Az LMP egy hónap után nyomkövetőt tenne a menedékkérőkre

2015. szeptember 13. 14:42

Vasárnap 24 pontból álló menekültügyi javaslatcsomagot mutatott be az LMP. Akiről egy hónap alatt nem derül ki, hogy jogosult-e menekültstátuszra, arra például nyomkövetőt szereltetne a párt. E mellett szélesítenék a hatóságok ujjlenyomat- és arcképrögzítési jogkörét, fellépnének a szélsőséges vallási szervezetek kiszorításáért, a kvótarendszerbe pedig bevonnák az Egyesült Államokat.

2015. szeptember 13. 14:42

Az LMP vasárnap 24 pontból álló javaslatcsomagot mutatott be a menekülthelyzet javításáért, amelyek egyebek mellett lehetővé tennék, hogy válsághelyzet esetén nyomkövető berendezéssel figyeljék meg azokat a menedékkérőket, akiknek egy hónap alatt nem sikerült lefolytatni a menekültügyi eljárását.

Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke és frakcióvezetője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, javaslataik közül 15 vonatkozik a probléma belföldi kezelésére, egy részük a rendőrség, valamint a menekültügyi intézményrendszer kapacitásainak növelését célozza, míg a továbbiak a jelenleginél szélesebb tájékoztatási kötelezettséget írnak elő az államnak, valamint lehetővé teszik a menedékkérők hatékonyabb nyomon követését.

Az LMP - az MTI-hez eljuttatott részletes tájékoztatása alapján - például a háromszorosára, mintegy 25 milliárd forintra emelné a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) költségvetését, a BÁH-nak egyúttal előírnák, hogy nyújtson kötelező egészségügyi ellátást a meneküttáborokban. A rendőrségnek további plusz tízmilliárd forintot biztosítanának, a pénzből háromezer rendőrrel lenne bővíthető az állomány. Az LMP emellett új táborok építését is szükségesnek tartja az érintett közösségek beleegyezésével, Schiffer András ugyanakkor azok számáról, illetve költségeiről nem fogalmazott meg konkrétumokat.

Az ellenzéki párt szeretné továbbá azt is elérni, hogy a menekülteket lehetőség szerint anyanyelvükön tájékoztassák, továbbá köteleznék a kormányt, hogy félévenként tegyen menekültügyi jelentést az Országgyűlésnek. Az LMP nemzetbiztonsági megfontolásból szélesebb hatáskört biztosítana a hatóságoknak a menedékkérők ujjlenyomatának és arcképének rögzítéséhez, továbbá – a korábban említett feltételek szerint – lehetővé tennék a menedékkérők nyomkövetését, mivel megengedhetetlennek tartják, hogy az állam nem tud semmit a hollétükről.

Schiffer András kérdésre válaszolva erről azt mondta: lehet, hogy egyelőre csak átlagosan egy hetet töltenek el Magyarországon a leginkább „átvándorlóként” jellemezhető menedékkérők, ugyanakkor nem lehet tudni, a jövőben „miként változik a széljárás”.

A fentieken kívül az ellenzéki párt a tranzitzónák és Ausztria között közlekedő tranzitjáratokkal tenné lehetővé a menedékkérők közlekedését, valamint szigorítaná az embercsempészek büntetését. 

Az LMP emellett kizárólag a bejegyzett egyházaknak tenné lehetővé a tranzitzónákba történő bejárást, ezzel is megakadályozva a „szélsőséges szekták, garázsmecsetek” befolyását - mondta Schiffer András, aki mindezek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a menekültválság kezelésének az Európai Unió határain túl kell kezdődnie. A párt szerint ezért elvárható, hogy a NATO biztosítson védelmet a törökországi, jordániai és libanoni, több millió embert befogadó táboroknak.

