A Jobbik felülvizsgáltatná a vörösiszap-katasztrófa ügyében született döntést

2015. augusztus 18. 13:10

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szigorúbb eljárást szeretne a devecseri vörösiszap-katasztrófa ügyében. Az eredeti vád még halált okozó veszélyeztetésről szólt, amit mára különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszély-okozásra módosították. A jobbikos politikus attól tart, hogy a tíz halálos áldozattal járó balesetért végül senkit sem fognak felelősségre vonni.

2015. augusztus 18. 13:10

A Jobbik azt kéri a legfőbb ügyésztől, hogy szakmailag vizsgálja felül a devecseri vörösiszapömléssel kapcsolatos vád módosítását. Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy az ügyészség több ponton is enyhített a vádiraton.

Az elmúlt öt évben senkit nem vontak felelősségre, senki nem ül börtönben és nem zároltak magánvagyonokat — sorolta. Kitért arra is, hogy a balesetet vizsgáló parlamenti bizottság volt elnökeként helyeselte az eredeti vádiratot, és a testület nagy többséggel elfogadott jelentése is ugyanazon megállapításokra jutott.

A jobbikos politikus azt mondta: attól tart, hogy a végén senkit nem fognak felelősségre vonni. Szóvá tette, hogy miközben a vád eleinte halált okozó veszélyeztetés volt, ma különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszély-okozás, miközben tíz ember életét vesztette. Kepli Lajos azt is bírálta, hogy az új vádirat alapján nem volt előrejelezhető a baleset, miközben a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségű vörösiszap volt a tározó kazettában, és nem sűrű állagú, hanem híg lé.

Értékelése szerint a Mal Zrt. akkori vezetőinek minden szava cáfolható, az érintettek nem segítettek beazonosítani az iszapot, és a tragédia másnapján is azt hangoztatták, hogy az nem jelent veszélyt. A vádlottak szerencséjének nevezte, hogy Magyarország „következmények nélküli ország”. A Veszprémi Törvényszéken hétfőn több pontban módosították a vádat a devecseri vörösiszapömlés feltételezett felelősei ellen zajló per tárgyalásán.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beatrix777
2015. szeptember 12. 15:21
Mi a bizonyíték arra, hogy túltöltötték a tározót?
pimepime
2015. augusztus 18. 15:29
Ki képviseli a vádat? Szeyffert Ede?
luga
2015. augusztus 18. 14:41
Meghalt 10 ember. Elárasztottak három települést. Ha ezt meg lehet úszni két ejnye-bejnyével, az is tragikus.
pimepime
2015. augusztus 18. 13:58
"több pontban módosították a vádat" ------------ Azt ugye tudjuk, hogy ki felel a vádhatóságért? Polt Péter. "1993-ban belépett a Fideszbe. Az 1994-es országgyűlési választáson a párt képviselőjelöltje volt, de mandátumot nem szerzett." https://hu.wikipedia.org/wiki/Polt_P%C3%A9ter
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!