Szakszervezetekkel ötletelt a KDNP a vasárnapi nyitva tartás kapcsán

2016. április 18. 18:23

Több ötlet is felmerült a vasárnapi zárva tartás megszüntetését követően kialakult helyzet kezelésére a KDNP és három kereskedelmi érdekképviselet hétfői egyeztetésén. A kormánypárt szerint módosítani kellene a munka törvénykönyvét.

2016. április 18. 18:23

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a szakszervezetek és a munkaadók közötti egyezségre és a munka törvénykönyve módosítására van szükség a szabad vasárnap megszüntetése miatt kialakult helyzet kezelése érdekében – mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatón, miután egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségével, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével, és a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel.

Az egyeztetésen első helyen az önkéntes munkavállalás kérdése merült fel a vasárnapi munkavégzés ügyében – közölte a frakcióvezető, aki szerint ez különösen a nagycsaládosoknál, kisgyermekeseknél, gyermeküket egyedül nevelőknél fontos. Közülük azokat kellene beosztani, akik ezt önként vállalják – tette hozzá. Az is felmerült, hogy egy hónapban hány vasárnap lehet beosztani a dolgozókat, a KDNP szerint egy vasárnap is elég lenne, ha már muszáj dolgozni. Ez lehetne az egyik módosítás – jelezte. Felvetették az egy- vagy kétműszakos nyitvatartás gondolatát is a szakszervezetek, ezt szintén megfontolandónak tartják – tette hozzá a KDNP-s politikus.

Kitért arra is: a bérpótlék kérdésének megfelelő bér mellett kisebb a jelentősége; a többség azonban ma minimálbért kap, amit mindenképpen növelni kell. Problémát jelent a túlóráztatás – folytatta Harrach Péter, aki szerint ennek a következménye, hogy sok esetben akár tíz napon keresztül is folyamatosan dolgoztatják a munkavállalókat. Említette még a szabadság kiadását, illetve a próbaidő kiterjesztését: ma lehetőség van arra, hogy hathónapos próbaidőre vegyenek fel dolgozókat és ezután nem kell végkielégítést adni, indoklás nélkül el lehet bocsátani a munkavállalókat. A fluktuáció jelenleg 40 százalékos a kereskedelemben – mutatott rá a KDNP-s politikus.

Harrach Péter összegzése szerint a szakszervezetek és a munkaadók közötti egyezségre, a munka törvénykönyvének módosítására van szükség, és a változtatások valószínűleg érintenék a kereskedelemről szóló törvényt is. Közölte: a további egyeztetések során a még felmerülő módosítási lehetőségekről tárgyalnak. Úgy látta, most nincs más lehetőségük, mint „a kármentés”, annak meghatározása, hogy miben tudnak a munkavállalók helyzetén segíteni. Kijelentette: az a helyzet, ami a szabad vasárnap megszüntetéséből adódott, nem jó a munkavállalóknak és nem jó a kis üzletek tulajdonosainak. A legnagyobb ellenállás a Balaton környéki kis üzleteknél tapasztalható – jegyezte meg.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy a többi parlamenti párttal is egyeztet a vasárnapi nyitva tartásról.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2016. április 19. 11:03
Boltbezárás, kinyitás, MSZP aláírásgyűjtés. NOL javaslat. „Mit tudunk ebben a kényes helyzetben az MSZP-seknek javasolni? Talán hogy olvassanak több Orbánt! A dakota közmondásokban jártas miniszterelnök is megmondta egykor: „Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla.” http://nol.hu/velemeny/rossz-allapotu-lo-1611821 A dakota mondás szerint: „Bármit fogsz egy döglött ló mögé - az is döglött lesz. Ha elé fogod - akkor is.” Ennyit az MSZP „szekeréről”.
Plazázó konzumidióta
2016. április 19. 08:28
Komment innvitel augen says: 2016-04-19 at 06:43 A kizsàkmànyolo kapitalizmusnak nem érdeke finanszirozni a kizsàkmànyolàs ellenes igaz baloldalt. Az igaz baloldal igazi tökéje maga a kizsàkmànyolàs,mert ez tereli a kizsàkmànyolt ember tömegeket az igaz baloldal térfelére. A kapitalizmus csak addig tud népszerü lenni mig a hedonizmust tudja biztositani. Lásd vasárnapi nyitvatartás! A jolét megszüntével,a kizsàkmànyolok csak erövel tudjàk majd fentartani a kizsàkmànyolàst.Ez forradalmakhoz,és polgàrhàborukhoz fog vezetni. pl Paris http://www.balrad.com/2016/04/19/ur-van/
Plazázó konzumidióta
2016. április 19. 07:51
Bal-Rad komm: Tulajdonképpen az egészben már az a leg irritálóbb, hogy már-már szinte kérkednek oligarcháink a vagyonukkal. Szentül meg vannak győződve, hogy hatalmuk örök, és EZEKET ŐK SOHA EL NEM VESZÍTHETIK! Tévednek! Tévednek a strómanok éppúgy, mint a Keresztapák!
Plazázó konzumidióta
2016. április 19. 07:51
Minden bizonnyal nem csak saját használatra épített két impozáns házat a felcsúti polgármester az Alcsúti Arborétum és a nemrég átadott kalandpark szomszédságában. Helyi forrásunk úgy tudja, hogy a két egymással szomszédos, vadászházjellegű épületet azért alakította ki a felcsúti polgármester, hogy ott a kormányzati szereplőket, a Fideszhez közeli potentátokat és akár a miniszterelnököt is vendégül láthassa. Képek http://www.balrad.com/2016/04/18/kerkedes/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!