Jogerős döntés születhet a Biszku-perben

2015. június 01. 07:33

Megszülethet az első jogerős ítélet egy volt állampárti vezető elleni büntetőperben, ha a Fővárosi Ítélőtábla ma döntést hoz Biszku Béla volt kommunista belügyminiszter ellen, akit az 1956 utáni megtorlások elrendelésével vádolnak.

2015. június 01. 07:33

A rendszerváltás után negyedszázaddal megszülethet az első jogerős ítélet egy volt állampárti vezető elleni büntetőperben, ha a Fővárosi Ítélőtábla ma érdemi döntést hoz az 1956 utáni megtorlások miatt megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében.

 
Biszku az 1950-es évektől az állampárt vezetéséhez tartozott, 1956 után volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes. A vád szerint Biszku Béla a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában.
 
Tavaly májusban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt.
 
Az ügyész az eljárás során a cselekmények súlyára tekintettel életfogytiglant kért, a védelem viszont felmentést.
 
A vádlott érdemi vallomást az eljárásban nem tett, de bűnösségét mindvégig tagadta.
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2015. június 01. 09:34
Ez a vén gyökér már azt sem tudja, hogy mikor volt utoljára szobatiszta. Kádár államminisztere meg demokrataként ossza az észt. Az analfabéta, tolvaj, hazug államtitkára meg a felfordulásáig kapja a köztársasági elnöki fizetést. A többi szarháziról már nem is beszélve. Fejlett jogérzék. Gratulálok!
Anti Komcsi
2015. június 01. 08:10
A kommunizmus sokkal több áldozatot szedett mint a nácizmus. A szibériai haláltáborokhoz képest Auschwitz kegyetlensége eltörpül. A háború után a németeket érő megtorlások ugyanolyan kegyetlenek voltak mint Hitler gaztettei.
ZsoBuda
2015. június 01. 08:04
"Ha adta is már minek?" (Arany J.)
komondor
2015. június 01. 07:37
Tiszta Orbán Gáspár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!