„Tőkét kovácsolni magunknak” – különös elírás a kormány boltnyitós javaslatában

2016. április 11. 14:31

„Sokan vannak az ellenzői, és nem kevesen próbálnak politikai tőkét kovácsolni magunknak a megszületett törvény kapcsán” – áll a vasárnapi zárva tartást eltörlő kormányzati törvényjavaslatban.

2016. április 11. 14:31

Ugysenezem mikroblogger vett észre egy különös elütést a vasárnapi zárva tartást eltörlő törvényjavaslatban: „Sokan vannak az ellenzői, és nem kevesen próbálnak politikai tőkét kovácsolni magunknak a megszületett törvény kapcsán”. 

A vasárnapi zárva tartást eltörlő törvényjavaslat teljes indokolása így hangzik:

„A vasárnapi munkavégzés tilalma a kiskereskedelmi szektorban egy éve van érvényben. A szabályozás bevezetését a kormány azért támogatta, mert egyetért azzal az alapelvvel, hogy vasárnap senkit se lehessen munkára kényszeríteni. A kormány számára 2015-ben ezzel párhuzamosan fontos cél volt, hogy a kiskereskedelmi forgalom ne csökkenjen, a foglalkoztatottság nőjön, és a forgalom a multinacionális cégek felől a kisebb kereskedelmi egységek felé terelődjön.

Ezeket a célokat sikerült elérni, hiszen a kiskereskedelmi szektorban 2015 márciusa óta egyetlen munkavállalót se lehetett munkavégzésre kényszeríteni. A kiskereskedelmi szektor forgalma 2015-ben 5,6%-kal, tehát az átlagos gazdasági növekedés mértéke fölött emelkedett.

A szektor növekedése 2016 januárjában és februárjában folytatódott. A kiskereskedelmi forgalomban a 2500 nm feletti üzletek piaci részesedése némileg csökkent, az ennél kisebbeké pedig nőtt. A kiskereskedelemben alkalmazásban állók száma 2015-ben éves átlagban több mint 3000 fővel növekedett, azaz többen dolgoztak az ágazatban az egy évvel korábbinál. A kiskereskedelmi szektorban továbbra is munkaerőhiány van, 2016 márciusában a 6 ezret meghaladta a be nem töltött álláshelyek száma.

A vasárnapi munkavégzés tilalma azonban az embereket megosztó intézkedésnek bizonyult. Sokan vannak az ellenzői, és nem kevesen próbálnak politikai tőkét kovácsolni magunknak a megszületett törvény kapcsán.

A kormány számára fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb, hogy hogyan gondolkodnak a vasárnapi munkavégzés tilalmának elmúlt egy évéről a magyar emberek. Meg kell állapítanunk, hogy az elmúlt egy esztendőben a vasárnapi munkavégzés tilalma továbbra is megosztó téma maradt, minden eredmény ellenére az embereket nem sikert meggyőznünk.

Mivel a vasárnapi munkavégzés tilalma kapcsán népszavazásra kerülhet sor, fontos mérlegelnünk, hogy milyen történelmi helyzetben kerül sor népszavazásra egy ilyen kérdésben. A kormány számára ma a legfontosabb kérdés a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés. Sokak számára az a cél, hogy a kényszerbetelepítés elleni egységes nemzeti fellépést megakadályozzák. Ezt megengedni felelőtlenség lenne.

A fentieket mérlegelve a kormány arra tesz javaslatot az országgyűlésnek, hogy a kiskereskedelmi szektorbán történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt vonja vissza, és a szabályozás tekintetében mindenben állítsa vissza a 2015. március 14-i állapotot.”

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2016. április 12. 08:20
Nos,igen,a kormàny balfaszkkdàsaiból az ellenzék megpróbàl politikai tőkét kovàcsolni. Nahàt...
pollip
2016. április 11. 17:39
1958....... Gépírónő ( fiatal, tán ez volt a szerencséje ) diktálás után ír és az alábbiakat írta el véletlenül: Kérem, hogy javaslataikat (t)egyék meg. Lemaradt a t, valószínűleg azért, mert az előző szó t-re végződött. Gondolhatjátok, mekkora balhé volt, alig úszta meg a fiatal gépírónő. Csak nem tartunk ott, hogy egy betű elírásáért keresztre feszítenek?
mo ching
2016. április 11. 17:31
A végén meg " kiskereskedelmi szektorbán"...
BostonBoy
2016. április 11. 15:45
Nagyon nem bírom a helyesírási hibákat, de még az elütéseket sem, azonban épp a Mandiner szemléz be egy ilyen szöveget? Épp ők? Tükör, feleim, tükör!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!