Matolcsy: Fejleszteni kell a magyarok pénzügyi kultúráját

2016. április 28. 16:12

A jegybank igyekszik hozzájárulni a magyarországi pénzügyi kultúra fejlesztéséhez, mely javítja a versenyképességet – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv bemutatóján. A jegybank elnöke szerint az egész társadalomnak szüksége van megfelelő pénzügyi eligazodásra, mivel a „a pénzzel okosan kell bánni”.

2016. április 28. 16:12

A pénzügyi kultúra fejlesztése a gazdaságban versenyképességi tényező, ehhez a jegybank saját eszközeivel a jövőben is hozzájárul – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv bemutatóján Budapesten.

Matolcsy György hangsúlyozta: az MNB a jegybanktörvényben rögzített feladatának tesz eleget, amikor a pénzügyi intézményekre kirótt bírságokból származó bevételeket a lakosság, elsősorban a fiatal korosztályok gazdasági ismereteinek bővítésére és pénzügyi tudatosságuk erősítésére költi. A következő tanévben a középiskolákba kerülő kiadvány mérföldkő a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatásában, terjesztésében - mondta a jegybank elnöke.

Matolcsy: A pénzzel okosan kell bánni

A Pénziránytű Alapítvány csütörtökön mutatta be az első, középiskolások számára átfogó pénzügyi és gazdasági ismereteket nyújtó akkreditált tankönyvet. Az új könyv a gyakorlati ismeretekre helyezi a hangsúlyt.

A jegybank elnöke kiemelte: „a pénzzel okosan kell bánni”, a családoknak, az egész társadalomnak szüksége van megfelelő eligazodásra, jártasságra a pénzügyekben, erre alaposan rávilágított a gazdasági-pénzügyi válság, majd a lakosság számára a devizahitelek visszafizetésének nehézségei. Megjegyezte: a világ számos országában a központi bankok a jegybanki alaptevékenységhez szervesen kapcsolódó feladatnak tekintik a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését, és abban aktív szerepet vállalnak. 

Több mobiltelefonunk van,mint bankkártyánk

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint az egész társadalom számára óriási lehetőséget jelent, ha a lakosság a pénzügyekben jártasságra tesz szert, a pénzügyi ismeretek hiánya azonban óriási kockázatot jelent. Arról is szólt, hogy az ÁSZ egyik legutolsó felmérésének tanulsága szerint még a felsőfokú tanintézményekben, tanuló hallgatók sem rendelkeznek megfelelő pénzügyi ismeretekkel. Az ÁSZ elnöke rámutatott: ezért fontos szerepet játszanak az olyan oktató könyvek, mint a mostani kiadvány, amely az életből vett gyakorlati, mindennapi példákkal igyekszik bemutatni, milyen hasznos a pénzügyekben való eligazodás.

Domokos László hangsúlyozta: napjainkban már közügynek tekinthető a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismereteinek bővítése, a cél ugyanis az, hogy az egyének nem kellően megalapozott pénzügyi döntéseiből fakadó nemzetgazdasági, makrogazdasági kockázatok mérséklődjenek.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke aláhúzta: a magyar lakosság pénzügyi ismereteit javítani, bővíteni kell, az elmaradást jellemzi, hogy Magyarországon például a lakosság tulajdonában lévő mobiltelefonok száma jóval meghaladja a lakossági bankkártyák számát. A könyvbemutatón elhangzott: az első 40 ezer példányhoz az érdeklődő és pénzügyeket tanítani kívánó iskolák – a Pénziránytű Alapítvány támogatásának köszönhetően – ingyenesen juthatnak hozzá.

Összesen 356 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. április 29. 11:34
Erre CSAK annyit tudok mondani: A CINIKUS, GERINCTELEN, TOLVAJ KURVA ANYÁTOKAT, GYURIKA, AZT!
Ébresztőfilm
2016. április 29. 09:48
gudmen 2016. április 28. 23:12 @Ébresztőfilm horn..antall kezdte el.. orbán meg FOLYTATTA! 12 Állami gazdaság Föld és trafikmutyi Most a Posta nyereséges pénzszállító ágának a privatizációja!
Ébresztőfilm
2016. április 29. 09:43
a_Kánya 2016. április 28. 23:15 @Ébresztőfilm "KB az ÖSSZES 90 óta regnáló politikus" Ha már magadról nem tudod lemosni a fekáliát, kend másokra? Az a fidesz csinálja minden nap! Sorold név szerint azokat a Jobbikos politikusokat, akik 90 óta vezették az országot!
Ébresztőfilm
2016. április 29. 09:41
a_Kánya 2016. április 28. 22:38 @vakhangya7 Jut eszembe skizókám, ha nem az autógyártó cégek miatt nőtt 26-ról 32 billió forintra a GDP (miközben az államadósság 5 billióval nőtt) Most akkor mégis nőtt?:) Mert szerinted az előbb még csökkent! freudi elszólás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!