Szeretnék továbbá elérni, hogy a menekültek kvóták szerinti elosztásába az Egyesült Államok és Kanada is kapcsolódjon be, az unió pedig egységesítse a menekültkérelmek kezelésének gyakorlatát, valamint a biztonságosnak tekinthető országok listáját. Az EU-nak és az Egyesült Államoknak emellett célzott fejlesztési stratégiát kellene kialakítania a menekülteket kibocsátó országok megsegítésére – fejti ki a párt tájékoztatásában, amelyben arra is kitérnek, cseh mintára a jelenlegi 23 millió forintról 10 milliárd forintra kellene növelni a nemzetközi fejlesztésre szánt magyar forrásokat.

Az LMP elnöke kiemelte, javaslataik a kormány lépéseivel szemben nem a káosz további növelését célozzák, hanem olyan nemzeti minimum kialakítására törekednek, amely valóban segíthet megoldani a menekültügyi válsághelyzetet. Közölte, javaslataikat hétfőn a parlament elé terjesztik.

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amondó
2015. szeptember 14. 14:35
A levágható karszalagnál vannak sokkal hatásosabb eszközök. A mai világban nem létezhetünk különféle kártyák nélkül. Ezek könnyen átprogramozhatók, hogy csak a migráns részére kijelölt országban működjenek, vagy legalábbis azonnal jelezzék a máshol történő használatot. Például a Magyarországra száműzött Ahmed egy dán boltban nem is tudna vásárolni, vagy már a kijáratnál várnák a rendőrök. Lehet, hogy a segély felvétele céljából havonta egyszer "haza"-látogatna, de a kiadható készpénz is limitálható. Volnának még ötletek. A különböző országokba utasított migránsok összejátszhatnak és a vallási összetartozás ereje, a kiterjedt rokonság olyan furfangos trükkökre ad lehetőséget, melyeket mi - az európai társadalmak széthulló közösségeiben - el sem tudnánk képzelni. Mindenesetre a készpénzforgalom elsorvasztásának napirenden lévő terve, a bank-, a SIM-, az egészségügyi- és egyéb kártyák rendszeresítése felmérhetetlen hatalmat ad azok kezébe, akik egyfolytában a szabadságról ordítoznak.
Amondó
2015. szeptember 14. 14:32
A karszalagok, csuklópántok használata bár sok esetben hasznos lehet, de nagyrészt divatjelenség. Vannak, akik alkarját teljesen befedik a különböző fesztiválok évekre visszamenően meghagyott szalagjai. A jelenség a nyugati világban elsöprő erővel terjedő afrika-őrület megnyilvánulása. Afrikában eredetileg a legyilkolt ellenség darabszámát dokumentálta, egyszersmind viselőjének rangját jelképezte. Vannak chip nélküli karszalagok, van amelyik bár ellenőrző kódot is tartalmaz, de az csak ijesztgetésre szolgál, mert a védendő objektumnál nincs is leolvasóberendezés. Az őrület netovábbja, hogy a karszalagokat már a naturista strandokon is rendszeresítették, ahol épp a test teljes fedetlensége volna a cél. A divat mellett vannak egyéb indokok is. Az örző-védő személyzet a karszalagok felerősítésével a megjelöltek fölötti dominanciáját érzékeltetheti. A biztonságiak nem olvasottságukról híresek, számukra kemény dió az apróbetűk kisilabizálása, sokuk - a korosabbak mindegyike - szemészeti ellátásra szorulna, de a szemüveg viselését megalázónak tartanák. Megváltás számukra, ha a csuklópánt színét és nagybetűs feliratát kell csak szemügyre venniük.
states
2015. szeptember 14. 06:41
Azért az tényleg közröhej, hogy az összes baloldali párt erős kényszert érez, hogy hülyét csináljon magából. De mostantól már van rá legalább magyarázat. Hiszen a nagy példakép, Merkel asszonyság jár elől a mozgalomban, a hogyan csináljunk minél nagyobb hülyét magunkból minél rövidebb idő alatt. Ebben kétségtelenül a kancellármami még a mi baloldalunkra is rávert néhány napot.
SigSauer
2015. szeptember 14. 00:21
Siffer "nyomkoveto" Andras :) A hir megjelenese ota rohogok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!