Fordulat: a Kúria hitelesítette Nyakó népszavazási kérdését

2016. április 06. 09:12

Úgy tűnik, fölöslegesen várakoztak a szocialisták az NVI-nél, hiszen a Kúria szerdán végül nekik kedvező döntést hozott: megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, és nem Erdősi Lászlóné, hanem az MSZP-s Nyakó István kérdését hitelesítette.

2016. április 06. 09:12

Megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét szerdai ülésén a Kúria.

A kérdés úgy hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

A Kúria szerint nem tekinthető elsőként benyújtottnak Erdősi Lászlóné kérdése, így Nyakó István kérdését tekintették elsőnek, és mivel megfelelt a jogszabályi előírásoknak, hitelesítették azt.

A Kúria végzését meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben, majd a megjelenéstől számított öt napon belül a Nemzeti Választási Iroda elnöke átadja a szervezőknek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt. Innentől indulhat az aláírásgyűjtés, népszavazási kezdeményezést ugyanis csak erről az ívről készített másolaton lehet támogatni. A szervezőknek 120 napjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Ha az érvényes aláírások száma eléri a 200 ezret, az Országgyűlésnek 30 napon belül el kell elrendelnie a népszavazást. Ez akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott és akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Ha a népszavazás eredménye alapján az Országgyűlésnek törvényt kell alkotnia, ennek a kötelezettségének hat hónapon belül eleget kell tennie, és a népszavazással hozott döntés 3 évig köti az Országgyűlést.

Összesen 328 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2016. április 06. 16:33
Eredmenytelen lesz, kizartnak tartom, hogy elmenjen 4 millio ember egy ilyen jelentektelen dolog miatt.
Apanna
2016. április 06. 16:19
Előkaparni egy 50 évvel ezelőtti esetet, amiért már megkapta az akkor neki kijáró büntetést, és mindezt naponta a pofánkba nyomni, hogy mi is gyűlöljük, mert aki ma bármilyen pozíciót betölt az csak fideszes lehet, na ez a morális válság netovábbja...
kjkj945
2016. április 06. 15:07
Sok hűhó semmiért. Lesz-e népszavazás, érvényes lesz-e, ??? ???
Békanász a hasadon
2016. április 06. 12:43
A Nyakó felesége tényleg a Zusival volt egy ifjúsági szervezetben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!