Rengeteg áruházi mérleg csalhat

2015. május 05. 09:46

A kis élelmiszerüzletek esetében minden negyedik vásárlásnál találtak problémát az ellenőrök, akik azt is megállapították, hogy minden ötödik élelmiszer-áruházlánc mérlege többet mér, mint kellene. Egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérés miatt.

2015. május 05. 09:46

Minden ötödik élelmiszer-áruházlánc mérlege többet mér, míg a kisebb élelmiszerüzleteknél minden negyedik próbavásárlásnál állapítottak meg többletszámolást az ellenőrök – közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az MTI-vel kedden.

A hatóság vizsgálata megállapította: egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérés miatt. A tapasztalatok szerint leggyakrabban az élelmiszer-áruházláncokban, és a kisebb élelmiszerüzleteknél fordult elő, hogy többet mutatott a mérleg. A többletszámolás oka a legtöbb esetben az volt, hogy a mérést végző alkalmazottak a termék tömegébe a csomagolóanyagot is belemérték. Ez pedig szabálytalan, az a kereskedő, aki így jár el, megtéveszti a vásárlókat – hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédelmi hatóság.

Szintén jogsértő, amikor a valódi mennyiségnél azért mutat többet a mérleg, mert az pontatlanul van beállítva. Volt, hogy kisebb súlypótló eszközzel trükköztek az üzletben, vagy a méréshez manipulált súlyt használtak. Előfordult az is, hogy a méréshez használt súly aljára tettek egy érmét, amely miatt már nem a valós mennyiséget mutatta a műszer. De arra is volt példa, hogy kitámasztották a mérleget, hogy másként billenjen, az így mért mennyiség sem valós.

Az úgynevezett tömegre értékesített termékek próbavásárlásánál minden esetben vizsgálták a kiszolgáláshoz használt mérlegek hitelességét is, több száz üzletben fordult elő, hogy a mérleg hitelessége az ellenőrzés idején már lejárt. A legtöbb ilyen szabálytalanság kisebb élelmiszerüzletekben, vásárcsarnokokban, piacokon, hús-hentesáru üzletekben fordult elő – írták.

A szabálytalanság oka ugyanakkor sok esetben az, hogy nem tudták a vállalkozók: a mérlegeket 2 évente hitelesíttetni kell. Volt olyan mérleg, amelynek a hitelesítése az ellenőrzés idején 5 éve lejárt.

A fogyasztóvédelmi hatóság azt javasolja a vásárlóknak, hogy ha hasonlókat tapasztalnak, rögtön szóljanak az eladónak. Kérjék meg arra, hogy a mérleget nullázza le, miután a csomagolóanyagot rátette, vagy szólítsák fel a kereskedőt, hogy az előírásoknak megfelelően a mérést a vásárlók számára is jól látható helyen végezze el.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
James
2015. május 05. 18:28
Nem tudom, hogy csak velem fordul-e elő, de sok esetben, mire a pénztárhoz érek az akciós termékek, már nem akciósak, hanem eredeti árban számolják. Különösen jellemző ez a SPAR nevű cégre, /direkt írom a nevüket, mert nagyon tele van velük a hócipőm/ és amikor reklamálok, akkor valahogy előhúznak egy címkét a földtől 30 cm-ről, hogy azon helyesen szerepel, de a legfelső polcon még az akciós ár látszik nagy betűkkel és számokkal. Pár hete /okulva a többi esetből/ odahívtam egy árufeltöltőt, hogy ő is lássa, amit én, és meg is erősített, hogy igazam van, akciós a termék, majd láss csodát a pénztárnál ismét az eredeti, magasabb ár szerepelt. Ekkor derült ki, hogy én nézem rossz helyen az árat, mert az nem fenn van, hanem lenn az alsó polcon, és a pénztáros flegma közönnyel mondta, hogy ha nem tetszik írhatok a panaszkönyvbe. Nem írtam, de a véleményem megvan. Egyébként javasolnám a SPAR-nak, hogy tegyenek be vonalkód leolvasó berendezést, hogy az embert ne érje meglepetés a pénztárnál, mert ciki, nekem is, meg az áruháznak is.
Morgen
2015. május 05. 10:54
Okos pénztárgép, buta mérleg. Jövedelem ugyanannyi, mint a pénztárgép bekötés előtt.
tango47
2015. május 05. 10:50
Nyilván ezt a csalás-sorozatot unta meg az az asszonyság, aki (ahogy láttam, mert nem igazán próbálta leplezni) miután lemérte az általa vásárolt citromot és ráragasztotta annak eredményét , még néhányat utólag beledobott a zacskóba.
kuwiq
2015. május 05. 10:24
Remek. Minden szarért üntetik a kereskedőket, de azt a legritkábban vizsgálják, hogy vajon megrövidítik-e a vásárlókat? Ez amolyan huszadrangú szempont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!