Megkezdte működését a Kárrendezési Alap

2016. január 08. 21:50

Január 1-jével megkezdte működését a Kárrendezési Alap, amely azoknak a károsultaknak nyújt segítséget, akiknek olyan befektetési szolgáltató okozott kárt, amelyik a brókerjelleget kihasználó cégcsoport-kötvényt értékesített, így például a Quaestor-kötvényeseknek. Az Országos Betétbiztosítási Alap a kárrendezés egyszerűsítését elősegítő előterjesztést tervez.

2016. január 08. 21:50

A kárrendezési törvény alapján megkezdte működését a Quaestor és a Hungária kötvényesek kárrendezését végző Kárrendezési Alap 2016. január elsején - mondta Kiss Krisztina, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgató-helyettese pénteken háttérbeszélgetésen Budapesten. Hozzátette: azoknak a Quaestor-kötvényeseknek nincs teendőjük, akik korábban a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjához igényüket határidőben benyújtották. Kérelmük az új alaphoz kerül, erről levélben kapnak tájékoztatást, az új igénylők pedig 2016. február 15-éig nyújthatják be kérelmüket – mondta. 

Brókerjelleg

Az Országgyűlés 2015. december 15-én új törvényt fogadott el a Quaestor-károsultak helyzetének rendezésére, amely az Alkotmánybíróság korábbi észrevételei alapján az érintettek körének meghatározása mellett a kártalanítás mértékén is változtatott. A törvény alapján létrejött Kárrendezési Alap azoknak a károsultaknak nyújt segítséget, akiknek olyan befektetési szolgáltató okozott kárt, amelyik a brókerjelleget kihasználó cégcsoport-kötvényt értékesített. A károsultak az új alaphoz nyújthatják be kárrendezés iránti kérelmüket, amelyet azonban a Quaestor-károsultaknak nem kell ismételten benyújtaniuk.

A Kárrendezési Alap 2016. március 31-éig megvizsgálja a kérelmek jogosságát, megállapítja a kárrendezés összegét, erről tájékoztatja az ügyfelet, akinek 30 nap áll majd rendelkezésre az igény visszavonására, ha saját maga akarja érvényesíteni a követelését – ismertette az OBA ügyvezető igazgató-helyettese.

Kiss Krisztina – aki korábban a Befektető-védelmi Alap (Beva) vezető jogtanácsosa volt – kérdésre válaszolva elmondta: a Buda-Cash Brókerház és a Hungária Értékpapír ügyfeleitől tavaly beérkezett igények kifizetése azt követően kezdődhet meg, ha a felszámolótól megérkeznek a kártalanításhoz szükséges tényleges adatok. Ez napokon belül várható.

Egy nehéz év után új feladatok

Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója úgy értékelte, hogy az OBA-nál a 2015-ös év rendkívüli esztendőnek számított, egyre több feladatot kaptak. A szervezet az idén arra készül, hogy a kártalanítás eddigi tapasztalatai alapján előterjesztést készítsen a kárrendezés egyszerűsítésére – tette hozzá Fekete-Győr András.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyasztói tudatosság minden esetben elengedhetetlen, az intézmény az ügyfél-tájékoztatás erősítésével kíván ehhez hozzájárulni.

További idei feladat lesz az OBA-nál, hogy az uniós irányelvet átültetve differenciált kockázatalapú díjfizetést vezessenek be, azaz aki kockázatosabb tevékenységet végez, az ennek arányában fizessen be az OBA-ba, ennek bevezetése az év közepén várható – ismertette Fekete-Győr András.

Tóth István, az OBA kommunikációs igazgatója beszámolt arról, hogy a szervezet 2015-ben a DRB Bankcsoportnál 71 435 betétest kártalanított 104,4 milliárd forint értékben. Hozzáfűzte, hogy a bankcsoportnál eddig 1694 ügyfél nem vette fel 359 millió forint értében a kártalanítást. Az előző évben, 2014-ben hat hitelintézet kártalanítását végezte az OBA, ezzel összefüggésben 1709 betétes 306 millió forint értékben nem élt a lehetőséggel.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rony Tronco
2016. január 09. 20:18
Nem nyertem a lottón, MIKOR KÁRTÉRÍTENEK? Komolyan: Úgy nevezetten államosították tulajdonomat. (az Un azt jelenti, hogy minden államosítási törvénynek van egy passzusa a kártérítésről, ami nem teljesült. Tehát az államosítás érvénytelen.) A módszerváltást Sólyom elhazudta, ő volt a helytartó. Vagyis a rendszerváltás sólyomszárnyakon elszállt. Bennünket, kisemmizetteket mikor kártérítenek??? Erről nem beszél a DEMAGOGRÁCIA 25 éve. Számomra ez az egész nyerészkedő banda kártérítése abszurd. Tőzsdei veszteséget mikor kártérítik?? Ezt nevezik polgári demokráciának. Röhej. Van útlevelem és ezt saját nevemen is leírhatnám. Más nem változott, csak a rabolt holmin marakodók és orgazdák harca megy. ORGAZDATÁRSADALOM.
zorroro
2016. január 09. 14:09
Quaestor-ügy lényege: ott fialtatták a pénzüket minisztériumi szervek (Szijjártó), állami bankok (Eximbank), önkormányzatok ( pl.Győr), egyházi alapítványok (katolikus). Közben 32 ezer paraszttól (családtól) ún. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal, azaz megtévesztéssel szedték be a pénzeket (ezt maga a PSZÁF állapította meg 2010. áprilisában, csak politikai okokból semmit nem tettek ellene). Tarsoly, Győr díszpolgára közben az MLSZ elnökségében meg a díszpáholyában szotyizott Orbánnal meg Csányival (utóbbi mint főbankár bevallotta, hogy tudtak a Tarsoly simlijeiről, csak éppen nem tettek ellene semmit), majd az első EB-selejtezőn a Tarsoly által áterőltetett szövetségi kapitány, Pintér vezetésével (2014 őszén) katasztrofális vereséget szenvedett a magyar válogatott. Innentől Tarsoly kegyvesztett lett. A pénzügyi felügyelet (Szász, majd Matolcsy, MNB) korábban szemet húnyt, de márciusban 1-2 óra alatt minden idők legnagyobb pénzügyi csalására, 150 milliárdos fiktív kötvényárusításra derítettek fényt. miután egy levélben Tarsoly lelleplezte magát Orbánnál, Polt ügyészsége 2 hétig semmit nem csinált, hogy a nyomokat el lehessen tüntetni. Bennfentes információk alapján menekítette a pénzét, aki tehette,akinek megengedték. Végül bennehagytak a szarban 32 ezer parasztot, akiknek el kell vinniük a balhét, mert hagyták, hogy meglopják őket. Ennyi.
csuka
2016. január 09. 09:35
Van itt pénz: "Két és félszeresére, havi kettőről ötmillió forintra emelkedett a Magyar Posta vezérigazgatójának fizetése. Az RTL Híradó a Miniszterelnökségtől kért és kapott adatokat, amelyből kiderül, ötmillió forintra emelkedett az állami tulajdonú fejlesztési bank vezetőjének havi bére is." http://propeller.hu/itthon/3182857-milliora-emeltek-magyar-posta-vezerigazgatojanak-fizeteset
csuka
2016. január 09. 09:33
Siker: http://propeller.hu/itthon/3182952-hatalmas-osszeg-tunt-el-devizatartalekbol Hazudunk, csalunk, lopunk FIDESZ/DSZ-esek vagyunk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!