No komment – Bármi, amit a kommentelői írnak felhasználható Ön ellen?

2015. október 13. 14:07

Az internetes kommentek gyakran sértenek személyiségi jogokat, az Alkotmánybíróság ezzel foglalkozó határozata viszont túlzó mértékű terhet ró a portálokra, a döntés szűkíti a véleménynyilvánítás szabadságának határát.

2015. október 13. 14:07
Dobrodinszky Diana

Az mindesetre nem vitatott, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága korlátozható, hisz az internet új hatalmának fejlődése, aspektusai miatt meghaladottá vált a romantikus szabályozatlanságot, »felsőbbrendűség ethoszt« valló felfogás. Ám ennek ellenére súlyos hiba a véleménynyilvánítás szabadságát a technika adta lehetőségek ellenére túlzott mértékben korlátozni. Könnyű a túlszabályozás hibájába esni. Amint elkezdődik az internet széleskörű korlátozása, akár a vékony jégpáncélon megjelenő első repedés, egyre több és több minden válik igazolhatóan gátolhatóvá.

Az Amerikai Egyesült Államok történelméből, hagyományaiból és sajátos jogrendszeréből adódóan teljesen máshogy közelíti meg a szabadság fogalmát, mint az európai szemlélet. Az amerikai joggyakorlat a véleménynyilvánítás szabadságát különös piadesztálra emelve, az alapjogi természetén túlmutatva, egyfajta felsőbbrendű, szent ideológiává emelte. Ha ezt megszüntetik, országunk semmiben sem különbözik Ray Bradbury Fahrenheit 451 világától, melyben a könyvnek »amely nem építő jellegű, égnie kell«. A túlszabályozás véleményem szerint már nem konstruktív, és merev, tarthatatlan jogalkalmazáshoz vezet, ami ellen analógia alkalmazásával vagy egy rugalmas, új szabályozással lehetne védekezni.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krotak
2015. október 16. 23:24
Az internet olyan óriássá nőtt, hogy gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált. Csak a magyar nyelvű oldalakkal kapcsolatban mondom: van moderálás, de milyen szinten? Olyan szellemi színvonalú, csak szótagolva olvasni tudó emberek jutottak "hatalomhoz", akik, ha melegségről van szó, nem érzik a különbséget a tehén, és a radiátor, a szeretet, a szerelem, a családi összetartozás, és a semlegesnemű iskolai WC között.
Box Hill
2015. október 16. 22:40
Az nem igazi szabadság, hogy rólad vagy bárkiről alaptalanul állítják szóban vagy írásban, hogy pedofil, asszonyverő, állatkínzó, rablógyilkos vagy impotens, stb. Az igazi szabadság az, hogy az igazat tudod meg bárkiről.
Békanász a hasadon
2015. október 16. 22:36
szűkíti a véleménynyilvánítás szabadságának határát.
puszika
2015. október 16. 15:33
No és akkor "sto gyelaty" leányom?? Van valami ötleted,vagy csak eljátszod a kisokos szerepét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!