Tömegesen zártak ki tagokat a Vajdasági Magyar Szövetségből

2016. február 12. 08:12

Csütörtökön 82 olyan személyt zártak ki a Vajdasági Magyar Szövetségből, akik alapítói a Magyar Mozgalom nevű civil szervezetnek. Köztük van Szabadka polgármestere is, ami a VMSZ szabadkai gyengüléséhez is vezethet. Az új mozgalom nem akar párttá alakulni, politikai tevékenységet viszont fog folytatni, és az sem kizárt, hogy indulnak majd a szerbiai választásokon.

2016. február 12. 08:12

Nyolcvankét embert zártak ki a Vajdasági Magyar Szövetségből (VMSZ) csütörtökön. A pártból a Magyar Mozgalom (MM) nevű civil szervezet alapító tagjait, közöttük Szabadka polgármesterét távolították el. A VMSZ és az MM ilyen éles szakítása után az is egyértelművé vált, hogy az áprilisban várható parlamenti választásokon a délvidéki magyarság az országos, a tartományi és a helyi politika alakítása mellett a vajdasági magyar politika következő éveinek irányvonalait is meghatározhatja. 

A VMSZ-tagokat azért zárták ki, mert az MM egyik vezetője, Korhecz Tamás – aki korábban a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt – bejelentette, előfordulhat, hogy a mozgalom is indul a szerbiai választásokon. A VMSZ alapszabálya szerint a párt tagjai nem indulhatnak választáson más szervezet színeiben. A fegyelmi eljárás az MM-tagok ellen január végén indult, csütörtökön pedig – a fellebbezések után – a VMSZ másodfokon is kizárta őket.

Nem akarnak párttá válni

A Magyar Mozgalmat civil szervezetként jegyezték be tavaly augusztusban, és alapításakor elhangzott, hogy nem alakul párttá, politikai tevékenységet azonban folytat majd. A szervezetnek – internetes oldaluk szerint – majdnem háromszáz alapító tagja van, jelentős részük az alapításkor a Vajdasági Magyar Szövetség soraiba tartozott. 

A pártból az MM megalakulását követően először Varga László parlamenti képviselőt zárták ki, mert – az indoklás szerint – „megsértette a VMSZ alapszabályának rendelkezéseit, valamint a VMSZ tekintélyét romboló és érdekei ellen cselekvő tevékenységet folytatott”, később pedig kilenc szabadkai önkormányzati képviselőnek kellett távoznia a pártból. 

A nyolcvankét fős kizárás alapjaiban nem rengeti meg a legnagyobb délvidéki pártot, amelynek valamivel több mint 11 ezer tagja van, okozhat azonban politikai átrendeződést azokban az önkormányzatokban, ahol az MM-be átlépő korábbi VMSZ-vezetés volt. Ilyen település például a magyar határhoz közeli Szabadka.

Szabadkán gyengülhet a VMSZ

Maglai Jenő, a város polgármestere a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja volt, és az utóbbi években pedig még az ellenzéki politikusok véleménye szerint is jól vezette a települést. Jelentős helyi befolyása miatt a VMSZ veszíthet támogatottságából ebben a kulcsfontosságú városban, és ezzel a legnagyobb délvidéki magyar párt vezetősége is tisztában van. Pásztor István pártelnök október 23-i beszédében már utalt a szabadkai gyengülés lehetőségére. Ugyanakkor a VMSZ elnöke a kizárásokkal kapcsolatban azt is kijelentette, hogy magyar polgármestert nem váltanak le, azaz az önkormányzati választásokig együttműködnek Maglai Jenővel.

A Beta szerb hírügynökség helyszíni tudósítójának beszámolója szerint ezt Maglai is megerősítette a kizárások után, amikor úgy fogalmazott: a kizárás „nem mehet a lakosság kárára, mindenkinek ez az érdeke, ez az ésszerű lépés”. Pál Károly, a VMSZ politikusa pedig azt mondta: pártja továbbra is támogatja polgármesterként Maglai Jenőt, mert a VMSZ érdeke az, hogy a választási ciklus problémamentesen záruljon le.

