Hol az elszámoltatás? Volner-Völner csörte a parlamentben

2016. április 18. 13:43

Az Országgyűlés hétfői ülésén újra egymásnak estek a pártok. Az MSZP-nek máris problémája van a vasárnapi nyitva tartással, az LMP több pénzt adna az egészségügynek, a Jobbik az elszámoltatást hiányolja, a kereszténydemokraták büszkék a keresztény gyökereikre, a kormánypárt pedig önmagát interpellálja 2010 előtti kormányzati tanulmányok ügyében.

2016. április 18. 13:43

MSZP: mindenki százszázalékos bérpótlékot kapjon vasárnap!

Lukács Zoltán (MSZP) bírálta, hogy a boltok vasárnapi zárvatartásának eltörlésével megszüntették a százszázalékos vasárnapi bérpótlékot. Szerinte erről egy másik törvény rendelkezett és azt nem kellett volna eltörölni. Elmondta, az MSZP átfogó törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, az nemcsak a kiskereskedelemben dolgozóra, hanem minden vasárnap munkát vállalóra vonatkoznak. Ismertetése szerint rögzítenék, hogy a napi munkaidő nyolc óra, a heti negyven óra; a munkaidőkeretet maximum csak fél évre lehetne előre meghatározni. Lukács Zoltán közölte, a munkavállaló havonta csak két vasárnap dolgozhatna és ezért 100 százalékos pótlékot kapna, de úgy, hogy az csak 50 százalékig lenne járulékköteles. 

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci államtitkára azt firtatta, miért akkora a szocialisták felháborodása. Szerinte azért, mert elrontottak valamit és keresik a hibást. Hozzátette: az MSZP szándéka szerint alakult a helyzet, a kiskereskedelmi szektorba az eredeti szabályokat állították vissza a vasárnapi munkavégzésre vonatkozóan. Miért nem álltak ki a vasárnapi bérpótlék emelése mellett 2010-ig? - kérdezte. Jelezte: a bérpótlékról egyeztetnek a kiskereskedelem területén működő szakszervezetekkel.

LMP: lenne pénz az egészségügyre

Ikotity István (LMP) egy konkrét eset kapcsán tette szóvá az egészségügy helyzetét. Emlékeztetett arra, hogy a vizsgálatok szerint a budapesti Szent Imre-kórház pszichiátriai osztályán tavaly nem halva született egy csecsemő, hanem a rossz kórházi körülmények miatt meghalt. Az ellenzéki képviselő szerint egy sor hiányosságot állapítottak meg, például az osztály zsúfoltságával, a gyógyszerezéssel kapcsolatban. Elmondta, a betegek nem tudják érvényesíteni a jogaikat. Az egészségügy helyzetével kapcsolatban elmondta, a kórházakban nincs pénz gumikesztyűre, fertőtlenítőre, de nem működik a minőségbiztosítás sem. Hozzátette: pedig lenne pénz az egészségügy rendbetételére, nem üres stadionokra és olimpiai kampányra kellene költeni.

Rétvári Bence, az Emberi erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben összesen 500 milliárd forintnyi fejlesztés volt a kórházakban. Hozzátette: hatvan milliárd forint volt kórház-konszolidációra, csökkentek a várólisták. A konkrét eset kapcsán elmondta, a beteg nő ön- és közveszélyes állapotban volt, és kezelésekor a szabályoknak megfelelően jártak el. Hozzátette: az eset után az osztályvezető főorvost felfüggesztették, kórházi intézkedési tervet készítettek és átépítik a pszichiátriai osztályt.

Jobbik: miért akadt meg az elszámoltatás?    

Volner János (Jobbik) nagykoalíciós brókerbotrányként hivatkozott a Quaestor-ügyre és szóvá tette, hogy megakadt a büntetőeljárás, mert az ügyészség és a bíróság egymásra tolja a felelősséget. Megjegyezte, hogy az igazságszolgáltatási és rendőri szervek élén a Fidesz által kinevezett emberek állnak és a büntető törvénykönyvet is a kormánypárt alkotta meg. Az ellenzéki politikus közölte: továbbra is várják, hogy a kormánypárti képviselők nyilatkozatot tegyenek arról, hogy nem menekítettek ki pénzt a brókercég bedőlése előtt. Egyúttal bírálta azt is, hogy mások mellett Horváth Zsolt volt fideszes képviselőt és családtagja révén Kerényi Jánost is összefüggésbe hozták az offshore-ügyekkel.

Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára a hatalmi ágak szétválasztásával és a folyamatban lévő eljárással magyarázta, hogy a kormánynak nincs jogköre állást foglalni a jogértelmezési vitában, amely egy hiánypótlás miatt alakult ki. Visszautasította, hogy az érintett szervek élén pártalapon történtek volna a kinevezések. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy 2010 után erősen korlátozták – az állami vagyon esetében pedig kizárták – az offshore tevékenységet, azt azonban önmagában nem lehet betiltani. Megjegyezte: a Jobbiktól továbbra is választ várnak Kovács Béla EP-képviselő ügyében.

KDNP: büszkének kell lenni keresztény gyökereinkre

Rétvári Bence (KDNP) elítélte a kereszténységet gúnyoló, egyházi jelképeket lealacsonyító megmozdulásokat, amelyeket vallásgyalázásként értékelt. Azt hangoztatta: Európának büszkének kell lennie a keresztény gyökereire, kultúrájára, moráljára, s azt meg kell erősíteni. A kormánypárti politikus szerint Brüsszel nem bízik a keresztény alapú, közös Európában, s úgy véli: a demográfiai- és munkaerő problémákat más emberek idehívásával kell megoldani. Ha az EU nem védi meg határait, akkor egyre messzebbről és egyre többen fognak elindulni - jelentette ki, fontosnak nevezve, hogy közvetlenül ki kell kérni az emberek véleményét erről.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában jelezte, hogy Magyarország vitatja a bevándorlók korlátlan behívását, azt veszélyes és kiszámíthatatlan jelenségnek tartja mind a kultúrára, mind a mindennapi biztonságra nézve. Kiemelte, hogy a kérdést nemzeti hatáskörben kell eldönteni, egyebek mellett ezt tartalmazza a kormány 10 pontos akcióterve is, amely egy válaszreakció Brüsszel elhibázott javaslatára. A csomag a határok és Schengen megerősítésére tesz javaslatot, rögzítené a biztonságos országok listáját és elutasítja a kötelező és automatikus betelepítési kvótát is - sorolta, hozzátéve: fontos, hogy a magyarok világos nemet mondjanak a szétosztásra. 

Fidesz: botrányos kifizetések a Nemzetbiztonsági Hivatal körül

Németh Szilárd (Fidesz) arról beszélt, hogy a szocialista kormányok 2006 és 2010 között 17 milliárd forintot költöttek kommunikációs tanácsadásra és tanulmányokra, s ezek a pénzek „házi cégeknél landoltak”. Érdekes szálként hivatkozott arra, hogy a Political Capital 190 millió forintért készített tanulmányt a volt Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH), amelyet titkosítottak. Szerinte a cég és munkatársai nem estek át nemzetbiztonsági átvilágításon sem. Szóvá tette azt is, hogy az NBH-nak nem a Political Capitallal, hanem az  Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal volt szerződése. A kormánypárti politikus további vizsgálatok indításáról érdeklődött. 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint az intézet tanulmányai annyira botrányosak voltak, mint amennyire nevetségesek és súlyos összegekbe kerültek. Felvetette, hogy mi szükség volt imázsformálásra egy olyan szervezetnél, amelynek tevékenységét a diszkréció jellemzi. Az államtitkár jelezte, hogy megvizsgálják a 2006 és 2010 közötti tanácsadói szerződések jogszerűségét és a 10 cégcsoporthoz köthető kifizetéseket, ugyanakkor egyes tanulmányok nem lelhetők fel.

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Plazázó konzumidióta
2016. április 19. 00:40
Itt még a Photoshop nélküli cigányorbán Stump-al! https://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/3494/8585/original.jpg?w=320&h
Plazázó konzumidióta
2016. április 19. 00:39
Békanász a hasadon 2016. április 18. 13:56 Ez mind igaz De szánalmas hogy 1.5X 2/3-al, amivel gyurcsány sihasem rendelkezett, a cigáéányorbán SEMMIT se tett ezeknek az intézkedéseknek a visszacsinálására A szemkilövető elszámoltatására! Folytatjuk Mondta a cigány 2014-ben A Lopást, a rablást a cigány gázszerelő strómanok pénzel kitömését!
kjkj945
2016. április 18. 18:42
100% kevés legalább 500, de az 1000% még jobb.
pemete jakab
2016. április 18. 18:38
Az Országgyűlés az ország legnagyobb és legdrágább kabaréja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!