A nagy piramisjáték

2016. március 17. 07:31

A Quaestor-ügy végső tanulsága még várat magára, de egy dolog kiderült: a magyar kézben lévő bank- és pénzügyi rendszer sem jelent garanciát semmire, ha a tulajdonosok csalók vagy kóklerek.

2016. március 17. 07:31
Facsinay Kinga

„Kíváncsian várom, készül-e film Tarsoly Csaba Quaestor-vezér életútjáról, elvégre »megérdemelné«: a gyanú szerint jóval több pénzt síbolt ki a kisbefektetőktől, mint Jordan Belfort, a Wall Street farkasa. A Quaestor-csoport a GDP fél százalékának megfelelő, 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsátott ki, amellyel a veszteséges tevékenységek okozta lyukakat próbálta betömködni, míg végül tavaly március 9-én bedőlt minden idők legnagyobb hazai piramisjátéka.

Tarsoly Csaba ugyan 753-rendbeli törvénysértésért felelhet a büntetőperben, de az eltelt egy év nyomozása sem volt elég arra, hogy megtudjuk, hol a pénz, és a quaestoros vádlottakon kívül kik lehetnek az érintettek. Mindenesetre a legvitatottabb szerep az államé. Nem kis felzúdulást keltett, amikor kiderült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézménye, a Magyar Nemzeti Kereskedőház 3,8 milliárd forintot tartott a Quaestornál állampapírban. Ráadásul – mint a mesében – tényleg az utolsó pillanatban sikerült kivennie a pénzét a bebukó cégből, ellentétben több tízezer, mit sem sejtő kisbefektetővel. Nem is tudni, mi a zavaróbb: az, hogy az állam közpénzt parkoltatott egy kockázatos brókercégnél (lényegében beszállt egy piramisjátékba), vagy az, hogy jól informáltan beelőzte állampolgárait. Az Orbán-kormány ugyan próbálta szocialista brókerbotránynak beállítani az egészet, de a Quaestor esetében nem lehetett tagadni, hogy a szálak Szijjártó Péter minisztériumához vezettek. (...)

A Quaestor-ügy végső tanulsága még várat magára, de egy dolog kiderült: a magyar kézben lévő bank- és pénzügyi rendszer sem jelent garanciát semmire, ha a tulajdonosok csalók vagy kóklerek.”

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
*ufó*
2016. március 17. 08:24
Azért ennek a tetves rühes kommunista geci Orbán-rendszernek van egy tagadhatatlan előnye - reggelenként nem kell kávét inni, amikor ilyen hírek vannak ezekről az utolsó sehonnai szarjankókról. Véletlenül megsemmisülhetett a rendőrségen egy CD, amin a Rogán polgármestersége alatt eladott ingatlanok listája volt http://444.hu/2016/03/17/veletlenul-megsemmisulhetett-a-rendorsegen-egy-cd-amin-a-rogan-polgarmestersege-alatt-eladott-ingatlanok-listaja-volt?fbfanpage444+20160317+0755
mawseed
2016. március 17. 07:59
"Az Orbán-kormány ugyan próbálta szocialista brókerbotránynak beállítani az egészet, de a Quaestor esetében nem lehetett tagadni, hogy a szálak Szijjártó Péter minisztériumához vezettek. (...) A Quaestor-ügy végső tanulsága még várat magára, de egy dolog kiderült: a magyar kézben lévő bank- és pénzügyi rendszer sem jelent garanciát semmire, ha a tulajdonosok csalók vagy kóklerek.” Kb. ennyi. Lehet védeni az Élő Istent és sleppjét.:)
balbako_
2016. március 17. 07:54
Azzal a különbséggel, hogy ezek a kóklerek a bíróság előtt állnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!