Biszku-ügy: a NEB vitaindítónak szánta az igazságtételről szóló javaslatát

2015. július 08. 09:37

Vitát akart indítani a Nemzeti Emlékezet Bizottsága azzal a javaslatával, amely szerint a kommunista diktatúrához kapcsolódó cselekedetek esetén lehetőség lenne büntetőeljárás lefolytatására akár elhunyt elkövetővel szemben is – mondta Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese. Hozzátette: a példa Lengyelország, az viszont kérdés, hogy a vita ugyanúgy alkalmazható-e itthon is, mint ott.

2015. július 08. 09:37

Vitát akart elindítani a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) azzal a javaslatával, amely szerint a kommunista diktatúrához kapcsolódó cselekedetek esetén lehetőség lenne büntetőeljárás lefolytatására akár elhunyt elkövetővel szemben is – mondta Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán szerdán.

 
Máthé Áron szavai szerint a javaslattal „disputát” szeretett volna kezdeni a NEB, és valóban elindultak erről szóló szakmai kezdeményezések, társadalmi vita vette kezdetét. Nyitott kérdés, hogy Magyarországon ez úgy alkalmazható-e, mint Lengyelországban, a lényeg az, hogy lefolytathassanak vizsgálatokat, megszülethessenek történeti, jogi értékítéletek – tette hozzá.
 
Úgy fogalmazott: izgalmas kérdés Magyarországon, hogy egy-egy cselekménynek, eseménynek vagy történelmi személy politikájának a történeti és a jogi értékelése hogyan hozható összhangba. Hozzáfűzte: a Nemzeti Emlékezet Bizottságát a rá vonatkozó törvény „nem véletlenül” ruházza fel a jogalkotási koncepciók kidolgozásának részfeladatával, pontosan azért, hogy az igazságtétel huszonöt éve húzódó folyamatában is „a történelem és a jog kicsit közelebb kerüljön egymáshoz”.
 
Felhívta a figyelmet arra: a lengyel és a magyar esetekben a történelmi háttér, a társadalmi tapasztalat eltérő, hiszen Lengyelországban az 1980-as években még tömegesen alkalmazott erőszakot a diktatúra, és ott tömegek vettek részt a kommunista diktatúrával szembeni szervezkedésekben, míg Magyarországon „tárgyalásos rendszerváltozás” történt.
 
Katona Gábor, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága jogi főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában júniusban beszélt arról: a bizottság rendkívül fontosnak tartja, hogy a kommunista korszakkal kapcsolatban az áldozatok és az elkövetők esetében is megtörténjen a teljes körű igazságtétel. A Biszku-per tapasztalatait is figyelembe véve ennek érdekében jogalkotási javaslatokat dolgoztak ki. Kiemelte: lengyel példára lehetővé tennék, hogy akár elhunyt elkövetővel szemben is lefolytatható legyen a büntetőeljárás.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. július 08. 13:13
Post humus kitűntetni leht Büntetni miért nem?
moloy
2015. július 08. 11:38
Ahhoz, hogy bármiről dönteni, bírálatot mondani lehessen, először ismerni/megismerni kellene a történteket, tényeket! Még akkor is, ha az érintett szereplő, félve a várható következményektől, a bizonyítékokat megsemmisítette. Erre lehetne alkalmazni a "ráutaló magatartás"-t, vagy felhasználni a közvetett bizonyítékokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!