A Liberálisok a Btk. felülvizsgálatára kérik az Alkotmánybíróságot

2015. november 07. 11:38

A Magyar Liberális Párt a büntető törvénykönyv utólagos normakontrollal történő felülvizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy a jövőben ne csak a titokgazda és a minősítésre jogosult szerv tehessen feljelentést az államtitkok illetéktelen kézbe kerülése miatt. Fodor Gábor szerint minderre a „Századvég-ügy” miatt van szükség.

2015. november 07. 11:38

 A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) a büntető törvénykönyv (Btk.) utólagos normakontrollal történő felülvizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy a jövőben ne csak a titokgazda és a minősítésre jogosult szerv tehessen feljelentést az államtitkok illetéktelen kézbe kerülése miatt.

Fodor Gábor, az ellenzéki párt elnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy a problémára a Századvég-ügy irányította rá a figyelmét. Kiemelte, a törvény azért ellentmondásos, mert általában a titokgazdának is szerepe van abban, ha a rábízott információk kiszivárognak.

A független országgyűlési képviselő szerint a Századvég-ügyben ez azt jelentené: ha a kormány úgy adott ki minősített adatot a cégnek, hogy az ennek fogadására nem volt jogosult, akkor az államtitkok illetéktelen kézbe kerüléséért senki nem tehet feljelentést, csak a titokgazda, azaz a kormány.

Mivel azonban a kormány maga is felelős és felelősségre vonható az esetleges bűncselekményért, nyilvánvaló, hogy soha nem tenne feljelentést – fejtette ki Fodor Gábor, aki szerint lehetővé kell tenni, hogy hasonló esetben bárki feljelentést tehessen.

A Liberálisok elnöke közölte, jövő héten megkezdi az aláírásgyűjtést az Országgyűlésben, hiszen a normakontroll elindításához a képviselők negyedének aláírása szükséges. Fodor Gábor emellett felkérte az alapvető jogok biztosát is, hogy kezdeményezze a normakontrollt az Alkotmánybíróságnál.

Az ellenzéki politikus egy korábbi írásbeli kérdésére válaszolva Pintér Sándor belügyminiszter azt válaszolta, hogy a Századvég munkatársai 2013. október 21-én kaptak engedélyt a titkosított adatokba történő betekintésre, a Liberálisok szerint pedig ennek tudatában felmerül a kérdés, hogy a cég a korábban készített tanulmányaiban nem használt-e fel titkos adatokat.

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. november 08. 07:48
Feljelentés.Csak meg kellene vizsgálni, hogy hány SOROS egy ilyen bumácska. Mert hogy több millára rúg az nem kérdés. Már maga a fjordítás (a mire fordítás? -nevű kérdés eliminálása a sokat vádolt magyar /saját magától is/ független bíróság szeszélye szerint végződött. Ettől már csak strasbourgi bácsik a viccesebbek....A nem éppen penészvirág esete a börtönfallal- mindnyájunk kárára. Mert liberális és posztbolsevik polgártársaim, a ti adótokból is arra megy, amit örömmel fizettek!(Ekkora mazochizmust még nem látott a világ)
ptrfarkas43
2015. november 08. 06:35
Megtoldanám a követelést: Székházat pedig csak az vehessen, akinek van rá pénze.
brekker
2015. november 07. 22:08
Mindenszar.
kjkj945
2015. november 07. 13:33
Még mindig sokk a libero sokk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!