legnagyobb iráni banktól, a Saderattól, hogy felvásároljanak különböző vagyontárgyakat, köztük olyan állami cégeket, mint a Khuzestan acélipari vállalat. A bűnperben 39 vádlottat ítéltek el, öten kaptak halálbüntetést, ketten életfogytig tartó, a többiek pedig néhány évtől 25 évig terjedő börtönbüntetéseket. Az ügyben érintett volt egy másik nagybank, a Melli is. Ennek elnöke, Mahmúd Reza Havari a botrány kirobbanása után lemondott tisztségéről, és 2011-ben Kanadába szökött. Elismerte, hogy a bank részt vett a csalásban, de kijelentette, hogy ő személy szerint ártatlan. iráni hatóságok elfogatási parancsot adtak ki ellene - az MTI nyomán írja a Harcunk.info... Nálunk nem csak négyen lógnának, attól tartunk....” nyomaban.blogger.hu
Tintamin
2015. április 04. 03:28
Nem persze, csak eljátszottak ezek a tolvaj surmók 400millát AZ ÉN PÉNZEMBŐL, HOGY MENJENEK A KURVA ANYJUKBA EZEK A MAFFIÓZÓ HAZUG GECIK!
kuwiq
2015. április 04. 00:40
Az fm immár fallosz elvtársi magasságokban kommunikál. Ez most kb olyan hatású, mintha nyilvánosan nyakon öntötte volna magát egy egész minisztérium jeges vízzel, klottgatyában, atlétatrikóban. A háttérben pedig a kerti budi mellett a trágyadomb illata elmyom minden más illatot.
fxrs
2015. április 03. 21:15
az FM saját cége a tárca jóváhagyása és tudta nélkül helyezget el pénzt? ismerik ezek egyáltalán a kontrolling szót vagy csak a futsal szabályokat? nevetséges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!