Együttműködik lengyel testvérszervezetével a Nemzeti Emlékezet Bizottsága

2015. április 22. 20:40

Együttműködési megállapodást írt alá az Országházban a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Földváryné Kiss Réka a lengyel testvérintézmény, a Nemzeti Emlékezet Intézete elnökével. Łukasz Kamiński szerint fontos a volt szovjet tömb országai levéltárainak együttműködése, mivel egyelőre nincs teljes hozzáférés az orosz levéltárakhoz.

2015. április 22. 20:40

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán az Országházban a tavaly februárban életre hívott Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Földváryné Kiss Réka a lengyel testvérintézmény, a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) elnökével, Łukasz Kamińskivel, a megállapodás közös projekteket, egymás kiadványainak megjelentetését, szakértők cseréjét, kiállítások, tudományos és oktatási rendezvények szervezésében való együttműködést irányoz elő.

 
Az IPN küldöttsége és a magyar vendéglátók pódiumbeszélgetésen vettek részt az Országházban, délután pedig Kaminski a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a XX. századi lengyelországi diktatúrák emlékezete címmel tartott előadást.
 
Amint Földváryné Kiss Réka az MTI-nek az IPN elnökével közösen adott interjúban elmondta, nagyon fontos gesztusnak értékeli, hogy a lengyel intézet kereste meg őket az együttműködés szándékával, ami azt is bizonyítja, hogy az évszázados lengyel-magyar kapcsolatrendszer nem sztereotípia, hanem realitás. A NEB-nek ez az első hivatalos nemzetközi együttműködési megállapodása, noha folyamatosan építi ki nemzetközi kapcsolatrendszerét, mások mellett határon túli magyar intézményekkel, román és cseh partnerintézetekkel. 
 
A mostani keretmegállapodást a NEB tavaly októberi varsói látogatása során készítették elő. A közös projektek között említette a NEB elnöke a lengyel-magyar vonatkozású kölcsönös iratfeltárásokat, a közös kutatási programokat és az ismeretterjesztést. Elsősorban az 1956-os forradalom és szabadságharc került szóba. 
 
Łukasz Kamiński kiemelte a volt szovjet tömb országai levéltárainak együttműködését, tekintettel arra, hogy egyelőre nincs teljes hozzáférés az orosz levéltárakhoz. Példaként említette, hogy a magyar kollégák jelezték: nagyon fontos anyagok vannak arról, hogyan próbáltak a magyar állami szervek, köztük a titkosszolgálatok a lengyel Karol Wojtyla (II. János Pál pápa) környezetébe férkőzni. De fontosnak nevezte a nyugati országok tájékoztatását is.
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jobbik Oroszországért Mozgalom
2015. április 22. 20:56
Miután az összes lengyel haver elfordult már Orbántól is, ez a szerződés óriási bravúrnak számít!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!