Népszabadság: Nálunk ragadhatnak kitoloncolt migránsok

2015. november 02. 10:52

A Népszabadság szerint több száz migráns sorsa bizonytalan jelenleg Magyarországon: a magyar hatóságok ugyan a határzár tiltott átlépése miatt kiutasították őket, de Szerbia nem fogadja vissza az érintetteket, és mivel származási országaik jellemezően nem biztonságos országok, így oda sem küldhetők vissza, hanem kiutasítás ide vagy oda, Magyarországon ragadnak.

2015. november 02. 10:52

Mióta szeptember 15-én életbe lépett a műszaki határzár a szerb-magyar határon, Szerbia egyetlen személyt sem vett vissza a két ország között érvényben lévő visszafogadási egyezmény alapján – írja a Népszabadság.

A lap megkereste a Szegedi Törvényszéket azzal kapcsolatban, hogy mi történik azokkal a migránsokkal, akiket a határzár tiltott átlépése miatt kiutasítanak az országból, de nem kapott választ. Kovács Tímea, a Magyar Helsini Bizottság megbízott ügyvivője viszont elmondta: több száz kiutasított személy tartózkodik jelenleg is az országban, mivel nem tudják végrehajtani rajtuk az ítéletet.

Szerbia korábban idegenrendészeti eljárás keretében visszavett migránsokat Magyarországról, szeptember 15-e óta viszont egyetlen egy személyt sem. 

Vissza lehetne toloncolni az érintetteket a származási országukba is: a Bevándorlási és Állampolgársági meg is vizsgálja a migránsok származási országát, viszont ez a legtöbb migráns esetében Afganisztán, Irak és Szíria, amelyek nem biztonságos országok, így oda nem lehet visszaküldeni őket. 

Így a családoknak végül kötelező tartózkodási helyet jelölnek ki, az egyedülálló férfiak pedig a nagyfai, váci vagy más idegenrendészeti őrzött szállásokra kerülnek. 

Azt viszont senki nem tudja megmondani nekik, hogy meddig kell a kötelező tartózkodási helyen maradniuk, és hogy hová mehetnek majd tovább. Ha viszont nem változik a helyzet, Szerbia továbbra sem fogadja őket vissza, de származási országukba sem térhetnek vissza, akkor befogadottként Magyarországon fognak maradni; szintén kötelező tartózkodási helyen, de immár nyitott táborban – számol be a Népszabadság a helyzetről.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hirvi
2015. november 05. 00:49
hirvi 2015. november 5. 00:43 Ja, persze. Gondolom nem Nagyfán vagy Vácon laksz. Az hiányzik csak szabadon kóborló migrans horda. A kese cigany bandákat már ugy megszoktuk, tiszta unalmas
hirvi
2015. november 05. 00:44
*késes
hirvi
2015. november 05. 00:43
Ja, persze. Gondolom nem Nagyfán vagy Vácon laksz. Az hiányzik csak szabadon kóborló migrans horda. A kese cigany bandákat már ugy megszoktuk, tiszta unalmas.
hirvi
2015. november 05. 00:40
De Vácon van már szállás az efféle kellemetlen embereknek, biztos akad ott nekik is. Sok jó ember kis helyen is. Most komolyan van ember, aki még mindig azt hiszi, hogy minden migráns DOLGOZNI jön Európába? Ha. Ha. Hahaha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!