Kósa: Chartergépekkel küldik majd vissza a menekülteket

2015. június 04. 10:16

A Fidesz alelnöke a TV2-ben beszélt arról, hogy több ország már jelezte, hogy visszaküldik Magyarországra azokat a menekülteket, akik nálunk adták be elsőként a menedékkérelmüket. Kósa Lajos szerint vissza kellene állítani Magyarországon a menekültügyi őrizet intézményét, és a többi uniós országban is be kellene vezetni azt. A fideszes politikus valószínűleg összekeverhette a fogalmakat, mert menekültügyi őrizet jelenleg is létezik Magyarországon.

2015. június 04. 10:16

Tucatnyi charterjárattal küldik vissza nyáron Magyarországra a német, svájci és francia hatóságok azokat a menekülteket, akiket illegális határátlépés után először nálunk vettek nyilvántartásba – erről Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke beszélt a TV2 Mokka című csütörtöki műsorában. A kormánypárti politikus azt közölte, a járatok érkezését már bejelentették az érintett uniós országok hatóságai.

A Fidesz alelnöke szerint elképesztő nyomás nehezedik Magyarországra a menekültügyi helyzettel, annak kezelésével kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben 2500, 2013-ban 18 ezer, 2014-ben 42 ezer, az idén májusig több mint 50 ezer menekült érkezett Magyarországra; utóbbiak közül szerinte 800-nél kevesebben lehetnek azok, akiknek jogos lehet a menedékkérelmük, a többiek gazdasági menekültek.

Elmondta, a Magyarországra érkező menekültek átlagos tartózkodási ideje három nap, de az uniós szabályok szerint a többi európai országból bármikor vissza lehet őket küldeni hozzánk, ha először itt vették őket uniós nyilvántartásba. Arra hívta fel a figyelmet, már 160-200 ezren lehetnek olyanok, akiket Magyarországnak vissza kellene fogadnia az uniós szabály értelmében; ez közlése szerint egy valós probléma, mert több országból már vissza is küldik a menekülteket. Kósa Lajos közölte, idén 14 ezer ilyen határozatot hoztak a német hatóságok a menekültek Magyarországra küldéséről, míg tavaly még csak 800 embert küldtek vissza.

A menekültügyi kérdés súlyának érzékeltetésére arra hívta fel a figyelmet, tudomásuk szerint jelenleg is mintegy 5 millióan vannak úton Európába. Szerinte erre nem lehet azt mondani, hogy minden rendben van, mindenkit engedjünk be és legyünk humánusak.

Arról beszélt, Magyarország addig tudta kézben tartani a folyamatokat, amíg létezett a menekültügyi őrizetbe vétel intézménye, de azt az unió eltöröltette. Emlékeztetett, korábban az illegális határátlépőket csak az után engedték el, miután elbírálták a menedékkérelmüket, és ha az nem volt jogos, visszaküldték abba az országba, ahonnan érkeztek. Kósa Lajos szerint a menekültügyi őrizetbe vétel intézményét Magyarországon vissza kellene állítani, és az unió többi országában is be kellene vezetni.

Kósa Lajos összekeverhette a fogalmakat, ugyanis menekültügyi őrizet ma is létezik, 2013-ban az idegenrendészeti őrizet intézménye került eltörlésre. Menekültügyi őrizet csak kivételesen indokolt esetben rendelhető el, és csak akkor, ha nincs olyan egyéni körülmény (betegség, idős kor, egyéb sérülékenységi tényező stb.), ami kizárja az őrizet alkalmazását, és nincs olyan alternatív lehetőség (például óvadék), ami őrizet elrendelése nélkül is biztosítja az elérni kívánt célt.

A Fidesz alelnöke arról is beszélt, hogy Magyarország az uniótól lényegében – néhány eszközt leszámítva – nem kap támogatást a menekültek ellátásához. Ehhez képest a 2015-ös költségvetés szerint a különböző célzott alapokon keresztül Magyarország 3 és fél milliárd forint EU-s pénzt kap a menekültüggyel kapcsolatos kiadásokra.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2015. június 04. 16:17
"Tucatnyi charterjárattal küldik vissza nyáron Magyarországra a német, svájci és francia hatóságok azokat a menekülteket, akiket illegális határátlépés után először nálunk vettek nyilvántartásba" Úgy van Orbán! Állítsatok meg minden vonatot, buszt, és vegyétek nyilvántartásba mindet. Mindegy, hogy N.o.-ba, Ang.-ba vagy hová a francba szólt a jegye, ti leszállítottátok és nyilvántartásba vettétek, holott a jogszabályokat nagyon is tudtátok. Kíváncsi leszek, lesztek-e olyan tökösök, hogy kitoloncoljátok őket az országból! Vagy nyaljátok az EU-USA kib...tt fenekét továbbra is! Nesze neked 1milliárd+400millió ellen kampány! Egy nagy hazug banda vagytok! Veritek a seggeteket az emberek előtt, a háttérben meg a jó franc tudja mit csináltok! PFFFF!
Területvédő
2015. június 04. 14:35
Intézkedni, Kósa, intézkedni! Kitakarítani innen ezeket, különben mint egy sáska, úgy zabálják majd fel Magyarországot. Elég a dumából, az már kevés!
nagykutya1
2015. június 04. 13:16
Mi pedig dobjuk ki a határon, ahonnan bejöttek. Ez a legjobb megoldás!
Tintamin
2015. június 04. 13:07
Marosvásárhelyre is megy gép, az erdélyi "gazdasági bevándorlókat" is fel akarja rakni ez a fideszes barom, vagy vannak a magyar bevándorlók, meg a nemmagyar bevándorlók?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!