Már vannak MM-plakátok az utcán

Annak ellenére, hogy a választásokat még nem írták ki, és a Magyar Mozgalom hivatalosan még nem jelentette be indulását, Vajdaság-szerte a szervezetet hirdető óriásplakátok jelentek meg, ami ugyan nem feltétlenül jelent kampányt, hiszen reklámnak is tekinthető, ám a vajdasági magyar politika jelenlegi izgatottságát figyelembe véve mégis üzenetértékű lépés. Ahogy annak is van üzenete, hogy egyes – főleg balközép irányultságú ellenzéki – pártok már meglebegtették: támogatnák, vagy indulnának együtt a Korhecz Tamás és Varga László nevével fémjelzett tömörüléssel.

Viszont míg a politikai színtéren vonzó lehet olyan szervezetet támogatni, amelynek meghatározó tagjai ismert egykori VMSZ-közeli politikusok, addig az csak a választások napján derül ki, hogy a szavazópolgárok a vajdasági politika megújulását látják-e a Magyar Mozgalomban, vagy pedig azzal a bírálattal értenek egyet, hogy a szervezetet olyan „sértődött, pozíciót vesztett” emberek alapították, akik ismét előtérbe szeretnének kerülni.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. február 12. 13:14
Na, a fidesztol (tolunk) kapott milliardokon maris osszeugrottak. Magyar siker.
liberálzöld.
2016. február 12. 11:31
Ahova a Fidesz beteszi a lábát ott Magyar a Magyarnak ellensége lesz. Ezt kitanulta a Viktor rendesen.
Bácskai Bicska
2016. február 12. 09:34
Nem tartom magamat bigott párttagnak, inkább egy civil szervezet által vagyok jelen a délvidéki közéletben, de most minden kényszer nélkül, meggyőződéssel mondom, hogy jól tette a VMSz, amikor rendet rakott a soraiban. A Gerébeknek, Hegedűs hadnagyoknak ez a jussuk minden koron. Már az a tény, hogy a Magyar Mozgalom szarba szökkenésekor (jaj, ékezethiba!) elhazudja önmaga definícióját, mert „nem akar párttá szerveződni ugyan, de részt vesz a választásokon” az izélni is, meg szűzen maradni is örök dilemmáját láttatja. Ami, ugye lehetetlen. Hosszan taglalhatnám, ki, miért és mennyiért vállalja a dicstelen szerepet, ami a délvidéki magyarság megosztására tett kísérlet, ám a részletekkel fölösleges untatni – az ügyben tájékozatlan – anyaországi közvéleményt. A szerb politikum kávé mellett nézi a Magyar Buzgalmukat. Mert az ominózus mozgalom körül jobbára azok bábáskodnak, akik a délvidéki szabadelvű húrokat pengetik immáron fél évszázada. Régi „jugoszlávok”, másodvonalas durcás ex VMSz-esek, kar a karban vonulnak most a történelmi Magyarországot magukra tetováló, megvezethető, még idealista kopasz gyerekekkel. Képzeljék el a Kuruc Infón szocializálódókat vállvetve küzdeni az Index, és a 444.hu törzsolvasóival. Ilyen abszurd is csak a Balkán mezsgyéjén születhet. Tiszta Kusturica-vízió. Ugyanezen tömörülés szószólóinak gyakori céltáblája a Fidesz-KDNP kormány. Aki kételkedik, keressen rá a Napló Körre, vagy a facebookos Második Nyilvánosságnak a Délvidéken átvonuló migránsokkal kapcsolatos álláspontjára. Hökkenten veszik majd észre, mennyi az áthallás a budapesti liberálisok, a Soros tenyérből kitartott civilek, vagy az Orrvég Alapokból csurranó lével megtámogatott gittegyletek között. Ugyanazt mantrázzák, amit emezek. Diktatúra, cenzúra, egypártrendszer blablabla… Egyetlen cél lebeg a szemük előtt: Pásztor Istvánt leváltani. De mivel olyan képlékenyek, amennyire szivárványszínűek, nemhogy Pásztor Pistát, de a zentagunarasi éjszakás baktert sem fogják tudni leváltani. Hiába. Ez a délvidéki Bajnai-projekt gumicsizmás, lebutított változata. Ha jól emlékszem, az a próbálkozás sem hozott fényes sikert. Viszont a gazdák elégedetten csettintettek akkor és most is: Belgrádban, meg a világ egy-két nagyvárosában a hasonló buzgalomért mindig behűtött pezsgő várja őket.
Energetikus
2016. február 12. 08:22
ez is a kevés fókáról szól ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!